Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Margarinos kenyér teával

Nesze neked, Bulgária, all inclusive, fehér homok, egy éven át várt-tervezett nyaralás.

Fábián Tibor
2017. 08. 04. 13:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjfél körül arra ébredünk, hogy a gyerek hány. Jó, megtörténik, gondoljuk, valami rosszat evett. Aztán egy óra múlva jön a következő, és ez így ismétlődik folyamatosan. Kiül a veríték a homlokunkra, reménykedünk, hátha abbamarad. De nem, amikor az ételtől kiürül másfél éves kisfiunk gyomra, onnantól zöldes-sárgás váladékot hány. Nincs mese, nem várhatunk tovább, összepakoljuk, lemegyünk a recepcióra, kérjük, hogy hívjanak mentőt.

Jó háromnegyed óra múltán be is fut a kocsi. Rövid vizsgálat után megállapítják, amit amúgy is tudunk: gyomorrontás, és már zötyögünk is az egészségügyi központba, ahogy ők nevezik. Mert kórház nincs Albenában, a kedvelt bolgár üdülőhelyen – ahol pedig főszezonban több ezer ember nyaral a 44 hotelben. Kétszer megszúrják, egyik sem talál vénát, nem tudják bekötni neki az infúziót. A kezünkbe nyomják a gyógyszert, itassuk meg vele, felírnak hányáscsillapítót is, receptre. Hajnali 3 óra van, délelőtt 10-kor nyit az első gyógyszertár. Kiállítják a számlát, 50 eurónyi levát kell fizetni az „orvosi ellátásért” – vagy minek is nevezzem. Hiába a sok utánajárással kiváltott európai biztosítási kártya, olyat ők még nem láttak, azt mondják. Nincs értelme hajnalban vitázni, inkább fizetünk. A jó tanács ellenben ingyen van: ha nem marad abba a hányás, induljunk haza.

Nesze neked, Bulgária, all inclusive, fehér homok, egy éven át várt-tervezett nyaralás. Már biztosak vagyunk benne, hogy tévedtünk, amikor székely barátaink unszolására hagytuk magunkat letéríteni a járt útról, és a tíz éve jól ismert és megszeretett Isztria helyett a Balkán felé fordultunk. Mert egyébként Bulgária hiába szép, s hiába fektettek a vendéglátásba is sokat – úgy tűnik, nem veszi be a gyomrunk. Különösen, ha az ételt legyek szállják, és az éttermi tisztaság komoly kívánnivalót hagy maga után.

Elsőre úgy tűnik, mintha csak mi elégedetlenkednénk, de aztán látjuk, hogy naponta jön a mentő, és vannak, akik az étteremben cirkuszolnak a koszt miatt. Tegyük hozzá, a háromcsillagos hotelben nem nyugati vendégek vesznek körül bennünket, sőt közép-európaiak is csak mutatóba vannak. Elsősorban románok, erdélyi magyarok, moldávok pihennek itt. A szálloda internetes és Facebook-oldalán is az ételre panaszkodnak a legtöbben. Visszajárókkal is összefutunk, akik azt mondják: egy-két éve még színvonalasabb volt a kínálat. Egy marosvásárhelyi család azt újságolja, egy éve egy 60 fős csoport 50 tagja a 35 kilométerre fekvő Várna kórházába került, szintén ételmérgezéssel. Ők megúszták – és idén is ide jöttek nyaralni.

Kálváriánk folytatódik. Telefonos orvosi segítséget kérünk Magyarországról. Ezt követően sós oldatot adagolunk kiskanállal a betegnek, és dinnyét minden mennyiségben, hogy ne száradjon ki. Megkapjuk a felszólítást az orvostól: ha délig nincs vizelet, haladéktalanul menjünk át Romániába, a legközelebbi kórházba. Nyolc óra kínszenvedés után reggelre stabilizálódik a kisfiú állapota. A hányás abbamarad. Délelőttre sikerül kiimádkozzuk a pisis pelenkát is. Az orvossal való egyeztetés után úgy döntünk, maradunk. Másnap estére, amikor már abban bízunk, hogy mégis visszatérhetünk a nyaralós kerékvágásba, először az anyuka, pár órával később az apuka esik ágynak, sokszori hányással. Erőtlenül fekszenek egymás mellett az ágyban, váltják egymást a fürdőben. A gyógyulóban lévő kisfiúra este és éjszaka egy ismerős székely anyuka ügyel.

Másnap egész napos böjt, némi mentateával, vízzel, dinnyével. Majd napokig margarinos kenyér teával. Reggel, délben, este – a megrakott tányérokból falatozó üdülőtársak értetlenkedő tekintete mellett. Később már egyszerűen félek bármit is megkóstolni a kínálatból, így maradok a kenyér mellett. Aztán legyengült szervezetünk miatt mindhárman makacs torokgyulladást kapunk, ami még odahaza is hetekig tart.

Én mégsem akarok lebeszélni senkit Bulgáriáról. Velünk lévő barátaink például minden gond nélkül megúszták a nagy evészeteket (és a szálloda több száz vendégéből is csak néhányan jártuk meg – bár szerintem az egy is bőven sok). Idézzük is nekik a mondást, amikor már kicsit jobban vagyunk, és valamennyire visszatér a humorérzékünk is: jó disznónak nem árt semmi. Jövőre azért kísérletezés helyett biztosan visszatérünk a járt útra megint.

A szerző református lelkész, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.