Különös szlovák–magyar sajtóösszhang

Kaszás Péter
2002. 11. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év augusztus 5-én a Magyar Nemzetben E. Fehér Pál, az egykori szélsőbaloldali sajtós jelenlegi szlovákiai munkásságát vettük alaposabban szemügyre. Azt mérlegeltük: vajon a rossz nevű Pravda című szlovák napilapban napvilágot látott írásai – az egyszerű újságolvasóktól az országos nagypolitika szereplőiig – milyen mértékben befolyásolhatják a szlovák közvéleményt. Mivel a státustörvény szlovákiai alkalmazásáról az új magyar kormány – igaz, nem tudható, milyen céllal – tárgyalni készül, ezúttal két másik, Szlovákiában működő újságíró cikkeiből szemezgetünk, akik szintén a szlovákok Magyarországról és a magyarokról alkotott képét formálják, illetve a szlovákiai magyarok politikai nézeteit alakítják.
Elsőként a jelenlegi legjelentősebb szlovák kormánypárti napilap, a SME egyik Magyarországgal foglalkozó munkatársával, László Klaudiával ismerkedjünk meg. László Klaudia külpolitikai elemzőként dolgozik a lapnál, írásaiban leggyakrabban Franciaország, Magyarország és Izrael politikai életével foglalkozik. Hazánkról szóló cikkei – ki tudja, miért (és mennyiért) – egytől egyig a jelenlegi kormánypártok politikai elképzeléseit támogatják.
László Klaudia munkásságának áttekintését, a könnyebb követhetőség kedvéért, kezdjük a Választások Magyarországon – Európa megkönynyebbült című írásával, amelyben a magyarországi balliberális győzelmet üdvözli (2002. április 9.). Cikkéből a szlovák olvasók megtudhatják, hogy „a Fidesz igyekezett a tömegeket hatásos és a reklámban jól bevált trükkökkel mobilizálni. Főleg az érzelmekre akart hatni, és előhúzta a nacionalista kártyát. Az első forduló eredményei megmutatták, hogy ezzel a fajta kampánnyal elsősorban negatív érzéseket váltott ki.” Ezzel szemben (2002. április 11.): „A szocialisták a másik oldalon az egészséges értelemre és a disztingvált tárgyilagosságra építettek. Ha sem olcsó reklámtrükkökkel, sem rebellis antipopulizmussal nem hagyják magukat elcsábítani, nyerhetnek Magyarországon. A teljes győzelemhez szükséges, hogy hűek maradjanak eredeti stratégiájukhoz. Hogy ne nyugodjanak bele a jó eredményekbe, és hogy a végsőkig kitartsanak a kemény küzdelemben.”
Aki a felvázolt képet valamiféle véletlennek gondolja, téved. László Klaudia írásaiból mindig a jelenlegi kormányt alkotó posztkommunista pártok jönnek ki győztesen, míg a polgári oldal – amely nem csak retorikájával támogatta a határontúli magyarokat – valóságos ellenség. A Fidesz „… főleg a választások óta folyamatosan radikalizálódik.” (2002. szeptember 3.) „… táborát főként a három alapelv – nemzeti, keresztény és polgári – körüli emóció köti össze, valamint az illúzió, hogy a kommunizmus bukása óta egyedül a Fideszhez kapcsolódnak a magyar történelem dicsőséges fejezetei.” Holott „a választási eredmények a Fideszt Magyarország számára negatívumként ábrázolják” (2002. május 9.). „Úgy látszik, destruktívabb ellenzék lesznek, mint voltak velük szemben az emiatt sokat kritizált szocialisták. Akik a múltban arról voltak ismertek, hogy konszenzussal kormányoztak – a kulcsfontosságú határozatok meghozatalakor az ellenzék egyetértését is kikérték”. (2002. május 9.)
Ilyen – józan és elfogulatlan – írások segítenek a szlovák olvasóknak a rólunk, illetve Magyarországról kialakult, amúgy sem egészen objektív kép formálásában. László Klaudia: köszönjük.
