Portréféle Francois Fillonról

A jobboldali elnökjelölt liberális gazdaságpolitikát ígér erős értékkonzervativizmussal.

S. Király Béla
2016. 12. 07. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai kultúrája és hagyományai miatt a francia jobboldal egy vezéregyéniség mögé szokott felsorakozni. A szocialisták viszont a testületi vezetés felé hajlanak, amit a legjobban Francois Hollande alkalmazott, hosszú főtitkársága idején – 1997-től 2008-ig volt a Szocialista Párt élén – makacsul ragaszkodva a párt különböző szárnyai közti egyetértéshez és a programok szintéziséhez. A csapatmunkára beállítódott személy a hatalom csúcsán azonban csődöt mondott. Döntésképtelenségével, a problémamegoldás halogatásával, a társadalmi együttélést felbolygató törvényeivel az elnöki tisztséget belengő királyi aurát is tönkretette. Hollande elnök a politikai, gazdasági, társadalmi és morális kudarc megtestesítője a franciák döntő többségének szemében.

Az emberek még a langyos demokráciában is sejtik, hogy az államférfi státusához különleges képességek kellenek: karizma és elhivatottság. Mielőtt májusig darabokra szedné a gazdasági programját, a politikai ellentábor és a média elismeri: Francois Fillon a fenti tulajdonságokkal bőven rendelkezik.

Az elnöki előválasztás intézményét a szocialisták vezették be egy ciklussal korábban. A jobboldal most először használta a demokrácia e hétpróbáját. A hét jelölt közül Fillon sokáig a negyedik helyen vesztegelt. A közvélemény-kutatások leírták, hiszen a második fordulóba az első két helyezett kerülhet. Hat nappal a november 20-i választások első fordulója előtt a 71 éves, kormányzati tapasztalatokkal rendelkező hajdani miniszterelnök, Alain Juppé 36, a sztárallűrjeiről lemondani nem tudó Sarkozy 30 százalékon állt. Fillonnak csak tizennyolc százalékot porciózott ki a Kantar Sofres-OnePoint közvélemény-kutató cég.

Pedig voltak kedvező előjelek. A France 2 népszerű tévéműsorában – amelyben két órán keresztül kérdezték-vallatták egyenként a jelölteteket – Fillon igen határozottan beszélt. Nem lehetett kihozni a sodrából, sőt ő tette időnként helyre Davis Pujadas és Léa Salamé tévésztárokat, akik a nemzetközi fejezetnél azzal szórakoztak, hogy Putyin, Erdogan és a magyar miniszterelnök nagy alakú portréját festették ördögként a falra, majd arról faggatták a jelöltet, a három veszélyforrás közül szerinte melyik a legnagyobb. (Az apokalipszis negyedik lovasa – gondolom – Donald Trump volt, de vele nem húztak ujjat a mikrofonüdvöskék.) Fillon volt az egyetlen jelölt, akit a műsorban spontán megtapsoltak a helyszínre hívott nézők. Bruno Retailleau, a jobboldali republikánusok szenátusi csoportjának vezetője már november 11-én azt nyilatkozta, Fillon lesz az előválasztások nagy meglepetése, mivel ő érti a legjobban, hogy a franciák szorongása kettős: félelem a gazdasági lecsúszástól és növekvő félelem identitásuk kisajátítása miatt.

Fillon megnyilvánulásaiból sugárzott a határozottság. „Én valóban meg akarom reformálni Franciaországot, és méltósággal akarom vezetni” – nyilatkozta a Le Figaro napilapnak a választások előestéjén. Az aktuális elnököt is meglepte a győzelme. Sarkozyvel vagy Juppével szívesebben vitázott volna, de végül bejelentette, hogy nem méreti újra meg magát a szocialisták januári előválasztásán, megnyitva így az utat miniszterelnöke, Manuel Valls jelöltsége előtt.

