A fegyverek nyelvén: ezeket az eszközöket küldték eddig Ukrajnának a világ államai

Lassan negyedik hónapja tart a február 24-én kirobbant orosz–ukrán háború. Ukrajna állandó jelleggel közli újabb fegyverekre vonatkozó igényét. Az Egyesült Államok eddig 4,5 milliárdnyi dollárt fordított arra, hogy a légvédelmi rendszertől a puskákig ellássa az ukrán haderő igényeit. Összeállításunkból kiderül, mely államok, milyen értékben és milyen fegyverzeteket szállítottak Kijevnek – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 06. 15. 19:39
null
Constanta, 2022. június 14. Az ukrajnai háború miatt Romániában francia parancsnokság alatt megalakult NATO-harccsoport francia katonái egy harckocsin a constantai Mihail Kogalniceanu légi támaszponton 2022. június 14-én. MTI/EPA pool/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatások ellenére Kijev még mindig azt állítja, hogy fegyverzetét tekintve hátrányt szenved Oroszországgal szemben, és további utánpótlást követel – írja az al-Dzsazíra.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a napokban szólította fel a Nyugatot, hogy szállítson fegyvereket, tételes igényt is leadott:

  • 1000 db 155 mm-es tarackra,
  • 300 db rakéta-sorozatvető rendszerre (MLRS),
  • 500 db tankra,
  • 2000 db páncélozott járműre,
  • 1000 db drónra.

Zelenszkij szerint olyan légvédelmi rendszerekre is szükségük lenne, amilyenek az amerikai Patriot rendszerek vagy az izraeli Vaskupola, hogy megnyerjék a háborút.

Ukrajna a lassan negyedik hónapja tartó háborúban jelentős fegyverszállítmányokat kapott. Bár az Ukrajnának fegyvert szállító államok túlnyomó többsége az európai kontinensen található, Kanada, az Egyesült Államok és az inkább a közép-ázsiai hatalomként emlegethető Törökország is igen nagy szegmensét képezi ennek a támogatásnak.

A Törökország által küldött Bayraktar TB2 harci drón küldése egyértelműen az új fegyverzettípus tesztelését szolgálja; a francia gyártmányú Mistral légvédelmi rakéták Norvégiából érkeztek. Olaszország nem szolgált adatokkal, és egyértelmű, hogy a hozzáférhető adatsorok sem fedik le teljesen az Ukrajnának szállított vagy oda szállítani tervezett fegyverzetek összes típusát és valós mennyiségét.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Az ukrajnai háború miatt Romániában francia parancsnokság alatt megalakult NATO-harccsoport francia katonái egy harckocsin a constantai Mihail Kogalniceanu légi támaszponton 2022. június 14-én (Fotó: MTI/EPA pool/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.