A jelzett kormánypárti napilap, az SME politikai irányvonala leginkább talán liberálisnak mondható. Igaz, az ilyen meghatározásoknál Szlovákia esetében óvatosságra int bennünket az a körülmény, hogy a magyar kormánypárti sajtó torkából naponta hangzik el: Szlovákiában jobbközép kormány van. (Ami – a hazai ellenzékkel szemben – képtelen a szélsőségekre.) E kormány tagja például az a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely februárban a következő törvényjavaslattal igyekezett megvétózni a státustörvényt: „A tervezet betiltaná a tájékoztatóirodák tevékenységét, anyagi javaikat lefoglalná, s kilencvenszázalékos adóval sújtaná azokat az iskolákat, amelyek magyarországi támogatáshoz jutnak… Ezenkívül kilencvenszázalékos adóval sújtanák azokat a szülőket, akik a státustörvény rendelkezései alapján anyaországi támogatást kapnának annak fejében, hogy gyermekeik magyar tannyelvű iskolába járnak.” (Népszabadság, 2002. február.)
E rendkívül mérsékelt üzenetet a Népszabadság olvasóival a lap pozsonyi tudósítója, Szilvássy József ismertette. Szilvássy József, aki egyébiránt az egyetlen magyar nyelvű szlovákiai napilap, az Új Szó főszerkesztője. Tehát az egyetlen magyar nyelvű szlovákiai napilap főszerkesztője a Népszabadságnak dolgozik. Kicsi a világ. Cserébe, persze, néhányan a Népszabadságtól is „visszaírnak” az Új Szóba. Hogy kik? Például Aczél (Acsádi) Endre. Réti Ervin. Vagy E. Fehér Pál.
Talán emiatt is olvashatók a lap „On-line beszélgetések” rovatában egy Szilvássy Józseffel folytatott chatelésben (2002. április 22.) a következő olvasói észrevételek: „Nem többségi véleményét képviselik a felvidékieknek”, „az MSZP szekértolója”; „véleményével negatívan befolyásolja az itteni magyarság gondolkodásmódját”; „Egy elméletileg független napilap főszerkesztője miért csak baloldali és liberális oldalról nyilvánítja ki a véleményét?”; „Leggyakrabban a magyarországi baloldali és liberális lapokból idéznek. Például Népszabadság, Magyar Hírlap.”, „Nem szabadna elfelejteni, hogy melyik volt az a kormány Magyarországon, amely a legtöbbet tette a határon túli magyarságért!”; „Miért az MSZP-t támogatták, amikor tudták, hogy a felvidéki magyarság erősen Fidesz szimpatizáns?”
Arra, hogy Szilvássy mennyire jogosan vívta ki a felvidékiek ellenérzéseit, egyetlen példa: április 15-én, Riogatás féligazságokkal című kommentárjában a következőket írta: „Nem tudom eldönteni, hogy a magyar kormányfő híveivel együtt miért riadt meg ennyire attól, hogy elveszíthetik eddigi hatalmukat. Eltévelyedett személyes ambíciók tüzelik-e őt és holdudvarát, vagy attól tartanak, hogy fény derülhet állítólagos milliárdos panamázásokra, vagy más, esetleg mindkét feltevés miatt?… Állíthatja-e, hiheti-e vajon ép ésszel valaki, hogy az ötvenhatos Mécs Imre hajlandó volna visszasettenkedő kommunistákkal paktálni? Vagy azt, hogy Göncz Árpád nem tisztességes magyar ember?” Mindez, a két választási forduló között, az egyetlen magyar nyelvű médiumban, amely a felvidékiek kizárólagos tájékozódási forrása. Írásában Szilvássy a Fideszt okolja a kampány durvaságáért. Az egyetlen televíziós csatornáról, amely a Felvidéken mindenhol fogható, a következőket írja: „Bőszen segédkezik a szakmai züllés legaljára süllyedt magyar közszolgálati tévé és rádió is, amely eszement propagandájával emeli az égig a kormánypártot és döngöli a lehető legmélyebbre a mostani ellenzéket.”
Hogy Szilvássy Józsefet milyen képességei és tulajdonságai emelték az Új Szó első emberévé, illetve a Népszabadság szlovákiai tudósítójává, rejtély. Még tanácstalanabbul állunk az előtt a kérdés előtt, hogy vajon Szilvássy milyen kritériumok alapján válogatja meg publicistáit. Milyen közös vonatkozásukban felelnek meg Aczél (Acsádi) Endre, Réti Ervin, E. Fehér Pál és a többiek? Talán a közös múlt (Szilvássy tagja volt a Csehszlovák Kommunista Pártnak). Talán valami más.
Egy azonban bizonyos: kollektívájuk – László Klaudiát is ide értve – rendíthetetlenül fáradozik Szlovákiában a magyarországi jobboldal lejáratásán, a felvidéki magyarság megosztásán, valamint a szlovák újságolvasók tudatos félretájékoztatásán.
A szerző egyetemi hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.