Hol tévesztett utat a Fidesz?

Hamis reménynek bizonyult, hogy 2010-től valóban polgári építkezés indul.

Hajdú Péter
2016. 09. 27. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan érezték úgy 2002 áprilisában, hogy összedőlt a világ, amikor a Fidesz ellenzékbe került. Aztán a baloldal csődbe vitte az országot, aminek terhét a magyar családok milliói viselik ma is. A Fidesz pedig alapjaiban változott meg. Szakértők tucatjai elemezték a 2002-es kampánystratégiát, s arra jutottak, hogy a mérsékelt kampánynak – beszéljenek az elért eredmények – volt tulajdonítható a sikertelenség. Orbán Viktor felhívására polgári körök alakultak, mert akkor még döntő részben polgárok szavaztak az egykori ifjúsági pártra, s tenni szerettek volna azért, hogy a polgári értékeket hirdető politikai erő kerüljön ismét a kormányrúdhoz.

Jól mutatja az akkori lelkesedést, hogy a két választási forduló között szinte az egész ország megmozdult, s csaknem megfordította az eredményt. A párt vezetése azonban szavakban talán igen, de tettei szerint nem bízott a polgári összefogásban. Az ezután gyökeresen megváltozott kommunikációban már nyoma sem volt az egykori polgári attitűdnek, az addig a baloldalra jellemző sárdobálás került előtérbe, azaz a szavazatmaximalizálás igénye felülírta a polgári értékeket.

Bár a polgári oldalon sokaknak nem tetszett a hangnemváltás, a balliberális oldal erőszakos kormányzása együtt tartotta a szavazótábort. Hogy 2006-ban mégsem sikerült a kormányváltás, az talán annak tudható be, hogy a Medgyessy-kabinet osztogatása elhitette a tömegekkel: valóban nagyot tud ugrani a pannon puma. 2006 őszének eseményei, az őszödi beszéd kiszivárgása, az azt követő, terrorcselekményekre emlékeztető rendőrattak, majd a 2008-as világválság döbbentette rá a tömegeket, hogy szó sincs valódi fejlődésről és demokráciáról – ismét becsapták őket. Az lett volna a csoda, ha ezután a Fidesz nem tud győzni 2010-ben.

Csúcson volt a polgári lelkesedés, az új kormánynak pedig késlekedés nélkül lépnie kellett, mert szétesőben lévő gazdaságot vett át. Az azonnali tűzoltás sikeresnek bizonyult, valóban talpra állt a gazdaság. Ám hiába reménykedtek sokan abban, hogy most valódi polgári építkezés indul, erről szó sem volt. Nem tudni, miként elemezték a győzelmet a pártban, annyi azonban bizonyos, hogy nem változott az emberek rosszabbik énjét célzó retorika. Primitív, szájbarágós szlogenekkel igyekeztek az ötletszerű kormányzás hibáiról elterelni a figyelmet.

A polgári körök mozgalma, a konzervatív értelmiség a hatalom megszerzése után már egyáltalán nem volt fontos, pedig valamiféle kontrollt jelenthettek volna a kormány számára. A hatalom megszerzése után például közgazdász tanácsadó testületet hívott össze a kormányfő, de miután kiderült, hogy nem mindenben értenek egyet az új gazdaságpolitikával, már nem tartott igényt a szakértelmükre. Maradt az az elit, amely nem mert, nem akart ellentmondani Orbán Viktornak. Jól mutatja a változást, hogy olyan hangsúlyos személyek, mint Pokorni Zoltán, Áder János vagy Navracsics Tibor – akiknek volt határozott véleményük –, önként háttérbe vonultak, vagy idővel eltávolították őket a napi politika alakítói közül.

Az összefogásra csak a hatalom megszerzéséig volt szükség. Utána már szó sem esett arról, amit korábban ígért a kormányfő, tudniillik hogy a nép támogatásával megnyerjük a választásokat, majd vele együtt felvirágoztatjuk az országot. Ahogy az sem igaz, amit szintén a kormányfő mondott, hogy a Fidesznél csak munkát osztanak, pénzt nem. A sok tízezer önkéntesnek, akik családjuktól vették el az időt a kampány idején, valóban nem jutott pénz, a tűzhöz közel álló vazallusok azonban nagy kanállal meríthettek a közpénzből – ha képesek voltak azt okosan fölhasználni, ha nem.

Az új kormány a kétharmados többség birtokában egész pályás letámadást indított. Valódi – politikai, társadalmi, érdekvédelmi – egyeztetés nélkül minden elképzelését erőből átnyomta a parlamenten, a népet pedig a nemzeti konzultáció című bohózattal igyekezett elbódítani. Nem véletlen tehát, hogy számos jelentős konzervatív személyiség jelezte: „Nem erről volt szó, Viktor!” Különösen azután, hogy a hangzatos retorika mellett szinte naponta derül fény korrupciógyanús esetekre a Fidesz holdudvarában.

A feudalizmusra emlékeztető, ellentmondást nem tűrő politika mára odajutott, hogy – miután bekebelezte a magyar média javát – a bulvárújságírás legalját sem szégyelli igénybe venni ellenfelei megfélemlítésére. Ahogy az is természetes számukra, hogy az Európába özönlő – egyébként valóban nemkívánatos – tömegek által keltett riadalmat kihasználva lovalják félelembe az egész országot, csak azért, hogy megállítsák a 2015 elején elindult népszerűségvesztést.

Azt hiszem, az az Orbán Viktor, aki 1989. június 16-án a szovjet csapatok kivonását követelte Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén, igencsak összevonná a szemöldökét, ha látná mostani országlását. Mert könnyen lehet, hogy a polgári Magyarország következő húsz éve is ott fekszik abban a bizonyos hatodik koporsóban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.