időjárás 5°C Ignác 2023. február 1.
logo

Nem érdemlünk választ

Pilhál György
2022.09.08. 05:59 2022.09.08. 08:56
Nem érdemlünk választ

Mint megírtuk, pert indított Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője a Megafilm Kft. ellen a tavaly bemutatott ElkXrtuk című film kapcsán. Azt sérelmezi, hogy a filmben szereplő Endrét, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként hamis adatokkal manipulálja a közvéleményt, róla mintázták.

A per kapcsán szerettük volna megtudni a Soros-szervezetként számontartott Helsinki Bizottság jogászaitól, szerintük bíróság elé vihető-e vagy cenzúrázható-e egy vállaltan fik­ciós elemeket tartalmazó játékfilm. Meg arra is kíváncsiak voltunk, egy játékfilm esetleges betiltása, a gyártó cég megbüntetése kimeríti-e a szólásszabadság, az alapvető alkotmányos és emberi jogok elleni súlyos támadás esetét. És ha igen, vajon ők vállal­nák-e az alperes jogi védelmét?

Nagy bánatunkra azonban érdemi választ nem kaptunk. A magát a demokrácia fölött őrködő, világnézetileg semleges testületnek hirdető Helsinki Bizottság csupán annyit közölt, azért nem válaszolnak, mert a Magyar Nemzet figyelmen kívül hagyja az újságírás szakmai standardjait. „Ha előnyükre változnak, majd mi is változtatunk és válaszolni fogunk.” Ennyi.

Hogy konkrétan kivel, mivel, melyik írásunkkal stb. volt baja a tekintetes bizottságnak, nem derült ki. Még az is lehet, hogy az enyémmel. Jó múltkor felszisszentem, amikor helsinkiék alapító elnöke, Kőszeg Ferenc azon merengett: mikor volt Magyarországnak a legrosszabb híre a világban? A fehérterror idején? A Nagy Imre kivégzését követő hetekben? Dehogy – mondta Kőszeg –, „mindkét gyalázatot felülmúlja a déli határkerítés felállítása”.

Nos, ha ezzel volt bajuk, akkor ne is válaszoljanak. Valahogy majd elleszünk nélküle…

Nem bíróságra való ügy

Lajos Tamás Balázs Béla-díjas operatőr, érdemes művész és producer nyilatkozott a Hann–Kálomista-perben.

Borítókép: a Helsinki Bizottság emblémája (Fotó: Vimeo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.