Tárcaközi trükközés

Ludwig Emil
2007. 05. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor kezdjük a vége felől. A minap a Fejér megyei Nádasdladányban Gráf József miniszter azzal az kellemesnek szánt bejelentéssel rukkolt elő, miszerint a kormány mostantól 2013-ig összesen 200, azaz kettőszázmilliárd forintot juttat a kistelepülések kulturális életének központi támogatására. Természetesen nem az állami költségvetésből, hanem abból az uniós keretből, amelynek főösszegéről szintén aznap írták alá a dokumentumot a magyar kormány és a brüsszeli bizottság illetékes képviselői. A megjelölt összegű támogatás konkrétan 1200-1500, ötezres lélekszám alatti magyarországi község közművelődési létesítményeinek működtetését szolgálná – s ha ennyi esztendővel, objektummal és fővel elosztjuk a meghatározott összeget, az már mindjárt nem is olyan sok. De fogadjuk örömmel a hírt, manapság úgy sincs sok hasonló jóban részünk.
A bejelentést az a Gráf miniszter tette, akinek feladata köztudomásúan az agrárium és a hozzá kapcsolódó vidékfejlesztés ügyeinek intézése a kormányzati munkamegosztás szerint, nem pedig a falusi művelődési otthonok, kisiskolák és népdalkörök fenntartása, működési feltételeinek előteremtése. Márpedig a hír további részéből kiderül, hogy a pántlikázott eurómilliókat pontosan a helyi kulturális intézmények, a népi építészeti emlékek, műemlék templomok, helytörténeti múzeumok és gyűjtemények felújítására, karbantartására, bővítésére szánják, de ide tartoznak még a turisztikai programtámogatások, rendezvényszponzorálások, infrastrukturális fejlesztések, s minden egyéb, tehát amint sokasodnak a közfeladatok, úgy aprózódik fel az a bizonyos nagy összeg.
Hogy végül is csupán egy újabb hatalmas májusi kormányluftballon ünnepélyes felfújásának vagyunk tanúi, jelzi, hogy Gráf miniszter társaságában megjelent kollégája, a kulturális tárca vezetője is, s a két kormánytag azon melegében együttműködési szerződést is konszignált a sajtó munkatársai jelenlétében. Ezáltal a bejelentés megkapta azt a manapság divatos retro bájt, ami a kádári punnyadás korára volt jellemző: ha valami nagyot akarunk durrantani, kössünk gyorsan egy szerződést, hadd lássák a népek, milyen jól működünk mi együtt (nem mellékesen egy kormányon belül).
Hiller István minisztériumához alapállásból ugyanazok a közművelődési intézmények és faladatok tartoznak szerte az országban, amelyeket most a vidékfejlesztéssel összefonódva készülnek támogatni – az ezerszer áldott pályázati rendszerrel, hadd gyarapodjon és sokasodjon tovább a pályázatírásra szakosodó papíripari ágazat – hozzájuk téve a fentebb felsorolt és egyéb kulturális közfeladatokat, amelyekre a Szent Konvergenciáról elnevezett programban már második éve alig, vagy egyáltalán nem jut elegendő közpénz. Olyan kötelező állami feladatok maradnak ellátatlanul, sorvadnak és halódnak, mint a műemlékvédelem és -helyreállítás, a népi és helytörténeti emlékek védelme, múzeumok, közgyűjtemények, művészeti és kulturális intézmények, programok támogatása, könyvtárak fejlesztése, irodalmi, művészeti, tudományos és más lapok, folyóiratok, múzeumi évkönyvek és szakkönyvek kiadása, a színházak, művelődési házak, stúdiók, művészeti, oktatási intézmények fenntartása, fesztiválok rendezése stb. A hazai kulturális-művészeti élet nyomortüneteinek kísérői az alternatívaként ránk tukmált műtehén-bemutatók és a mások által levetett, olcsó ócskaságok.
Amúgy, ha Gráf minisztériuma ilyen nagyvonalúan részt vállal a kultúra támogatásából, miért nem viszonozzák a gesztust? Biztosan jólesne a fagykárt szenvedett gazdáknak egy kis pénz, még ha Hilleréktől származik is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.