Üzenet

Kodolányi Gyula
2005. 12. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krisztus előtt 6-ban, április 17-e: Jézus születésének napja. Így tartja a történelmi tényekre is hivatkozva egy asztrológus. Heródes meghalt Krisztus előtt 4-ben. Tehát a jeruzsálemi gyermekgyilkosság legalább négy évvel a hagyományos időszámítás kezdete előtt történhetett.
A bibliai zsidóság csillagjegye Aries, a Kos volt. A megjövendölt Megváltó eszerint – ismervén az asztrológia szakrális jelentőségét az ókorban – csak e jegy rendkívüli állásában születhetett. Ilyen egyetlenegyszer jött létre az említett korszakban. A fenti napon a Nap, a Hold és a Jupiter együtt álltak Aries jegyében.
Egy akkori zsidó érmén egyik oldalon csillag áll a Kos felett, míg a másik oldal Jupitert mutatja. Ezek a jelképek tehát együtt éltek akkor a köztudatban.
Időszámításunk kezdetén így Jézus öt és fél éves lehetett.
Mi változik meg mindettől a mi legfontosabb történetünkben? Semmi. Csak a legendák természetéről tudunk meg többet. Tovább él Krisztus legendájának igazsága, át- meg átszőve látszólag ellentmondó tényekkel – amelyek erősítik a legendát. Volt Heródes. Volt gyermekgyilkosság. Volt születés. Született Megváltó – aki egészen más lett, mint amit elvártak tőle az ószövetségi hagyományban. Forradalmár lett – de a szellem forradalmára. Király lett – de mindannyiunk lelkének királya.
Miért december végére került a szakrális születés napja? Mert ekkor, a téli napforduló idején indulunk el ismét a fény felé. A fény a sötétség mélyén születik meg. A fény a főszereplője ennek a történetnek. Jézus a fény.
Köztudott volt ez a keresztény hagyomány beavatottjai előtt. Nézzük végig a királyok imádásának nagy megjelenítéseit. Pierro della Francesca, Hieronymus Bosch, id. Jan Brueghel, El Greco, Veronese, Tintoretto, Rembrandt képeit. Maulbertsch oltárképét Sümegen.
A kisdedből fény sugárzik, találjuk őt akár közepén, akár a szélén a jelenetnek. Akár előtérben, akár háttérben. Az idősebb Holbein az arany fénysugarakat is megfestette, mintha látható anyagból volnának. Rembrandt híres istállójelenetén pedig a kisded testéből úgy árad szét a fény megfoghatatlanul, szétszóródva, ritkulva, lassan halványulva, ahogy csak a nagy mester tudta megfesteni. Más képeken a kisded merő, csupasz teste az, ami ott világít – világot ad – a sötét ruhás felnőttek csoportja közepén.
Kezdetben volt a fény.
Aztán – vele együtt? – a kereszt – a kiegészült szentháromság – negyedik személye. Az anya, a nő. Az anyatej, amely táplál bennünket. William Carlos Williams versében a fellelt fényen túl, ahová a kisebb fény, a csillag vezetett el, ez a csoda megy végbe a megfáradt bölcsek szeme előtt: kicsordul az anyatej.
Az anyatej, a mi világunk, az emberé. A természet. És még távolabb, elárvultan, elbitangoltan a természet rendjétől, ott az ember és az anyag hétköznapi káosza, törmelékek, töredékek, amelyek közt élünk – amik vagyunk. De a fény fel-felcsillan, bennünk és körülöttünk, a rend és a formák foszlányaiban, ahogy elmozdulnak lombok, függönyök, elsüvít porvihar, vonatok, golyózápor, megnyílnak leplek és szempillák, és felsejlik a titok, ami vezérel bennünket. Felsejlik a fény. A fény egy rembrandti szikrája a másikban, gondolatban, érzésben – poklok évadán át is.
A fényt a kisded nyújtja át. Ajándékot hozunk neki, érte nyúl – de mintha nem venné el, hanem ő adná nekünk. Aranyedényt – mirhával, aloéval? A felkenés és a sebek olajaival? Elhivatás és kínszenvedés fényével? Ez a legvarázsosabb királyok imádásának, Leonardo befejezetlen művének misztikus mozzanata, a mozdulat, amely ott áll a levegőben, félúton – és Tarkovszkij utolsó filmjének, az Áldozathozatalnak a középpontjába kerül.
A Gyermek a megújulást hozza nekünk álmainkban is. Átnyújt valamit: kulcsot a jövőbe. Erőt a változásra, útravalót – a szenvedésre? Üzenetet?
Kezdetben volt a fény. Előtte, a kezdet kezdetén, az ige. De az igét nem fogjuk fel, míg meg nem testesül. Keresztben, fényben, kisdedben, pillantásban, mozdulatban. Születésben, halálban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.