Gyurcsányék anyóspolitikája

Gyurcsány anyósával, Apró Piroskával büszkélkedhet, akinek pártállami múltja ma már a kutyát sem érdekli.

Franka Tibor
2020. 04. 05. 19:44
Apró Piroska
Budapest, 1994. július 15. Apró Piroska címzetes államtitkár, kabinetfőnök. MTI Fotó: Ráfael Csaba Fotó: MTI/Ráfael Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Javasoljuk a kormánynak, hogy újabb rokonok helyzetbe hozása helyett inkább tegye a dolgát.” – olvasható abban a DK-közleményben, amelyet Varga Judit igazságügy-miniszter asszony hozzátartozójának várható elnökhelyettesi kinevezése kapcsán fogalmazott meg Sebián-Petrovszki László képviselő és pártigazgató. Gyurcsány hűséges fegyverhordozója, akit 2004-ben levélben kifejtett őszinte csodálatáért vett magához a nagyvezér, és akinek 2009-es vagyonnyilatkozatában (?) olvastam a következőket: „Egy férfival élek élettársi kapcsolatban, párom a Bery névre hallgató énekes.”

Bizonyára a keresztény házasságfelfogással szemben álló, a sokszínű, azaz egynemű családban élés fordította ki Petrovszki értékítéletét a normalitás sarkaiból, mi másért vájkálna, gyűlölködne mások családi életében. Mi másért, mint a jó erkölcsöt az aljas politikával összekeverve beletaposni az igazságügyi miniszter asszony közéleti munkásságába és népszerűségébe csak azért, mert az anyósa, aki 1982 óta bíró, hét esztendeje pedig a Kúria elnöke, most az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesi posztjára pályázott. A DK felháborítónak tartja, hogy „Orbánék tovább építik a NER-dinasztiát.”

Fölöttébb visszataszító ilyen rosszindulat vezérelte vádakat hallani abból a „pártszájból”, amely politikai klán élén Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc lengeti a zászlót. Mert anyós dolgában Gyurcsány Apró Piroskával, Dobrev édesanyjával büszkélkedhet, akinek pártállami múltja ma már a kutyát sem érdekli, de most könyörtelenül meg kell idézni, ha már előnnyel kecsegtető rokoni kapcsolatokat, meg hatalmi dinasztiát kiált a pártcsalád.

Miniszterelnökként Gyurcsány már 2005-ben hárommilliárd-nyolcszázmilliós vagyonnal rendelkezett – egy kisebb magyar város egész évi költségvetésével –, azaz naponta tisztán egymillió forintot keresett. A beosztását tekintve ekkora gazdagságra nem tudott volna szert tenni, ha nem áll mögötte anyósa, aki eleinte az NDK-ban, később pedig Bulgáriában teljesített külszolgálatot. Miután a bolgár titkosszolgálatokkal is hírbe hozott – bár nem bizonyított – Péter Dobrevvel házasságot kötött és hazatért, akkor először a Külkereskedelmi Minisztérium főosztályvezetőjeként, később pedig a rendszerváltás idején kereskedelmi miniszter-helyettesként dolgozott.

Az anyóst hallatlan sokoldalúsága – no meg Medgyessy és Horn töretlen bizalma – alkalmassá tette az előbbieken túl 1994-től az akkor miniszterelnök Horn kabinet-vezetőjének, sőt címzetes államtitkárnak. Azokban az időkben járt Gyurcsánynál egyik volt osztálytársa, aki azt állította, fültanúja volt, amikor Gyurcsány felhívta Apró Piroskát azzal, hogy „sürgősen kellene 300 millió a mosonmagyaróvári timföldgyár megvételéhez.” Az anyóstól ilyen „a családban marad” segítségre azért számíthatott akkor – de később, akár miniszterelnöksége idején is –, mert Apró Piroska volt a Magyar Hitelbank Rt. igazgatótanácsi elnöke, továbbá a Hungexpo Rt., a Magyar Export-Import Bank Rt. és a Magyar Exporthitel-Biztosító Rt. igazgatótanácsi elnöke is. Említett sokoldalúsága még a Malév Rt. elnöki székébe is elrepítette 2003-ban.

Ha beosztásait és azok időpontjait rávetítjük Gyurcsány cégalapításainak, illetve miniszteri, majd miniszterelnöki erősen maszatos gazdagodásának évszámaira, akkor erős gyanút ébresztenek az egybeesések. Például a balatonőszödi kormányüdülőt akkor veszi meg egyetlen forintért, amikor az anyós Horn államtitkára. De banki igazgatótanácsi elnök akkor is, amikor a Gép- és Technológiaszerelő Rt.-hez, aztán egy balassagyarmati szövetkezethez, vagy az olajszőkítésbe keveredett Energol Rt.-hez jut hozzá. Egyáltalán, lehet ezt követni?

Még a családi villájukat is, amelyet az uniós alelnökasszony nagypapája – a Kádár-rendszer egyik élet-halál ura –, Apró Antal elvtárs kapott „a dolgozó magyar néptől ajándékba”, nos még azt is a Gyurcsány-házaspár közös kft.-t gründolva újította fel, a törvényes kereteket igencsak feszegetve, ezért az anyós Apró Piroska 40 milliós törzstőke-emeléssel volt kénytelen kisegíteni a fiatalok vállalkozását, akkor mint az Altus Rt. vezetője. (Később az Altust is Gyurcsány vette át.) Nos ilyen egy, amolyan balról jött igazi jótündér anyós.

Amikor az összemutyizott villafelújítást megszellőztette éppen a Magyar Nemzet, akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr nevében Veres János, szocialista pénzügyminiszter úr azzal fenyegetőzött, hogy aki adócsalással meri vádolni az Altust, azaz a Gyurcsány házaspárt és Apró Piroskát, az ellen személyiségi jogi pert indítanak.

Most ezek az emberek, és ezeknek az embereknek a pártja, javasolja a kormánynak, hogy „újabb rokonok helyzetbe hozása helyett inkább tegye a dolgát.” Ők beszélnek előnyökkel kecsegtető rokoni kapcsolatokról, meg hatalmi dinasztiáról? Azok hazudnak a leghangosabban, akik maguknak hazudnak, akik az erkölcsöt és politikát egyként hatalmi vágyaik szolgálólányának használják, miközben nem értenek sem az egyikhez, sem a másikhoz. Szánalmas vakmerőségük előbb-utóbb semmiségük porába temeti őket. Az alaptalan rágalom elleni védekezés művészete pedig: nem törődni vele! Foltot ejteni mások jó hírnevén csak a méltatlanok, az irigyek fegyvere.

Beethoven mondta egyszer hazug kritikusainak: „A gyűlölet mindig visszaszáll azokra, akik táplálják.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.