Óvakodjatok tőlük, még ha ajándékot hoznak is!

A gyermekek védelmét célzó törvényt az ellenzéki pártok közül a Jobbik meglepetésre megszavazta. De ne legyenek illúzióink, nem meggyőződésből, hanem cselvetésből tettek így.

Ircsik Vilmos
2021. 06. 21. 6:58
null
Jakab Péter többet ad Gyurcsány Ferencnek, mint amennyit kap Forrás: ORIGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a görög törzsek egyesített hadai állandó viszálykodások közben tíz év alatt sem tudták bevenni Tróját, végül cselhez folyamodtak. Elvonulást színlelve egy hatalmas falovat hagytak hátra, amelyet a gyanútlan trójaiak bevittek a város falai mögé, hiába figyelmeztette őket Kasszandra, a jósnő és Laokoón, a pap, hogy óvakodjanak a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is. A falóból aztán az éj leple alatt kimászott az ott rejtőzködő harminc harcos, kinyitotta a kapukat, a többit pedig már mindenki tudja. Trója egyszer és mindenkorra eltűnt a föld színéről. Ez a sok ezer éves múlt, a naiv eposzok kora.

A magyar ellenzéki törzsek egyesített pártjai állandó viszálykodások közben tizenegy év alatt sem nem tudták bevenni az országot – holott ők is folyton cselhez folyamodtak és folyamodnak. Amikor csak tehetik, ilyen falovakban rejtőzködnek el, és ahová a gyanútlan városlakók bebocsátják őket, ott kő kövön nem marad. Ez pedig az élő jelen, a naiv emberek kora, akiket hiába figyelmeztetnek a mai Kasszandrák és Laokoónok. Az ellenzéki törzsek egyesített pártjai ezt a naivitást meglovagolva ki is használnak minden kínálkozó lehetőséget, hogy 2022-ben végre birtokon belülre kerülhessenek.

Az utóbbi napokban a szokásosnál is több ilyen, Kasszandráért és Laokoónért kiáltó esetnek lehettünk tanúi. Itt van rögtön a gyermekek védelmét célzó törvény, amelyet az ellenzéki törzsek közül a Jobbik meglepetésre megszavazott. Ne legyenek illúzióink, nem meggyőződésből és nem a kormányt támogatandó, hanem cselvetésből, méghozzá vagy a törzsfőnök Gyurcsány parancsára, vagy Gyurcsány és Jakab megállapodása nyomán, vagy a miniszterelnökségre ácsingózó Jakab (te jó ég, ide süllyedtünk) saját kezdeményezésére.

A cél pedig a napnál is világosabb. Egy bizonyos szavazóréteg megtartása, illetve visszaédesgetése. Az elvtelen paktum ékes bizonyítékaként a Jobbik köteles lesz részt venni a melegfelvonuláson, de nem ám vezeklésül, mint sokan gondolják, hanem azért, hogy ott visszanyerjék a réven, amit a parlamentben elvesztettek a vámon. Az érdekelteknek azt üzenjük, hogy óvakodjanak tőlük, még ha ajándékot hoznak is.

A legtöbb cselvetés persze a labdarúgó Európa Bajnoksághoz fűződik. Az úgyszintén miniszterelnökségre ácsingózó másik jelölt, Karácsony Gergely, jobbján helyettesével, Kerpel-Fronius Gáborral nézte végig a magyar–portugál nyitómérkőzést. A felvételeken látható idétlen mosolyukból ítélve úgy mozogtak a számukra vadidegen közegben, mint elefánt a porcelánboltban. Valószínűleg úgy gondolták, ha Henrik királynak annak idején Párizs megért egy misét, akkor nekik Budapest bevétele után Magyarország megér egy focimeccset. Karácsony balján a 99 Mozgalom egyik alapítója, Kukorelly Endre a válogatott mezében villogott. Ő alighanem Kossuth-díjra ácsingózik, amely haverja hatalomra kerülésével minden további nélkül az ölébe hullana.

