„Státusmagyarok” a képernyőn

2002. 01. 03. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja életbe lépett a státustörvény, elkészültek a végrehajtási rendeletek, lassan kinyitnak az igazolványokat kibocsátó irodák. Ezekben a napokban létszükséglet a gyors, pontos és hiteles információ a határon túli magyarok számára, hogy hol, milyen papírok birtokában kérhetik a kedvezményekre jogosító könyvecskét. És legalább ilyen fontos az anyaországi közvélemény pontos és hiteles tájékoztatása a helyzetről, hogy a hírek és rémhírek áradatában megértse, miért volt erre szükség, milyen valós kockázatokat rejt és mitől nem kell tartania.
A magyarországi televíziók műsorstruktúrája soha nem tükrözte azt a tényt, hogy több millió magyar él a határokon kívül. A helyzet a rendszerváltozás után sem változott lényegében: sorsuk és hétköznapjaik afféle kötelező penzumként jelentek meg, ha megjelentek. Képi és gondolati skatulyákba szorították őket, a székelyruhás, románok üldözte erdélyitől a Moszkva téren munkát kereső kárpátaljai magyarig. A „szegény rokon” effektus a határon túli magyarok érdekében létrehozott Duna Televízióban is dominált: a kulturális érdemeiért méltán díjazott műholdas csatornában vagy a skanzen-határontúlit láthattuk ezerszám, amint épp megőriz-felavat-ünnepel valamit, vagy a szenvedőt. A kilencvenes évek közepétől elindult kereskedelmi adókról most ne is beszéljünk: ott a határon túli magyarságot csak az összenőtt ikrek és a román–magyar futballmeccsek kapcsán sikerült megtalálniuk a szerkesztőknek.
Az elmúlt évben és hónapokban nagy változások kezdődtek el a magyar közszolgálati televízióknál ebben az ügyben. Ezek ellentétes irányúak – a határon túli magyarok tájékoztatására létrehozott Duna Televízió, ki tudja, miért, nekifogott egy rosszul értelmezett budapesti tévét csinálni, az MTV műholdas csatornáján pedig nagy erőkkel építik a határon túliak tájékoztatására szolgáló „új Dunát”.
Vegyük sorban a dolgokat. Valamikor nyáron – őszinte megdöbbenésemre – egy cikk látott napvilágot az egyik országos magyar napilapban. Ebben a Duna TV felügyelő szerve, a Hungária Közalapítvány közleményét idézik, amely szerint örvendetes, hogy a határon túli hírek túlsúlyát felváltották a belpolitikai beszámolók, hiszen a csatorna óhatatlanul a magyarországi médiapiaci verseny részese és a hazai nézettség megtartása, jelentős növelése nélkül képtelen fennmaradni. A kuratórium hozzáállása több mint fura – a csatornát annak idején épp a határon túli magyarok tájékoztatására hozták létre. Talán ennek a kuratóriumi hozzáállásnak az eredménye, hogy volt olyan Duna Híradó szeptemberben, amikor a budapesti főpolgármester szabadkai látogatásáról (CD-ket ígért az ottani rádiónak) hosszú percekben számoltak be a tokiói tűzvész és a zambiai nősülő érsek ügye mellett, de kimaradtak az aznapi szlovákiai, kárpátaljai és más határon túli régiók iskolakezdésről szóló hírei.
A Duna tévén megszűntek a kizárólag határon túliakkal foglalkozó műsorok, s a jelenleg futó műsorokból is elmaradoznak szép lassan (talán pénzhiány miatt?) az onnan küldött vagy ott forgatott tudósítások. A stratégiaváltás mégsem sikeres – a növekvő számú hazai hírek ellenére a hírműsorok magyarországi nézettsége katasztrofális, főleg az októberi műsorszerkezet-váltás után, amikor a csatorna vezetése úgy döntött: a jól bevált hatórás híradó helyett – felvéve a kesztyűt a kereskedelmiekkel – későbbre, a nagy nézettségű kommersz műsorok sávjába teszik át az információs műsoraikat.
Az MTV eközben szép csendben megvalósítja a maga határon túli stratégiáját a műholdas csatornán. Az m2-n december harmincadikán már a második magazinműsort indították a régiek mellett, a Héthatár a jól ismert A Hét mintájára leltározza a határon túli régiók elmúlt heti politikai-közéleti eseményeit. A december elején indított, közéleti műsor (Határátkelő) az Ablak mintájára szolgáltat keddenként heti másfél órában, naponta négyszer pedig a Kárpáti Krónika ad tíz-húsz hírt a határon túl történt eseményekről. Ezekkel a produkciókkal az MTV egy év alatt gyakorlatilag megduplázta a határon túliakkal foglalkozó műsorperceinek számát!
Ezek a mai állapotok. Egyszer talán az az idő is eljön, amikor a határon túli magyarok ügye nem kuriózum lesz a képernyőn, hanem hétköznapi természetesség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.