Miről szól a Heti Hetes?

Tóth Gy. László
2002. 01. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális médiumokban tevékenykedők nagy része teljesen értelmetlennek – sokuk egyenesen őrültségnek – tartja a médiaegyensúly követelését. Nekik a mostani szituáció is megfelel, hiszen ehhez képest minden külső szabályozás csak rontana a jelenlegi helyzeten. További ellenérv, hogy a spontánul kialakult viszonyok megváltoztatására senki(k)nek nincs sem erkölcsi, sem jogi alapja.
Anélkül, hogy e kérdéskörben állást foglalnánk, nézzük, mi hangzott el az RTL Klub Heti Hetes című műsorában 2001. november 24-én. A műsorban összesen 16 hír, illetve esemény került kommentálásra. Ebből kilenc (56 százalék) eleve olyan hír volt, ami után logikailag csak a kormánypártokhoz tartozók, vagy maga a kormány kerülhetett terítékre. Szexuális orientáltságú volt három kérdés (19 százalék), míg a maradék négy téma (25 százalék) a kis színes vagy a blődli kategóriájába tartozott.
A jobb sorsra érdemes műsorvezető egy olvasói levéllel kezdett, ami egyrészt az őket nem kedvelők primitívségét volt hivatott bizonyítani, másrészt erősítette a jelenlévőkben amúgy is meglévő összetartozás-érzést. „Szóval valószínűleg szeretik a műsorunkat, de nem mindenki…” A közvetlen hangulatról árulkodik, hogy Hernádi Judit viccesen „mucikának” szólította Friderikuszt. Már a műsor elején (véletlenül?) előkerült a „kavicsbányaügy”, majd folytatódott a teljesen torz társadalomkép felvázolása. Ha valahol könyvtár épül, annak az az oka, hogy fideszes a polgármester. Az ellenzéki politikusokat a kormánypártiak nem hagyják szóhoz jutni, kiüldözik őket az egyetemekről. Friderikusz Sándor szerint a kormány három évig azt hitte, hogy nincs szüksége a vállalkozókra, a munkaadókra és a munkavállalókra. Farkasházy Tivadar túl változatosnak tartja „Viktor nacionáléját”, azt sugalmazva ezzel, hogy a miniszterelnök lényegében elvtelen. Természetesen szó esett Grespik Lászlóról is. Aztán következett a Defend Security Vagyonvédelmi Kft. Itt ismét Hernádi Judit tett ki magáért, aki meseszerű elemeket használva beszélt összeviszsza hosszú percekig. A konzervtaps mindenesetre nem maradt el. Schlecht Csaba ügyének tárgyalásakor Friderikusz Sándor kíváncsisága rendkívüli méreteket öltött. Kövér Szilárd nevét meghallva rögtön rákérdezett: „…nem a Kövér Laci testvére?” Előkerült a legújabb gumicsont, az Andrássy út 60. szám alatt hamarosan megnyíló terrormúzeum ügye is. Az urak kategorikusan közölték, hogy ez nem demagógia, majd gondosan kiszámolták, hogy a múzeum kialakítására szánt öszszegből hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni…
Érdekes, hogy az egész műsor alatt zavartalanul folyt a távollévő Havas Henrik ironikus formában történő sztárolása. Ugyancsak az önreklámozás kategóriájába tartozott az a közérdeklődésre számot tartó hír, miszerint Liptay Claudia ki akarja herélni Jáksó Lászlót.
A Heti Hetesnek ráadásul úgy sikerült ezt a szép eredményt produkálnia, hogy két állandó „megasztárja” hiányzott: már utaltunk rá, hogy az általunk elemzett adásban nem volt jelen az egyébként rendszeresen jókat zsidózó és buzizó Havas Henrik, valamint a gátlástalanul káromkodó és értelmiségi manírokkal operáló Verebes István.
Az elhangzottak alapján a résztvevők egyértelműen a posztkommunista–szocialista baloldallal és a balliberálisokkal szimpatizálnak. Pártpreferenciákra lefordítva ez azt jelenti, hogy a Heti Hetes szereplői egyértelműen az MSZP-hez és az SZDSZ-hez vonzódnak. Az általunk vizsgált műsorban az Orbán-kormánnyal kapcsolatban csak és kizárólag negatívumok fogalmazódtak meg, míg az ellenzéki személyiségek vagy pártok vagy sehogy, vagy kizárólag pozitív szövegkörnyezetben fordultak elő. A műsor készítői és résztvevői még a látszat szintjén sem óhajtottak méltányosnak, elfogulatlannak, kritikusnak vagy tárgyilagosnak látszani. Úgy tűnik, elképzelni sem lehet akkora botrányt a politikai baloldalon, ami elérné az RTL Klub műsorkészítőinek ingerküszöbét. A Heti Hetes általunk vizsgált adása nem volt más, mint egy kabaréműfajba bújtatott, ötlettelen, erőltetett, személyeskedő és mesterkélt baloldali politikai propagandaműsor. Külön vizsgálat tárgya lehetne, hogy ezt a nézők hány százaléka veszi észre?
Hogy az RTL Klub tulajdonosai tudnak-e minderről, s ez a végeredmény megfelel-e az elvárásaiknak – nos, erről nincsenek információink.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.