Első fordulós comme il faut Párizsban

Techet Péter
2007. 04. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen mostanáig a baloldali francia értelmiség okkal félt, a szélsőjobb meg okkal remélt. Amikor azonban a France 2 közszolgálati televízió nyilvánosságra hozta az első részeredményeket az elnökválasztásról (Le Pen: 10-11 százalék), világossá vált, hogy véget ért a 2002-es korszak. Ahogy másnap a Libération írta: „véget ért a szocialisták rémálma”.
2007. április 22. után Franciaország belpolitikája ismét egy nyugat-európai államéra emlékeztet, ahol a baloldal a jobboldallal vívja küzdelmét, ahol a liberális centristák alkotják a mérleg nyelvét, s ahol a különböző jobb- és baloldali szélsőségek csak a politika perifériáján maradhatnak meg. Május 6-án így a jobbközép Nicolas Sarkozy kihívója a szocialista Ségolene Royal lesz. Ahogy illik. Comme il faut. Royal megkönynyebbülten vette hát tudomásul a választási eredményeket, de mégsem mosolygott túl sokat a választás éjszakáján. Mert bár a Le Pen nélküli második forduló hatalmas siker, és újabb lehetőség a meggyengült szocialistáknak, hogy visszahódítsák az Élysée-palotát, az előrejelzések mégsem nekik kedveznek.
Matematikailag nézve ugyanis Sarkozy van előnyben: a különböző jobboldali jelöltek (Bayrou, Le Pen, De Villiers, Nihous) szavazataival akár 60 százalékot is szerezhet. Csakhogy nem a matematika dönt majd, hanem a szavazók. És Sarkozy karakteres programja még jobboldali körökben is vitatott. Az általa meghirdetett szakítás (rupture) félelmet és elutasítást kelt számos szavazóban, így Sarkozy egyáltalán nem lehet biztos a kiesett jelöltek támogatásában.
Le Pen dühből utasítja el Sarkozyt, Bayrou taktikából. Le Pen nem tudja megbocsátani a magyar származású, konzervatív politikusnak, hogy az a Nemzeti Front hagyományos témáival nyerte meg az első fordulót – ahogy a pártelnökutódnak kijelölt Marine Le Pen mondta félig gunyorosan, félig keserűen: „Le Pen nézetei nyertek.” Igen, de Le Pen maga hatalmas bukást szenvedett el, s ezt sem ő, sem hívei nem felejtik el Sarkozynek. A centrista jelölt, François Bayrou, aki majdnem 20 százalékkal lett harmadik, pedig egyáltalán nem akar másodhegedűs lenni egy majdani Sarkozy-érában. Inkább elérkezettnek látja az időt arra, hogy felépítse Sarkozyvel szemben a liberális jobboldalt, amely a szocialisták irányába is nyitott lenne. Bayrou taktikázik, s örömmel fogadja a hízelgő ajánlatokat. Royal miniszteri posztokat ígért neki, sőt közös szerepléseket javasolt. Sarkozy nyomást próbál gyakorolni, s Bayrou pártjának képviselőit környékezi meg. Mindenki Bayrout akarja, pontosabban azt a majd 7 millió szavazót, aki az első fordulóban a centrista jelöltre voksolt.
Bayrou szemérmesen végighallgatta az ajánlatokat, a felkínált posztokat és állásokat, majd hallgatásba burkolózott. Hogy aztán április 25-én kijelentse azt, amit mindenki sejtett, s amitől a két rivális a legjobban félt. Bayrou ugyanis senkit sem támogat. Ehelyett bejelentette, hogy új pártot szervez Demokrata Párt néven. Sokan máris az olaszországi eseményekre emlékeztetnek, ahol ugyanilyen név alatt fognak egyesülni a centrista liberálisok és a szociáldemokraták. Netán Bayrou is erre készül? Az újságírói kérdésre Bayrou sejtelmesen hallgat.
A vadászat a szavazataiért azonban folytatódik, megjósolhatatlan eredménnyel: mert ugyan Bayrou mégiscsak jobboldalinak számít, de új hívei között számos baloldali és bevándorló van, akik sohasem szavaznának Sarkozyre. Pedig Sarkozy már a választások estéjén újrafazonírozta mondanivalóját, és a korábbi szélsőjobbos kiszólások helyett a centrumnak üzent. Hogy ő is egy új centrumpártot akar alakítani. Hogy ő is a politikai békét és együttműködést támogatja. Hogy ő – s nem Royal – a kompromisszumok embere. Az első forduló előtti markáns jelszavak ismeretében azonban hiteltelenül csenghetnek Sarkozy új jelszavai.
Royalnak így van még esélye. A verseny nyitott – hangoztatja megrögzötten a baloldal. És Royal tudja, hogy a győzelemhez elég, ha Sarkozyt szidalmazza. Ha a „mindenki, csak Sarko nem” („tous sauf Sarko”) jelszava mellett nem saját programjáról, vízióiról beszél, hanem az ellenfele jelentette „veszélyről”. A baloldali sajtó pedig szállítja az „érveket”, a jobboldali magyar választó számára nagyon is ismerős érveket: Sarkozy megosztja a társadalmat, viszályt szít, hatalommániás, egyszerre Hitler és Napóleon stb. Mintha ugyanezen vádak egykoron Orbán Viktor ellen is elhangzottak volna. Netán a baloldal tényleg mindenütt csak ellenfele erkölcsi megsemmisítése révén tudja a hatalmat megszerezni? Míg azonban Orbán folyamatosan úgy tett, mintha nem támadták volna, úgy viselkedett, mintha nem állandó golyózáporban lenne, Sarkozy keményen visszaüzent a szocialistáknak. „Honnan ez a gyűlölet?” – kérdezte már másnap Dijonban. A baloldal gyűlöletkampánya lelepleződött, s Sarkozy az áldozat szerepét játszhatja. És a szavazók meg szokták sajnálni az áldozatokat. Ezt a veszélyt Laurent Joffrint, a Libération főszerkesztője is megérezte, s a gyűlöletmentes kampány fontosságát hangsúlyozta írásában – kissé rontotta érveit cikkének agresszív stílusa.
Sarkozy küzdelme nehéznek látszik hát. De talán egyre többen ismerik fel, hogy a valódi változást nem Royal, hanem Sarkozy jelenti. Hogy a francia társadalom problémáit a hagyományos republikánus blabla nemcsak megoldani, de megnevezni sem tudja. Csak Sarkozy mer határozottan szembehelyezkedni a francia politikai állóvízzel. Royal szerint „Franciaország sorsát és arcát” választják meg május 6-án a polgárok. És bár Royal arca sokaknak jobban tetszhet, mint Sarkozyé, a csinos szocialista elnökjelölt válaszai, hol utópiába, hol semmitmondásba hajló lózungjai nem ígérhetnek sok jót a franciáknak.
Sarkozy győzelméhez azonban még nem elegendő, hogy ő a jobb, a felkészültebb. Kemény stílusa, markáns válaszai és hihetetlen munkabírása viszont segíthet neki megnyernie élete legfontosabb csatáját. És akár veszít, akár nyer, az eredményt csak magának köszönheti.

A szerző egyetemi hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.