idezojelek

Elkékült vörösök

Ha nincs ez a szovjet szuronyok árnyékolta kékcédulás gyalázat, Magyarországon soha nem kerülnek hatalomra a kommunisták.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Hetvenhét éve, 1947. augusztus 31-én tartották Magyarországon az utóbb „kékcédulásra” keresztelt választási komédiát. Akkor, amikor már végleg egyértelművé lett: 

a kommunisták törvényes úton képtelenek hatalomra kerülni. 1945-ben az első szabad választáson a Független Kisgazdapárt – 93 százalékos részvétel mellett! – elsöprő sikert aratott; egymaga is kormányt alakíthatott volna, ám a szovjet megszállók „ajánlására” koalíciókötésre kényszerült.

 Az alig tizenhét százalékos kommunisták is tárcákat kaptak, egyebek mellett a kulcsfontosságú belügyminisztériumot – ez volt a lényeg.
Az indokolatlanul előre hozott újabb voksoláson az elvtársak több településen is leadták a voksukat, sokan 15-20 helyen is „szavaztak”. A voksolás előtt az Országgyűlés – kommunista nyomásra – módosította a választójogi törvényt: több jobboldali pártot fasisztának nyilvánított, tagjai­kat megfosztotta szavazati joguktól. Közel félmillió, jobboldalinak minősített állampolgárt egyszerűen kihagytak a választói névjegyzékből. Rákosiék végül „győztek” – bár így is csak 22 százalékot sikerült összecsalniuk. A feldolgozás során még ezt az eredményt is kozmetikázták.

Megkezdődött a többpártrendszer fölszámolása, két évvel később, 1949-ben – először a magyar választások történetében – már csak egyetlen pártra lehetett szavazni.

 Négy hosszú évtizedre nyakunkba ült a proletárdiktatúra. A „népi demokráciának” nevezett emberkísérlet. Ha nincs ez a szovjet szuronyok árnyékolta kékcédulás gyalázat, Magyarországon soha nem kerülnek hatalomra a kommunisták. Így talán már jobban érthető a régi refrénjük: „A múltat végképp eltörölni!”
Nem! Nem! Soha!

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Mi kell a politikai harchoz?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.