idezojelek

Ujjongó „helsinkiek”

Újabb euróezreket – ezúttal tizenkettőt – fizethetünk. Csupán azért, mert tettük a dolgunkat.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Újabb tranzitzónás perben marasztalta el a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága – jelenti közleményében ujjongva a Magyar Helsinki Bizottság –, miután „egy menedékkérő anyát és négy gyermekét 17 hónapon át tartották jogellenesen fogva”. Fogva tartás? Már ennyiből is nyilvánvaló, hogy az elvarázsolt gyülekezet vagy nem látott még tranzitzónát, vagy csak szimplán hazudós. (Az utóbbira tippelek.) A röszkei tranzitzóna sosem volt bezárva. Az oda betérő bármikor kimehetett, elmehetett – visszafelé, Szerbia irányába. Milyen „fogva tartás” az ilyen? Mellesleg az egész már a múlté, a kormányzat fölszámolta a tranzitzónát. (A kedves érkezőknek immár az illetékes külképviseletekre – esetünkben a belgrádi nagykövetségre – kell elfáradniuk a szükséges papírokért. Úgy hírlik, ott már nincs tolongás, hiszen se koszt, se kvártély.)
Ez esetben az a fogva tartás, amikor az embert a hülyesége tartja fogva. Vagy a rosszindulata.

Csak tudnám, mitől „magyar” ez a demokrácia fölött őrködő Helsinki Bizottság? (A határon túli magyarság kálváriái hidegen hagyják a szamaritánus gyülekezetet.) Sokat elárul róluk az alapító elnök egyik nyilatkozata. Kőszeg Ferenc nemrég azon merengett, mikor volt Magyarországnak a legrosszabb híre a világban. A fehérterror idején? A Nagy Imre kivégzését követő hetekben? Dehogy, közli a „megfejtést” Kőszeg, „Mindkét gyalázatot felülmúlja a déli határkerítés.” No comment.

Mindenesetre most újabb euróezreket – ezúttal tizenkettőt – fizethetünk. Csupán azért, mert tettük a dolgunkat: őriztük Európa schengeni határát. A józan ész határait őrzi-e valaki?

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.