Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 23., vasárnap, Alfréd napja
Archívum, Tollhegyen
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/a-tiszanal-3895349/

A Tiszánál

Az uniós pénz csak a folyó „helyreállításáért” jár.

Miközben hatalmas (16 milliárd forintos) beruházással zajlik a Tisza-meder és -hullámtér vízszállító képességének állítólagos helyreállítása, a téma szakértői szerint az egész elképzelés, úgy, ahogy van, hibás, sőt egyenesen károkat okoz. Hogy ennek dacára sem állítják le az uniós támogatással zajló munkát, annak egyetlen oka, hogy az illetékes Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak (Kötivízig) tetszik, ami ott történik. Lapunk megkeresésére azt mondták, minden a legnagyobb rendben van.

Az ellentmondást egy kiadós vita tisztázhatná, ám a szakma – egzisztenciális okokból – nem szeretne a nyilvánosság elé lépni. A Magyar Nemzetnek is csak nevük elhallgatásával vállalták a véleményüket: kifejezetten rossz ötlet a folyót minél gyorsabban elvezetni ahelyett, hogy a megfelelő szakaszokon oldalra kivezetve megtartanák a vizet. Az utóbbi módszer ugyanis, miközben az árvízveszélyt csillapítja, segíti a helyi növénytermelést és az állattenyésztést. Ha ez valakinek ismerős, az alighanem Andrásfalvy Bertalan kapcsolódó gondolataival is találkozott már. A vízgazdálkodásban is szakértőnek számító professzor – az Antall-kormány egykori kultuszminisztere – számos könyvében foglalkozott a témával. Hajdan – írja – az „érkező nagy víztömegeket ( ) szétvezették a hatalmas ártér minden zugába, a halászóvíznek alkalmas tavakba és mélyedésekbe, a kaszálórétekre, a gyümölcsösök aljába és legelőkre, majd az apadás idején lehetővé tették a vizek visszakerülését a mederbe. Közben biztosították az ártérben élő emberek és állatok és más értékek kivonulását, illetve megmentését. ( ) E vízgazdálkodási mód a legkisebbre csökkentette ( ), hogy a nagy és hirtelen erejű árvíz rombolhasson és pusztíthasson.” Világos.

Hogy a Kötivízignek mégis miért a fordítottja tetszik? Megmondom: az uniós pénz csak a folyó „helyreállításáért” jár. Ez is világos. És riasztó.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Drámai végjáték után lett meg a tokiói kvótánk
Tőrcsapatunk legutóbb 2008-ban, Pekingben lehetett ott az olimpián, vagyis tizenkét év böjt után indulhat az ötkarikás játékokon.

A veszély még nem múlt el

Megfékezhető a madárinfluenza
A veszély még nem múlt el, de egyelőre úgy tűnik, hogy az idei madárinfluenza jóval enyhébb lefolyású, mint a néhány évvel korábbi járvány.

Motiváló és változatos

Élményközpontú az új NAT
Motiváló és változatos irodalomórákat szorgalmaz a kerettantervi csomag, amely a magyar tanításánál a játékokra és a filmadaptációkra is a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez.

Aktuális

Csók a békának
Minden harmadik internethasználó regisztrál társkereső oldalakra. Vajon megkönnyíti az életünket a virtuális valóság, vagy saját magunkat degradáljuk árucikké?

Fricz Tamás blogja

Tizedik éve tart a Magyarország elleni támadássorozat
Ez a fegyverek nélkül vívott háború már nemcsak rólunk szól, hanem mindazon népekről és nemzetekről, akik szintén saját szuverenitásukért küzdenek a globális hatalmakkal szemben.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!