Egy nap, amely senkinek sem kell

Tamáska Péter
2002. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezerkilencszáztizenkilenc március 21. az a nap, amelynek emléke sokakat bosszant és idegesít ebben az országban. Nem véletlenül ígérte meg 1945-ben Rákosi Mátyás, hogy pártja nem akar új 1919-et. Ő maga sem szerethette igazán e dátumot, mert arra a szertelen hőskorra emlékeztette, amelynek elárulására Sztálinhoz szegődött. Károlyi Mihály is szívből utálhatta ezt a napot, hiszen véget vetett annak a mítosznak, hogy flörtje az antanttal legalább balkézről való házassághoz vezethet.
Az Erdélyt felszabadító, s csapatait Károlyinak felajánló Mackensen tábornok találkozásukkor kezet sem fogott vele. „Sok emberrel volt dolgom életemben, de olyan férfival, akiből annyira hiányzott volna minden becsületérzés, mint önből, még nem találkoztam” – mondta, miután Károlyi a német hadseregparancsnokot francia szpáhikkal Fótra internáltatta. A későn jött és korán ment Kun Béla – aki a Gyűjtőfogházban vette át a szociáldemokratáktól az állami ítéletvégrehajtó szerepét, s félretolta a bohócruhás grófot – sem igen esküdött fel erre a napra. „A sors legnagyobb iróniája – nosztalgiázott –, hogy a proletárdiktatúra kitörésének napján eltemettük a Kommunisták Magyarország Pártját.” Tehát az árulás árnyéka vetődött már a kommün első napjára is: a miazma, a méreg a forradalmi elegyben a szociáldemokrácia volt.
Szibériában 1918-ban még mintegy kétmillió osztrák–magyar hadifogoly várta hazakerülését. Mindössze négy-öt százalékuk engedett a nyomásnak, és lépett be a Vörös Hadseregbe. A kétmilliós, magyarokból és osztrákokból álló forradalmi hadsereg ábrándja legfeljebb a sajtót éltette, a lengyel határig előretörő Stromfeld senkivel sem találkozott. Kun Béla viszont a kassai megyeházán – ahol majd Gottwaldék fogják meghirdetni a nemzetiségektől mentes egységes szláv állam programját 1945-ben –, az erkélyről kihajolva harsogta a nemzetiszín lobogókat kitűző város polgárainak, hogy tépjék le azokat, s helyükbe a forradalom vörös lobogóját állítsák. Böhm Vilmos hadügyér is – aki a háborúban egy ideig feketekávét szervírozó őrmester volt József főhercegnél – két forradalom tüzében izzott, hogy aztán a tűz lohadásával Bécsben tárgyaljon a túlélés mozzanatairól az antant képviselőivel. A két Tharaud testvér – akik Trianonban is ott voltak – a „Habsburgok vége” című riportregényükben a kommün első, még dicsőségesnek tűnő napjait meglehetős szarkazmussal ábrázolják. Leírják, hogy a bolsevizmus keresztényellenessége milyen nagy és őszinte lelkesedést váltott ki a zsidóság körében, akik az új Jeruzsálem eljövetelét hirdették vörös maskaráikban. Aztán, bár a románok már szinte a város kapuinál vannak, Szamuely Tibor mint egy ünnepelt trónörökös vonul be Nagyváradra, amelynek zsidó ifjúsága karneváli hangulatban özönli el a város utcáit.
Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök Szabó Dezsőt parafrazálva ezt írta naplójában: „Tetszik egy kis kommunizmus? Azt mi megcsináljuk: mit is ne tudnánk megcsinálni? Nű? Felfegyverzünk aztán megint sereget s megyünk török–tatár ellen? De minek mennek? Hisz pokolba kívánták a háborút!? Hisz leszabdaltak darabokat s odadobták önként románnak, tótnak? (Ká-rolyi például a román milíciának küldött fegyvert, a ruszinoknak nem, mondván, azok magyarbarátok – T. P.) Nű? Csinálunk háborút: akarunk Magyarországot s azután egyesülünk az orosz bolsevistákkal, azután csinálunk bolsevizmust Ausztriában; döntjük a pénzt, milliókat számítatlanul s leszünk magyarok, Napóleonok…”
Veres Péter és Illyés Gyula azonban visszásságai ellenére is népi forradalomnak látták a történteket. Egy új értelmiség és azoknak a tömegeknek a lázadását látták benne, akik addig baromi közönyösséggel törték az életüket. Arról azonban semmiképp sem feledkezhetünk el, hogy Korvin Ottó nyomozói kínzókamrákat rendeztek be az Országház pincéiben, s a téren nyilvános akasztásokat rendeztek, s hogy a besúgók jelentései szerint az élelmiszerhiány és a zaklatások miatt a főváros nagyipari munkássága már júliusban a „rendcsináló” román csapatokat várta…

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.