Néhány éve ez a Kukorelly a tokaji írótáborban olyan pökhendi módon inzultálta a magyar népdalokat éneklő írótársait, hogy egyikük elvesztette az önuralmát, és sajnálatos módon bántalmazta. A jogi eljárásnak természetesen a provokátor lett az erkölcsi győztese. Továbbá ez a Kukorelly nevezte aranyos gyerekeknek az egykori LMP-seket, akik közül Karácsony és bandája elárulta Schiffer Andrást, Szél Bernadett és Hadházy Ákos elhagyta a pártot, ez utóbbi pedig még külön bokszmeccset is vívott egy azóta az ismeretlenség homályába merült képviselőtársával. Ha nem mondtam volna, óvakodjatok tőlük, még ha ajándékot hoznak is!

Karácsonyban legalább volt annyi jó érzés, hogy normál öltözetben feszengett a lelátón. Nem úgy a magyar sport esküdt ellensége, a miniszterelnökségre ácsingózó harmadik jelölt, Fekete-Győr András, akinek volt képe a válogatott mezében, piros-fehér-zöldre mázolt arccal belebújni abba a bizonyos falóba és megcélozni azokat a potenciális szavazókat, akiknek a kegyeihez a labdarúgáson át vezet az út. Nekik is azt üzenjük: óvakodjatok tőle, még ha ajándékot hoz is!

A látvány szempontjából a legvisszataszítóbb cselvetéshez azonban a negyedik potenciális miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára folyamodott. Ő a Budai Parkszínpad szurkolói zónájában nézte, de bizton merem állítani, unatkozta végig a magyar–portugált, méghozzá szintén piros-fehér-zöldre kent arccal, ami egy ilyen nyomulós és izgága ember esetében nem is olyan feltűnő. Annál feltűnőbb volt viszont az asztaltársasága, az egyik oldalán Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel (ezekből a helyettesekből annyi van, hogy a Puskás Arénába meg a szurkolói zónákba is jut belőlük bőven), a másik oldalán László Imre XI. kerületi polgármesterrel.

Mit mondjak? Csupa szakavatott, megszállott drukker! Még elképzelni is szörnyű azt a stupid szöveget, amellyel a labdarúgópályán sosem járt két amazon egy-egy védését, szereléseit vagy a meg nem adott magyar lesgólt kommentálhatta. Bár Orbán neve vörös posztó lehetett a szemükben, és a végén bizonyára örömmel nyugtázták, hogy a portugálok az ő szerencsétlen labdaérintésével szerezték meg a mindent eldöntő gólt. Mert hogy a trójai falóban rejtőzve nem nekünk szurkoltak, az biztos. Akik másként gondolják, azoknak is azt üzenjük: óvakodjatok tőlük, még ha ajándékot hoznak is!

Még friss a magyar bravúr, a magyar–francia találkozó élménye, ahol válogatottunk remek játékkal döntetlent ért el a világbajnoki címvédő ellen, a mérkőzés legjobbja pedig Klein­heisler László lett. Természetesen a fent említett cselvetők szinte mindegyike azonnal szükségesnek érezte világgá kürtölni az égvilágon senkit nem érdeklő véleményét. Óvakodjatok valamennyitől, még ha ajándékot hoznak is! Azon kívül pedig előre szólok, ha ez így megy tovább, hamarosan újabb különös társaságok fognak felbukkanni a szurkolói zónákban. Várható, hogy egy Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Szabó Tímea alkotta hármas piros-fehér-zöldre pingált arccal hamisított videón góljának érvénytelenségét igyekszik majd bizonyítani, míg egy Szél, Hadházy, Vadai trió nemzeti színű zászlókba burkolózva a korrupt angol játékvezetők ügyének haladéktalan kivizsgálást követeli az EU-tól.

Ezektől ugyanis bármi kitelik. És annak az ellenkezője is.

A szerző író, műfordító

(Borítókép forrása: Origo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.