idezojelek

Az energia mint csodafegyver

A zöldek rendszerint csak a vágyaikat ismételgetik, anélkül, hogy azokat reális alapokon nyugvó megvalósíthatósági tanulmányokkal alátámasztanák.

Cikk kép: undefined

Az elmúlt évtizedek során átéltük már a széntüzelést, a fatüzelést, az olajtüzelést, és most a legkényelmesebb, jól auto­matizálható gáztüzelés mesterségesen kialakított válságában vergődünk.

A csinált válságra hivatkozó zöldek kiváló lehetőségét látják annak, hogy a fizika törvényszerűségeit és a realitásokat figyelmen kívül hagyva átgondolatlan elképzelései­ket megvalósítsák.

Nézzük hát a realitásokat! Erőműveink zászlóshajója a két gigawatt teljesítményű Paksi Atomerőmű, ami évente 17 520 gigawattóra villamos energia termelésére képes. Kérdés, hogy ez az energiamennyiség mire elegendő.

A KSH adatai szerint a magyarországi háztartások száma mintegy 4,1 millió. Mostanra mindenki tudja, hogy az egy lakásra eső villamosenergia-fogyasztás átlagosan évi 2520 kilowattóra.

Eddig a határig vásárolhatunk kedvezményes áron villamos energiát. A 4,1 millió háztartásra számított éves villamosenergia-fogyasztás becsült értéke 10 332 gigawattóra, ami a paksi erőmű éves termelésének 59 százalékát teszi ki.

A fűtési célú energiafelhasználás azonban sokkal nagyobb. Az egy lakásra eső éves gázfogyasztás 17 679 kilowattóra. Eddig a határig vásárolhatunk kedvezményes áron gázt.

Ennek túlnyomó része fűtésre, kisebb hányada főzésre és melegvíz előállítására megy el. A 4,1 millió háztartásra számított lakossági gázfogyasztás évi 72 484 gigawattóra energiafelhasználást jelent, ami a paksi erőmű éves termelésének 4,1-szerese!

Következésképpen, ha a teljes lakossági gázfogyasztást villamos energiával szeretnénk kiváltani, akkor négy-öt új atomerőművet kellene építeni, és a villamos hálózatok átviteli kapacitását is meg kellene sokszorozni.

Tovább rontja a helyzetet az, hogy a fűtési célú energiaigény a téli időszakra koncentrálódik, így még nagyobb teljesítményű erőművekre lenne szükség.

A számok világosan mutatják, hogy az energiafelhasználást csökkenteni kell és ezért az épületek hőszigetelése elengedhetetlen. Ebben igazuk van a zöldeknek.

Az üvegfelületek okozta hőveszteségek és a szellőzési veszteségek miatt azonban a hőszigetelés vastagságának van egy észszerű határa. A vastagság bizonyos határon túli növelése érdemben már nem csökkenti az épület hőveszteségét, így a túlméretezett hőszigetelés értelmetlen pénzkidobás.

A meglévő erőművek, a nagy-, közép- és kisfeszültségű villamos hálózatok bővítése (tervezése, engedélyeztetése, kivitelezése) igen lassú, évtizedekig tartó folyamat. Az adott lakásállomány energetikai korszerűsítése sem megy máról holnapra. Akkor is, ha lenne rá forrás, mivel a kivitelezői kapacitások is végesek.

A zöldek rendszerint csak a vágyaikat ismételgetik, anélkül, hogy azokat reális alapokon nyugvó megvalósíthatósági tanulmányokkal alátámasztanák.

A fizika ­törvényszerűségeit vagy nem ismerik, vagy semmibe veszik. Különösen hatalmi pozícióba kerülve teszik ezt. Nem vesznek tudomást arról, hogy a villamos energia ipari méretekben való tárolására mai tudásunk szerint nincs lehetőség.

Abban reménykednek, hogy a mérnökök majd megoldják az ipari léptékű tárolás problémáját. A mérnökök pedig csendben, mikrofontávolban dolgoznak. Ők tapasztalatból is tudják, hogy a fizikának mindig igaza van, és a vele vívott küzdelemben legfeljebb a tisztes döntetlent érhetik el.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szerelünk napelemeket a házunkra, ha a nyáron megtermelt energiát nem tudjuk eltárolni a téli, fűtési időszakra. Az átlagos, egy lakásra eső gázfogyasztás energiatartalma 17 679 kWh/év, aminek döntő hányada fűtésre fordítódik. Ennyi villamos energia tárolásához 276 darab, egyenként 64 kWh kapacitású akkumulátorra lenne szükség. Az akkumulátorok ára mintegy 1,38 milliárd forint, becsült tömege pedig 121 tonna lenne – átlagos lakásonként számolva!

Ha átfogó energetikai korszerűsítéssel az egész lakásállomány energiaigényét jelentős mértékben, felére tudnánk csökkenteni, akkor „csak” 138 darab, 60,5 tonnányi akkumulátorra lenne szükség potom 690 millió forintos áron. Lakásonként.

Ha az energiatermelés jelentős hányadát szén- és gázerőművek biztosítják, akkor a káros anyagok kibocsátása technológiai adottság, és a zöldelvárások nem teljesíthetők. Márpedig a gyorsreagálású gázerőművek nélkülözhetetlenek, mert jelenleg csak ezekkel biztosítható az elkerülhetetlen és jelentős terhelésingadozások folyamatos kiegyenlítése.

Mit diktál a fizikai és az infrastrukturális realitások kényszere? A több energialábon állás nyújthat csak kellő stabilitást és biztonságot. Az atom- és a vízenergia, a szén és a gáz, a nap- és a szélenergia felhasználásán alapuló erőművek optimális kombinációja a járható út.

A nap- és a szélenergia azonban csak költséges energiatárolók kiépítésével biztosítja a rendszer stabilitását. Az erőművek, az energiaforrások és az energiatárolók építéséhez és üzemeltetéséhez szükséges nyersanyagok pedig legyenek minél több forrásból beszerezhetők. Mert ez adja a biztonságot, ez teremt árcsökkentő hatású piaci versenyt. És a nyersanyagok hosszú távon is álljanak rendelkezésre.

A gáztól való gyors és végleges függetlenedés vágya irreális, ennek erőltetése végeredményben kollektív öngyilkossághoz vezet.

Nem engedhetjük hát, hogy a nagyhatalmak és azok kiszolgálói, továbbá a megvezetett politikusok az energiát csodafegyverként használják Európa népei ellen, miközben Európát az egyik függőségből a másikba kényszerítik.

Azt sem tűrhetjük, hogy az emberek megtakarításai gátlástalan, parazita spekulánsok markában landoljanak. Akiknek részvényei a hadiiparban, az energiaiparban és az újjáépítésekre várakozó építőiparban busásan fial­nak. Nem véletlenül, hanem előre kitervelten. És nem is először a történelemben.

A szerző nyugalmazott egyetemi docens

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.