Elmaradt a keresztbiznisz

Nekem egy másik példa jut eszembe a licitálókról.

2016. 09. 06. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon méltatlankodik a liberálisoldal, hogy az Újlipótvárosban vasárnap rendezett Pozsonyi Piknik szervezői nem engedélyezték, hogy licitálni lehessen az egykori SZDSZ-alapítók visszaadott lovagkeresztjeire.

A Bayer-ügy miatt visszaadott kitüntetésekből – Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor és Polgár András medáljaiból – befolyt pénzt jótékony célra ajánlották volna föl. Csakhogy a rendezők szerint ebben túl sok lenne a politika. (Tök igazuk volt.)

A licitötletet fölkaroló Klubrádió vissza is lépett a rendezvénytől, mondván, vállalhatatlan, hogy lemondjanak az arculatukat meghatározó értékekről. Rózsa Péter főszerkesztő-helyettes szerint a szervezők megijedtek, hogy az árverezéses műsor veszélybe sodorja közhasznúsági besorolásukat, pályázati esélyeiket. Ez is jól mutatja az értelmiség körében terjedő félelmet a mostani rendszer megtorlótaktikáival szemben. Ám biztató – tette hozzá Rózsa –, hogy az árverés betiltása miatt sokan döntöttek úgy, nem mennek el a rendezvényre. (Ehhez képest rengetegen voltak.)

Az egyik távolmaradó, Kakuk György közösségi oldalán történelmi kontextusba is csomagolta bojkottját: „A Pozsonyi Piknik a budapesti zsidóság legfontosabb kulturális eseménye lett az elmúlt nyolc évben. Azoknak a honfitársainknak, akiknek felmenőit néhány méterre a piknik helyszínétől lőttek a Dunába ( ) mert a magyar társadalom nem vállalt szolidaritást velük. ( ) Az esemény, amelyet a szervezők nem engednek be a piknikre, a szolidaritás vállalásának kifejezése lett volna.”

Nekem egy másik példa jut eszembe a licitálókról. Amikor Jézus kizavarja a templomból a kufárokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.