Családi gazdaságok pártján

Szabó Rebeka cikket írt a Népszabadságba. Bajnai Gordon szövetségese összemosta a második Orbán-kormány földpolitikáját a baloldal nagybirtok-rendszerével.

Vass Krisztián
2013. 07. 06. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhallgatja azt a tényt, hogy az új földtörvény a birtokmaximumot 2500 hektárról 1200 hektárra csökkentette, s hogy a földhaszonbérleti pályázatokon kisvállalkozások és az agrárközéposztály jutott állami termőterülethez. Állít, de nem bizonyít, s elfelejti rögzíteni azt a beszédes adatot, hogy mintegy 1700 szerződés köttetett a gazdákkal, s csak néhány esetet kifogásolt az ellenzék és médiája.

Gőgös Zoltán nemrég egy televíziós műsorban elismerte, hogy a „műkörmösnek” bélyegzett pályázati nyertes valójában tisztességes aranykalászos gazda. Az ő földjén lesifotózott, teljesíti-e a kontraktusban vállalt állattartási kötelezettségét a földműves. Államtitkárként egy deka termőföldet nem adott a kisgazdáknak, most is csak zaklatni tudja őket. Így lett szocialistából bocialista, képviselőből pedig alkalmi tehénpaparazzo.

A marhaságokat állító volt MSZP-s államtitkár azonban handabandázva elszólta magát a parlamentben. Imigyen: a földtörvényben „olyan adminisztratív korlátok vannak, amik még a hozzáértő emberek nagy részét is kizárják a földszerzésből.” Magyarán a szocialisták mögött álló nagybirtokos kaszt berzenkedik, hogy az új szabályozás a kisvállalkozásokat és családi gazdaságokat erősíti, nem a „hozzáértő” zöldbárokat. Termőterületeket a földművesek vásárolhatnak, ezért sok magyar állampolgár számára is megnehezíti a vásárlást, hogy a föld azé legyen, aki megműveli. Ebből következően az európai uniós polgárok számára még nehezebb akadálypályát épített paragrafusokból a kormányzat.

Hiába tagadja, ha közvetett módon mégis beismeri. Hiába ír Szabó Rebeka a „helyi gazdák kisemmizéséről”, hiába vitatja Gőgös Zoltán, hogy a törvény megvédi a magyar földet: megfelelő garanciák óvják nemzeti kincsünket. A helyi földbizottságok révén pedig a helyi gazdák is megvétózhatják, hogy a határban idegenek pöfögtessék a traktort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.