idezojelek

Lassú visszarendeződés kezdődött Amerikában

Az Egyesült Államokban a szabadelvűség évtizedes túlkapásai után egy részleges visszarendeződésnek vagyunk a tanúi.

Cikk kép: undefined

Az Egyesült Államokban a szabadelvűség évtizedes túlkapásai után egy részleges visszarendeződésnek vagyunk a tanúi, a normalitás, a hagyományőrzés irányában. Mekkora ennek a visszarendeződésnek a kiterjedése és mértéke?

A túlkapások sorozata és az ellenáramlat jelei szembetűnők voltak a George Floyd rendőrök általi meggyilkolását követő két évben. Sok nagyvárosban a helyi törvényhatóságok szinte a képtelenségig menő javaslatokat tettek és rendeleteket hoztak, hogy megzabolázzák és kordában tartsák a rendőrséget: elrendelték a rendőrség költségvetésének messzemenő csökkentését és a részleges helyettesítését polgári egyeztető és békéltető egységek által. Voltak olyan városok is, ahol megpróbálták megszüntetni a rendőrséget.

Mindez erélyes ellenhatást váltott ki. Minneapolisban, második városomban – Budapest lévén az első –, George Floyd meggyilkolásának a helyszínén tavaly, a novemberi választások során, a szavazópolgárok 57:43 százalék arányban elutasították a rendőrség költségvetésének csökkentésére és magának az intézmény megszüntetésére tett javaslatokat. Hasonló döntések születtek más városokban is. Szerte az országban, magánszemélyek és polgárjogi testületek a bíróságok által a bűnözőkre kiszabott enyhe ítéletek ellen tiltakoznak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadelvűség túlkapásaival szemben erősödő ellenállás a közoktatás terén is tapasztalható. Az elmúlt tíz-húsz évben a szabadelvű szélsőségesek az iskolákban faji megkülönböztetéssel vádolható könyveket tiltottak be vagy húztak meg, mint például Mark Twain Huckleberry Finnjét, és számos iskola nevét megváltoztatták, köztük George Washingtonról és Abraham Lincolnról elnevezett iskolák nevét is. A történelemtankönyvekben kihangsúlyozták az amerikai indiánok leigázását és a rabszolgatartás förtelmeit. A hagyományőrzők mindezt megelégelték.

San Franciscóban, az Egyesült Államok talán legszabadelvűbb nagyvárosában a választópolgárok visszahívták és menesztették a városi tantestületnek azt a három tagját, aki kilenc iskola nevének a megváltoztatására szavazott. Ez év február 8-án a floridai törvényhozó testület megtiltotta a nemi sokszínűség tanítását elemi iskolásoknak. Eddig közel húsz hasonló törvényt vagy rendeletet hagytak jóvá az országban. Több államban, helyhatósági rendelet teszi lehetővé, hogy a szülők beleszólhassanak az iskolai tantervek összeállításába és az iskolai tantestülettel közösen döntsék el, hogy mit tanítanak a gyerekeiknek; a „szülői polgárjogok” érvényesítésének a nevében. Ma már egy tucat tagállamban rendelet tiltja a transznemű fiúk részvételét a lányok sportversenyein. Minneapolis legliberálisabb külvárosában a tantestület visszaállította a ­Pledge of Allegiance (hűségnyilatkozat) elszavalását az ülésezések kezdetén. A fogadalom a nemzet irányába tanúsított elkötelezettségről szól, Isten szárnya alatt.

De talán a gyakorlati kihívásokra adott válaszoknál fontosabb az országban körvonalazódó szemléletváltozás. Egy beszélgetésben már a 90 éves Soros György is óva intett a „politikai korrektség” túlkapásai ellen, mivel azok nemkívánatos ellenhatást válthatnak ki. A szabadelvűek túlbuzgóságukban túl messze mentek, sokáig a belpolitika az emberek önazonosságáról szólt, pokolba a tényekkel és a folyamatokkal! Ez most fokozatosan kezd visszarendeződni; a szabadelvű elit nem élvez többé egyeduralmat a közszemlélet felett.

A „critical race theory” (kritikai fajelmélet), mely újraértelmezi a történelmet a rabszolgák leszármazottjai és az elnyomottak elfogult szemszögéből, és a „woke”, amely a faji megkülönböztetés és a társadalmi igazságtalanságok ellen küzd, mint mozgalmak hanyatlóban vannak. A Me Too és a BLM (A Fekete Életek Számítanak) mozgalmak mellett egy új mozgalom ütötte fel a fejét: a „túl messze ment” ideológia.

A helyi törvényhozatal fókusza a „faji igazságszolgáltatás” helyett fokozatosan átáll a helyi problémák és kihívások kezelésére. Például több tagállamban érvénytelenítették azokat a rendeleteket, amelyek előírták a nők részvételét a nagyvállalatok igazgatótanácsában. A tagállamok sorra visszakövetelik fennhatóságukat, melyet évtizedeken keresztül alárendeltek a szövetségi hatalomnak anyagi támogatásokért cserébe. Felértékelődik a tagállami kormányzók döntéshozatala, amely részben a Covid-járványra adott válasz eredménye. Egyre több városban erősödik a közösségi összefogás és kezdeményezés.

Közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége ma úgy véli, hogy életkörülményeik az 1950-es évekhez képest, amikor a „fehér felsőbbrendűség” uralta az országot, rosszabbra fordultak.

Hogy meddig megy el a visszarendeződés, majd megtudjuk novemberben a félidős választások kimeneteléből, amikor kiderül, hogy sikerül-e a republikánusoknak megszerezniük a szavazati többséget a kongresszus mindkét házában.

A szerző magyar és amerikai kettős állampolgár

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.