A holnapot ma alkotjuk meg

Isépy Tamás
2002. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan az idén is – ugyan már nem kormánypárti, hanem az ellenzéki padsorokból, de mégis – a törvényhozás neogótikus palotájából illő főhajtással és őszinte nagyrabecsüléssel szerettem volna köszönteni a magyar tudomány napját. Ám fontosabbnak ítélt témák elzártak a napirend előtti felszólalás lehetőségétől, és ezért a Magyar Nemzet hasábjain szeretnék eleget tenni ennek a szerintem nem csupán kulturális vagy protokolláris, hanem legalább annyira erkölcsi és politikai kötelezettségnek.
Széchenyi István 177 éve, 1825. november 3-án ajánlotta fel az országgyűlésben birtokai egész évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság céljára, s erre a november 3-i napra emlékezve ma hatodik alkalommal ünnepeljük a magyar tudomány napját.
A Magyar Tudományos Akadémia ünnepi közgyűlést tart, szerte az országban tudományos konferenciák, kiállítások, előadások zajlanak, s örömmel állapíthatjuk meg, hogy napjainkban a tudomány hétköznapjaink szerves részévé válik, és észrevétlenül behatolt az otthonainkba. Marcuse az Egydimenziójú emberben még azt taglalta, hogy az elektronikai felfedezések, az egyre tökéletesebb hangminőséget produkáló rádióhullámok, a CD- és egyéb lejátszók útján hogyan válhatott egy Bach-fúga konyhazenévé azzal, hogy a háziasszony otthon, főzés közben csak úgy felteszi a lemezt a lejátszóra. És folyamatosan, egyre gyakrabban így kerülünk napi kapcsolatba a biológia, a növénynemesítés, az informatika, az internet és egyéb váratlan újdonságok szédítő és elkápráztató csodáival.
A csodák nagy kavalkádjában megnyugtató, hogy a tudomány leszállt a megközelíthetetlennek látszó elefántcsonttoronyból, népszerűsíti önmagát, és egyre inkább közérthetővé válik. Ez az írás távolról sem a reklám helye, és az ízlésesen megszervezett, sikeres hírverés miatt nem is szorul rá egy további propagandapetárdára a Mindentudás Egyeteme, amiről Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke helyesen értékelte sikerként, „hogy napjainkban, amikor mindenki elfoglalt, amikor a társadalom inkább a kereskedelmi televíziókban megjelenő masszív értéktelenséget sugárzó műsorokhoz, a szappanoperákhoz vonzódik, egy tudományos sorozat egyik pillanatról a másikra közkedveltté válik”. Ugyancsak ő nyilatkozta a Magyar Nemzet október 14-i számában: az 53 előadásból álló sorozattal azt szeretnék elérni, hogy növekedjék a nemzet általános műveltsége. Még ennél is fontosabb célként jelölte meg, hogy „a tudományos gondolkodás alapelveivel megismertessék a nagyközönséget”, mert „ez az értékrendben való gondolkodás, a tudós ethosza pedig az igazság keresése.” Az 53 előadás átfogja a tudomány szinte teljes területét a társadalomtudományoktól a természettudományokig, hűségesen tükrözi az egyes tudományágak együttműködését, és aki csak egyszer is részese volt a B/28 előadóteremben ennek a szellemi eseménynek, az felejthetetlen élménnyel gazdagodva távozott.
Örömmel és megnyugvással tapasztalhatjuk, hogy a tudomány egyre inkább megfelel a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc által megfogalmazott erkölcsi elvárásnak: „Emberi tudomány legfőbb célja maga az ember.” A militaristák mindig előszeretettel hivatkoztak arra, hogy valójában főleg a háborúk mozdítják elő a tudományt, ágyúdörgésben születnek a műszaki, technikai felfedezések és találmányok. Pedig mennyivel emberarcúbb az atom energiaként, mint bombába csomagolva, vagy a radar menynyivel inkább szolgálja a légi közlekedés biztonságát, mint az alattomosan közeledő tengeralattjárók felfedezését.
A Szellemi Tulajdon Világszervezete a küldetésének szentelt első világnap alkalmából, 2001. április 26-án öt szót állított a figyelem homlokterébe: „A holnapot ma alkotjuk meg”, és erre alapozva a jövő etikája és a társadalmi felelősségérzet jegyében kiemelt jelentőséget tulajdonított a szellemi alkotómunkának. Az embert szolgáló tudomány ma azért dolgozik, a tudomány művelői azért alkotnak, hogy a holnapunk még szebb, még emberibb, még békésebb és értékekben még gazdagabb legyen.
Az írás elején erkölcsi és politikai kötelezettséget említettem, és nem ok nélkül, mert a politikai kötelezettség a tudományt megillető tiszteleten kívül magában foglalja a törvényalkotó felelősségét is. A tudományt nem elég retorikai szinten magasztalni, nem elég a működési kereteit és az eredmények hasznosulását jogszabályokban rögzíteni, hanem tudomásul kell venni, hogy a tudomány is a földön jár, enni kér, és megfelelő anyagi támogatás hiányában működésképtelenné válik. Pierre Curie francia fizikus találóan jegyezte meg: „Egyáltalán nem érzem a kitüntetés szükségszerűségét, de nagyon nagy szükségem lenne egy laboratóriumra.” És a stratégia tudományában járatos Napóleon sem véletlenül jelentette ki, hogy „lehetőségek nélkül a képességek nem sokat érnek”.
A polgári kormány a kutatásra és fejlesztésre fordított támogatás összegét az 1997-es 0,76 százalékról a ciklus végére a GDP 1,5 százalékára emelte ugyan, hatékonyan működtek a Széchenyi-terv pályázatai, növekedett a magánszféra támogatása is, de ez még mindig jelentősen alulmúlja a fejlett országok adatait, külön kiemelve Japánt, Svédországot vagy az Egyesült Államokat, és még mindig kevés ahhoz, hogy biztonságot nyújtson a tudomány művelőinek.
Az olvasó, figyelő, a kultúra iránt elkötelezett polgár jelentőséget tulajdonít a tudomány napjának,. és nem megy el főhajtás nélkül a fontos esemény mellett. Ezért a Fidesz-képviselőcsoport kereszténydemokrata tagozatának tagjaként és tagtársaim egyetértésével a Magyar Nemzet hasábjain szeretném őszinte tisztelettel és nagyrabecsüléssel köszönteni a magyar tudomány napját, a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi közgyűlését és a magyar tudósokat, egyúttal sok sikert, újabb eredményeket és növekvő támogatást kívánva további hasznos munkájukhoz.

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz–MKDSZ)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.