Partizánok

Niedermüller Péter kapta idén a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. Elsőre azt hittem, hogy az egész csak a Hírcsárda álhírportál vicces kacsája, de nem.

2020. 03. 23. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára annak, hogy Magyarországot sosem jellemezték a partizánmozgalmak, megalakulása óta mozgalmas életet él a Magyar Partizánszövetség, mai nevén Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége. A lelkes tagok ma is rendületlenül ellenállnak és antifasizálódnak, bár azt igazából nem tudni, mi végett. A szervezet vezetője, Hanti Vilmos szocia­lista politikus roppant igyekvő ember, valóságos showman, az ő nevéhez fűződik a szövetség egyik legismertebb produkciója, a 2001-ben alapított Radnóti Miklós Antirasszista Díj. Ezt az elismerést azok a közéleti személyiségek kaphatják meg, „akik állásfoglalásaikkal, személyes példamutatásaikkal hitet tettek az antirasszizmus mellett”. 2002-ben például Kunos Péter börtönviselt bankárt találták a legantirasszistábbnak, 2004-ben pedig azt a Gergényi Péter budapesti főrendőrt, aki két évre rá agyba-főbe verette az 1956-os forradalmat éltető tüntetőket. Politikusokat is ki szoktak tüntetni az expartizánok, olyan kiválóságok vehették már át a díjat, mint például a nőgyámolító lelkész, Donáth Laci bácsi, Vágó (Fele sem igaz) István vagy Ujhelyi István MSZP-s harangozó. (Némi ellentmondás is előfordult az antirasszista Hanti elnök munkásságában, pár esztendeje például védelmébe vette azt a Pásztor Tibort – párttársát –, aki „ledíszzsidózta” a fideszes Deutsch Tamást.)

De hogy a lényegre térjek, a díj egyik idei kitüntetettje az a DK-s Niedermüller Péter polgármester lett, aki pár hónapja, egy tévébeszélgetés során rémisztő fehér, keresztény, heteroszexuális képződményeknek nevezte a Fidesz híveit. Elsőre azt hittem, hogy az egész csak a Hírcsárda álhírportál vicces kacsája, de nem. Valódi partizánakció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.