időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Ungváry a magasból

Pilhál György
2020.06.22. 05:59
Ungváry a magasból

Haragos cikkben rontott rá Szakács Árpád kollégánkra Ungváry Krisztián történész a minap. Olvasván a helyenként bugris nyelvezetű alkotást, kimondhatjuk: csak mélyebbre ásta magát. Azon háborgott a historikus ember, hogy Szakács kritikával illette Romsics Ignác akadémikust, aki pár napja a Népszavában nemes egyszerűséggel mesének nevezte a szabadkőművesek szerepét Trianonban. Szakács Árpád arról írt, az utóbbi években számos kutatás jelent meg a szabadkőművesek viselt dolgairól, s azok erősen megkérdőjelezik, amit eddig Trianonról próbáltak a fejünkbe verni. Sok mindenről kiderült, hogy szimpla hazugság.

E cikkre válaszolt Ungváry valahonnét a magasból… A szellemi alvilág: Szakács Árpád című írás szerint kollégánk (és a témában korábban megszólaló Boross Péter exkormányfő, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes) sokat tett azért, hogy e „hagymázas baromságok” terjedjenek. „Elég ijesztő az a világ – kesereg Ungváry –, amelyben nem a témához értő szaktörténészek segítik a politikusokat a helyes történelemszemlélet kialakításában, hanem politikusok oktatnak ki szaktörténészeket.”

Az nyilván egészen más, ha történész mond hagymázas baromságokat a politikáról. Például maga Ungváry Krisztián, aki múltkoriban ekképp nyilatkozott a Fideszről: „Ennyire fegyelmezett és a főnök utasításaitól el nem térő frakciója legfeljebb Szálasi Ferencnek volt.” Vagy amikor történész (ez is Ungváry) alakítja azt a randalírozót, aki pár éve október 23-án a kendermagos Juhász Péter brigádjával végigfütyüli Orbán Viktor beszédét a Kossuth téren – míg orrba nem vágja egy ünneplő.

Hősünk most is beleszaladt a pofonba.

További írások a témában:

A Raffay-csapda és egyéb cselvetések

Soha nem volt célom, hogy tőlem emberek rettegjenek

Az alvilágban sötét van

Ungváry Krisztián vitamódszere elfogadhatatlan

A szellemi alvilág: Szakács Árpád

Féltik a hálózat hegemóniáját

Romsics szabadkőműves meséi

 

Vita a szabadkőművességről

Logikusan érvelve a szabadkőművesekről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.