Nehéz portrévázlatot írni a Párizstól 250 kilométerre eső kisváros, Sablé-sur-Sarthe hajdani küldöttéről, aki ma, 62 évesen már Párizs egyik kerületét képviseli. Diszkrét ember, visszautasítja a nagy nézettségű politikai show-műsorok felkéréseit, mint amilyen például a késő esti On n’est pas couché (Még nem feküdtünk le). Soha nem szolgált háttér-információkkal az újságíróknak, nem lebbentett fel kulisszatitkokat, mint ahogy a jelenlegi elnök tette Az elnöknek nem kéne ilyet mondania című vaskos interjúkötetében. Milyen államférfi az ilyen, aki nem tud titkot tartani? – fakadt ki Fillon, aki még olyan riporternek sem volt hajlandó nyilatkozni, mint az országszerte ismert Alain Duhamel. Felesége walesi, és őt is gyakran hasonlítják az angol Vasladyhez, így ijesztgetve a szavazókat a várható megszorító intézkedéseivel. Helyesebb azt mondani: Schröder kancellár feladata vár rá, hogy a nyakig eladósodott államnak dinamizmust adjon száznapos reformjaival.

A makacsul kitartó politikus 35 éve van a pályán, volt része bőven megaláztatásban, győzelemben. Már 27 évesen parlamenti képviselő, a maastrichti szerződés ellen szavaz, de később Balladur miniszterelnök, majd Chirac elnök kormányában találjuk különböző miniszteri posztokon. 2005-ben egy kormányátalakítás után menesztették, mire azonnal a kampányba kezdő Sarkozy mellé állt, akinek a 2007-es győzelme után miniszterelnöke lett. A francia V. köztársaság politikai hagyománya szerint a miniszterelnök védi elnökét a hétköznapok rutinfeladataitól, hogy a külpolitikára, a hadseregre, a politika fő csapásirányára koncentrálhasson. A Sarkozy–Fillon-páros eredetisége, hogy ötéves kormányzásuk alatt ennek éppen a fordítottja történt. Az elnök folyton a reflektorfényben tetszelgett, míg a munka dandárja Fillonra hárult, egyre növekvő tekintélyt szerezve a pártja körében. Népszerűsége sértette az elnök hiúságát, aki azt is tudta, ha mással helyettesíti, riválisává, sőt ellenségévé teszi. Az utolsó éveik már olyanok voltak, mint a nagypolgári házasságok Maupassant kisregényeiben: az érdek és a társadalmi reprezentáció fontossága erősebbnek bizonyult, mint az érzelmek elmúlta.

Fillon vidéki nagypolgári ivadék: intelligens és udvarias, visszafogott és elegáns, határozottságát diszkrécióval elegyíti. Veszélyes sportoknak hódol: alpinista, és bolondja a gyorshajtásnak. Ez utóbbit szülőföldjén, a Le Mans-i versenypályán is gyakorolta. Az első jelölt, aki nem ígérget fűt-fát, mint az elődjei, hanem a megoldandó feladatokat sorolja makacsul. Liberális gazdaságpolitikát ígér, erős értékkonzervativizmussal párosítva. Putyinnal jó kapcsolatokat ápol, és változtatni fog hazája oroszpolitikáján. Ha elnök lesz, az a magyar–francia kapcsolatokra is jótékony hatású lehet. Fontos kiemelni: öt gyereket felnevelő, gyakorló katolikus ember. A második forduló előtti sikertelen kampányában kihívója, Alain Juppé azt hányta a szemére, hogy „erősen hagyományos, már-már retrográd a látásmódja a nőkkel, a családdal és a házasság társadalmi szerepével kapcsolatosan”. Ez sajnos már nem a tiszteletre méltó, klasszikus, hanem az utópiát kergető mai baloldal hangja. Ilyenkor érteni véli a magyar vendég azt a párizsi félig viccet, félig bonmot-t, miszerint: „Nekünk van a legbénább jobboldalunk a világon!”

Fillon győzelme megnyugtatná a franciákat. Mint hívő keresztény tudja, hogy a korrupcióra való hajlamot, a tökéletlenséget, a hibákat nem lehet folyton az intézményekre hárítani, hanem az ember – legyen milliárdos vagy nincstelen – bűnös voltával is számolni kell. A hívő keresztény azt is tudja, hogy az a rend vagy rendetlenség, amiben élünk, nem áll teljességgel az ellenőrzésünk alatt, és nem alakíthatjuk szünet nélkül – gyakran a többséget provokáló reformokkal – kényünkre-kedvünkre. A bizonytalanság nyugtalansággal tölti el a baloldali moderneket és a hozzájuk igazodó jobboldaliakat. Ezzel szemben a kereszténység lényege nem más, mint maga a bizonytalansággal való együttélés és annak felelős vállalása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.