Az egészséges életmód hosszú távon is könnyen fenntartható ha előnyben részesítjük a teljes kiőrlésű gabonákat, a gyümölcsöket, a zöldségeket, a dióféléket, a hüvelyeseket és az egészséges zsírokat, miközben minimálisra csökkentjük a vörös és a feldolgozott húsok, a cukorral édesített italok, valamint a transzzsírok fogyasztását.

Az egészséges életmód fenntartása lehetséges az öregkorban is
„Az AHEI elmozdulás az „eszel-e elég gyümölcsöt?” kérdéstől abba az irányba, hogy „olyan módon eszel-e, ami jobb egészségügyi eredményeket jósol?” – mondja Kristen Lorenz, regisztrált dietetikus, aki a hosszú élettartam vizsgálatára és az anyagcsere egészségére specializálódott, és akit a Food & Wine táplálkozástudományi hírportál idéz.. "Gondoljon rá úgy, mint egy precíziós eszközre a diéta minőségének javítására, nem pedig mint csak egy ellenőrző listára." A legutóbbi 30 évet átfogó tanulmány 105 000 felnőtt étrendjét elemezte, akik 39 és 69 év közöttiek voltak és az étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A kutatók ezt követően nyolc étkezési mintát vizsgáltak meg, figyelembe véve a résztvevők gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, telítetlen zsírok, diófélék, hüvelyesek, tejtermékek és szárnyasok fogyasztási szokásait.

A vizsgált célszemélyek közül csak minden tizedik öregedett egészségesen,
aminek a tanulmányban akként határozták mega kritériumait, hogy súlyos krónikus betegség nélkül éri el-e valaki a 70. életévét, valamint jó kognitív funkciókkal, erős mentális egészséggel rendelkezik és fizikailag képes a szabad mozgásra. Ezeknek az egészséges korúaknak volt még egy közös vonása: a növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend és a magasan feldolgozott élelmiszerek szegénysége, valamint az állati eredetű termékek mérsékelt fogyasztása.
Miért éri el csupán a résztvevők 10%-a a 70 éves kort komoly betegségek nélkül?
Tekintettel arra, hogy ez az étkezési terv elősegíti a hosszú élettartamot, az AHEI-t aranystandardként fejlesztették ki amiről az alábbiakat érdemes tudni. Az AHEI valójában nem diéta, mondja Sarah Rueven regisztrált dietetikus és a Rooted Wellness alapítója. Inkább egy olyan index, ami az olyan élelmiszereket értékeli, amelyek csökkentik a krónikus betegségek, például a -rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát - magyarázza a szakértő.