A kaliforniai gyerek

Nyugodtan készülhetünk Shane Tusup további uszodai balhéira.

2017. 05. 03. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodtan készülhetünk Shane Tusup – a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka edző-férjéről van szó – további uszodai balhéira, hiszen már az áprilisi, debreceni országos bajnokság előtt is volt belőlük bőven. Akik lemaradtak volna: egy, az Iron Aquatics úszóklubon belüli nézeteltérés torkollt hangos szóváltásba és lökdösődésbe közte és Darren Ward, a klub edzője között az uszodatérhez tartozó edzőmedence partján, épp amikor a versenymedence rajtkövén várta néma csendben a startjelet nyolc úszó. A program emiatt csúszott, a botrányt pedig a „nép” eltehette a többi közé. Shane a kazanyi világbajnokságon majdnem keresztben nyelt le egy biztonsági őrt, csak mert nem működött a belépőkártyája, más alkalommal lesenkizte az előző szövetségi kapitány Hargitay Andrást, elzavarta a medencepartról a feleségének gratulálni igyekvő Kovács Ágnest, és bajuszt akasztott Törös Károly edzővel is, aki említést merészelt tenni Katinka elvétett benyúlásáról a 200 méteres hátúszás riói döntőjében. Hogy Kiss László faképnél hagyásáról és a Gyárfás Tamás elleni egyéves háborúról már ne is beszéljünk.

De vajon mit keres még mindig nálunk az „Iron-pár”, ha ennyi az ellenség, a rosszakaró és a világtól való elmaradás? A válaszért 2008-ig kell visszamennünk, amikor Hosszú és Tusup összejött egy kaliforniai egyetemen. Katinka akkor Dave Salo egyik tanítványa volt a sok közül, 2009-ben ekként is nyert világbajnokságot 400 méter vegyesen. 2012-re minden adottnak tűnt az olimpiai aranyhoz, ám jött a „bukás” – az úszó dobogóra sem került –, valamint a mester kulcsmondata: nem kell elkenődni, Katinka bármikor nyithat szépségszalont Budapesten. Az egyetlen ember, aki ekkor hitt benne, Shane Tusup volt. Jött a házasságkötés, az életüket pedig Budapesten rendezték be, nem titkoltan azért, mert a Shane-féle módszert, vagyis a versenyekkel folyamatos formában tartást Magyarországról sokkal egyszerűbb szervezni. És talán nem állunk messze az igazságtól – főleg Katinka „szárazföldi csatáinak” eredményét elnézve –, ha kijelentjük, hogy nálunk könnyebben fújták ők a passzátszelet. Míg Amerikában az egyetemi sportolóknak fizetés sem jár, addig Magyarországon a kiugró eredményre hivatkozva drasztikus, átfogó változásokat lehet elérni.

Talán a Shane-jelenségnek ez az a vonatkozása, amit nem fog fel a magyar átlagember: egy félrelökött kaliforniai gyerek nyilvánvalóan valahol meg fog harcolni az érdekeiért – vagyis csak a saját érdekeikért fog, más meg majd másért harcol, ha akar. Amíg nálunk nyeregben van, nem fog megtanulni magyarul, az ő nyelve a világsiker nyelve, és ennek megfelelően az angol. Mint nemrégiben a Facebookon nem kis tetszést aratva – angolul – megjegyezte, „az oroszlán sosem kér engedélyt, hogy megehet-e egy zebrát”. Így talán érthetőbb – ha sokak számára emberileg nem is elfogadható –, miért üvöltötte az országos bajnokságon Darren Wardnak, hogy „kinyírlak”.

Az is természetes, hogy egyesek épp a „gonosz Shane” képet tartják pajzsként maguk előtt. Így volt ezzel egy bulvárlap Széles Sándor úszóedző Duna Arénából való állítólagos kitiltásakor is, amit a sajtó megpróbált Tusupra kenni, amikor a veterán-vb-re készülő Kalaus Valter nem edzhetett Szélessel (az igazság persze az volt, hogy az Iron-úszó Kalaus csak Iron-trénerrel tartózkodhatott a vb-helyszínen).

Shane Tusup egyébként meg majd eldönti, akar-e bármit is bizonyítani, mondjuk azt, hogy az ő és Katinka módszere általánosan is működőképes. Mert mint azt Sós Csaba úszókapitányék rendre ismételgetik, korszakos edzői tettekről majd akkor lehet szó, ha a metodika más versenyzőknél is sikeresnek bizonyul – például úgy, ahogy az állóképességi munkával a Széchy-iskola aranyérmek sorát hozta különféle sportolóknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.