Oldódjék végre a történelmi szembenállás

Wirth Gyula
2002. 01. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzékeli a hétköznapi újságolvasó is a magyar kormány tiszteletre méltó, européer módon megjelenített, következetes törekvéseit Trianon és az ezt megerősítő párizsi békeszerződések után határainkon kívül rekedt magyarok életének jobbítására. A kedvezménytörvénnyel azonnal segít és nem csak gesztusértékűen. A határon kívüli utak, víztározók építésének kezdeményezésével távlatos célokat is megfogalmaz. Ezek hasznosak az anyaországnak, egyben további lehetőséget adnak a határon kívülieknek, magyaroknak (és nem magyaroknak egyaránt) a munka- és üzleti lehetőségeket illetően. Ilyen módon több országra kiterjedő regionális szervező missziót is teljesít a kormány a tervezett intézkedésekkel, amelyek távlati pozitív hatásait az anyaországi viszonyokra csak azok értékelik igazán, akik messzebbre is képesek tekinteni. Ezzel a lehetőséggel a két nemzet közeledését is elő lehet mozdítani, hiszen a státustörvény és az egyetértési megállapodás végre megteremtheti azt a gazdasági alapot, hogy a két nép történelmi szembenállása valamelyest oldódjék.
Ugyanakkor tapasztalható nyugati partnereink részéről bizonyos értetlenkedő magatartás is a tervezett intézkedésekkel kapcsolatosan. Még inkább érthetetlen azonban a magyar belső oppozíció ténykedése, amely a korábbi időkhöz hasonlóan archaikusan érvel, próbálja megkérdőjelezni a kormányzati törekvéseket. Pedig belátható: érdemes régi problémákat az új politikai konstellációkban újraértelmezni és újszerű eszközökkel kezelni.
Nem nehéz elfogadni Bayer Zsolt elkeseredett kifakadását (Magyar Nemzet, 2001. december 8.: Új moralisták, farizeusok): „Elméleti jogvitákat folytatnak mirólunk a magas EU-fórumok. Arról szól ez a vita, hogy vannak-e kollektív jogok. Arról szól ez a vita, hogy vajon a kisebbségvédelem dezintegrálja-e az államot. Eközben Szlovákiában a mai napig érvényben vannak a benesi dekrétumok. S ez nem valami elvont, ostoba ideológia a múltból, ó nem! A benesi dekrétumok helyett azt is mondhatjuk: Szlovákiában a mai napig érvényben vannak a német és a magyar kisebbséget sújtó intézkedések. S miközben a rendszerváltás után a szlovákok is visszaadták tulajdonosaiknak a kommunisták által elrabolt javakat, aközben a nevesítetlen földeket, tehát a magyarok és németek földjeit nem adják vissza a mai napig.”
Európa nem érti (kivétel a bajor miniszterelnök, aki szerint a benesi dekrétumok Európa sebei, amelyeket végre be kellene forrasztani) teljes mélységében a problémát. Talán ennek is tulajdonítható, hogy Szlovákia magyarországi nagykövete a napokban e lapban vele készített interjúban azt bizonygatta, hogy nem a németeknek vagy a magyaroknak szóló kollektív büntetést tartalmazza a benesi dekrétum, hanem azokét, akik a nácikkal működtek együtt… (Jelen sorok írója sok százezer, részben már az élők sorából eltávozott, szülőföldjükről erőszakkal elűzött, kifosztott egyszerű magyar dolgozó ember, köztük szülei nevében utasítja vissza ezt a véleményt.)
A nagykövet a történészek könyvtáraiba szeretné száműzni ezt a még ma is élő és ható problémát a következő sajátos érveléssel: „A Benes-dekrétumok jogilag lezárt, nem érvényes, egy nem létező állam, a volt Csehszlovákia dokumentumai. A Cseh Köztársaság nélkül Szlovákia önmagában nem tud mit tenni…” A XXI. század Európájában elfogadhatatlan a probléma ilyen módon való kezelése. A világ egyéb térségeiben béketeremtő szerepre igényt tartó, egységesülő Európa nem tud megbirkózni a közvetlen szomszédságában ma is feszültséget keltő problémával?
Az említett békediktátumok áldozataival (a határon túli magyarokkal, a szülőföldjükről fél évszázada elűzöttekkel) való törődés olyan erkölcsi kérdés, amelynek pozitív belpolitikai hozadékai igen jelentősek. Még akkor is, ha a baloldali ellenzék ezt megkérdőjelezi, és nem éppen tisztességes szándékkal próbálja kiélezni a határon belül és kívül élő nemzettestek érdekei közötti esetleges ellentéteket. Továbbá elhallgatja vagy kisebbíti a harmonizáló kormányzati intézkedéseket.
Az anyaországban élő, fiatal második generáció, az elűzöttek leszármazottai – az eddig tanult történelmi ismeretek egyoldalúsága és ferdítései miatt – talán nem ítélik meg helyesen a problémát. Megfelelő tájékoztatásuk mellett bizonyosan támogatják a kormányzati törekvéseket, mert génjeik, a szüleiknél megtapasztalt anyagi és lelki megterhelések által érzékelik az elődök tragédiáját. Az európai (békés) fejlődés tendenciái pedig megfelelő keretet adhatnak ahhoz, hogy ez a generáció felsorakozzon az újszerű, konstruktív, minden fél által elfogadható kezdeményezések mögé. Részt vállalhatnak abban továbbá, hogy a Nyugat a maga teljességében, konstruktivitásában érzékelje és támogassa a magyar kezdeményezéseket.
Az utóbbi évek fejleményei bizonyítják: kormányzati szinten is érdemes tabuk nélkül felvetni hosszú idők óta megoldatlan problémákat. Bátor, fiatalos kezdeményezésekkel a régi kérdéseket újszerűen, a várható konstellációknak megfelelően kell felvetni. Ilyen módon elérhető, hogy új szinten, a kezdeményezett alapelvek alapján rendezhetők az évtizedek óta megoldatlan problémák is a ma még ellenérdekű felek közös megelégedésére, miközben minden oldalon új, alkotó energiák szabadulhatnak fel. Már csak azért is, mert az új viszonyoknak, az emberek igazságérzetének megfelelő megoldásokról van szó, és mert a megoldásokat olyan történelmi (karizmatikus) személyiségek vetik fel, akik a történelem menetét is megváltoztathatják. Ténykedésük különösen a kis országoknak fontos, mert a világpolitikai „nagyok”, kellő mélységben nem ismerve egy-egy kisebb térség problémáit, esetenként hajlamosak összefércelt médiamunkák alapján ítélkezni. Kemál Atatürk volt ilyen történelmi személyiség a múlt században, aki – az első világháború után – a Törökországra kényszerített sevres-i békét a török nép javára módosíttatta a nagyhatalmakkal. A mai Atatürköknek sem könnyű, de a béke, az integrálódó Európa megsokszorozza a politikai tehetség, a konstruktivitás, a fiatalos lendület, a másik fél szempontjaira is figyelemmel lévő alkotó munka erejét.

A szerző a közgazdaság-tudomány kandidátusa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.