Lepsénynél még megvolt

Ma már a Fidesz sem híve annak, hogy a helyi dolgok helyben dőljenek el.

2017. 05. 09. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idősebbek, főként a mai ötvenesek a Kádár-kori televízióból jól emlékeznek egy Salamon Béla által előadott, gyakran ismételt bohózatra. A Balaton közelében a jelenetbeli motorról leesik a főnöke felesége, és nyoma vész; a sofőr pedig így magyarázkodik: „Főnök úr, kérem, Lepsénynél még megvolt.”

Valahogy így vagyunk ma – többek között – a rendszerváltozás egyik nagy vívmányával, az önkormányzatisággal: egy ideig még megvolt. A tanácselnökök helyett polgármesterek jöttek, a végrehajtó bizottsági titkárok helyett jegyzők, a döntéseket pedig választott helyi képviselők hozzák. Huszonhét éve gyakoroljuk a demokráciát. Nem ördöngösség, lehet jól és rosszul is művelni, akárcsak a focit vagy a főzést, s ha a szereplők elrontják, annak megvan a maga következménye. A rossz csapat kiesik a bajnokságból, a silány ételt főző szakács vendéglője előbb-utóbb csődbe megy, a semmittevő, hazug, korrupt politikusokat pedig leváltják. Elvileg. Ha nem szól bele – tehát nem korrupt – a játékvezető, az adóellenőr, és ha nem tévesztik meg teljesen a választókat.

Sajnos a magát nemzetinek, konzervatívnak, sokáig polgárinak is mondó Fidesz–KDNP-kormány 2014 után mintha elfelejtette volna, melyek azok az értékek, amelyek Lepsénynél még megvoltak. Az állam ugyanis az önkormányzatoktól nemcsak a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-kormányoknak tulajdonítható adósságokat vette át, hanem a helyi feladatok zömét is elszipkázta. Mindegy, milyen településtípust nézünk, az ott élőknek nincs igazi beleszólásuk az oktatásba, az egészségügybe. A kormány ugyancsak kisgömböcként hízik a közösségi közlekedés, a hulladékgazdálkodás központosítása révén.

Az állam önkormányzati szinten is mindent kézben akar tartani. Ez a folyamat valójában csaknem mind a 3200 önkormányzatot érinti, és természetesen ott fáj igazán, ahol a legszegényebbek élnek: a kistelepüléseken. Leglátványosabb viszont Budapesten, ahol a Fővárosi Közgyűlés az eljelentéktelenedés, míg a közszolgáltató cégek a csőd, jobb esetben a lassú elsorvadás felé sodródnak. Tarlós István kormánypárti főpolgármester ismét csak abban bízhat, hogy ha a napokban sikerül végre Orbán Viktorral beszélnie, a miniszterelnök – ahogy a mesében Óz, a nagy varázsló – majd segít. Csakhogy ennek már nincs túl sok köze sem a demokráciához, sem az önkormányzatisághoz.

Ahogy annak sem, hogy Tarlós István A nemzet fővárosa című, 2009-es Budapest-programjában kiemelten szereplő Fővárosi Közmunkák Tanácsának újraélesztését valakik az elmúlt hat évben megakadályozták. Pedig az 1870 után létrejött, szakemberekből álló autonóm testület munkájának köszönhetően készült el például az Andrássy út, a Nagykörút, a Millenniumi Földalatti Vasút, a Margit híd, a Szabadság híd, a Széchenyi fürdő. Ma viszont kormányzati machinációval sem kezdődött meg még a 3-as metró rég várt felújítása. Nem alakulhatott meg a német mintára tervezett, a politikától független városigazgatóság sem. Ehelyett kormánypárti érdekkörök Tarlós Istvánra erőszakoltak egy átláthatatlan működésű közbeszerzési céget. Egy 1997-es konferencián Rapcsák András, Hódmezővásárhely kereszténydemokrata, majd fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője így jellemezte az önkormányzatiságot: „Nem lehet széjjelválasztani az önkormányzatok működését a civil szerveződésektől. A település társadalmának a hangja a civil szerveződésekben artikulálódhat.” Lázár János ma is köztiszteletben álló elődjét, akinek a tiszántúli városban szobrot is emeltek, ezekért a mondatokért ma a Fideszben simán Soros-bérencnek bélyegeznék.

Rapcsák András említette a szubszidiaritás elvét, amelyet a kereszténydemokrácia és a konzervativizmus is magáénak vall, s lényege, hogy a helyi dolgok helyben dőljenek el. Még 2001-ben, amikor Orbán Viktor első kormánya idején megkapta a Hanns Seidel Alapítvány Franz Josef Strauss-díját, az egyik átadó Edmund Stoiber volt. Az akkori bajor miniszterelnök beszédében három alapelvet említett, amelyek meghatározzák Európa értékrendjét. Első a személyiség: az ember méltósággal bíró egyén, aki saját magáért felelős. Második a szolidaritás: az ember mint szociális lény közösségben él, és felelősséggel tartozik azokért, akik saját erejükből nem képesek fennmaradni. Harmadik pedig a szubszidiaritás: a kisebb egység minden olyan kihívásnak, amit képes elvégezni, önmaga tesz eleget, és csak ezután lép be a következő szint, mert ez a segítség gyakran beavatkozást is jelent. Annak a katasztrofális eredménye, hogy Magyarországon a helyi szinteken 2010 előtt beavatkoztak a balliberálisok, közismert. Ha a Fidesz nem akarja beállítani, sőt megdönteni ezt a rekordot, Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak és a többieknek vissza kell menniük Lepsényig, hogy sürgősen megkeressék, amit elhagytak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.