időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Nagyvonalú gesztus volt a magyar államfő ukrajnai látogatása

Bánó Attila
2022.12.02. 11:00
Nagyvonalú gesztus volt a magyar államfő ukrajnai látogatása

Másfél hónappal a munkácsi turulszobor ledöntése után Novák Katalin köztársasági elnök − Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására − Kijevbe utazott. 

Bár az ukrán sajtó másként látta, de ez a látogatás nagyvonalú magyar gesztus volt Ukrajnának. Az ottani kormányzat ugyanis régóta eltűri magyargyűlölő politikusok és aktivisták randalírozását, a kárpátaljai magyar kisebbség lelki és fizikai terrorizálását, ami elfogadhatatlan.

A látogatás alkalmából a Telegraf hírportálon az egyik ukrán „politikai szakértő” megjegyezte, hogy „a magyar elnöknő aligha kér majd bocsánatot Orbán Viktor ukránellenes kirohanásaiért”. 

Elképesztő, ráadásul minden alapot nélkülöző modortalanság. Ehhez sajnos különleges képességük van egyes ukrán publicistáknak és politikusoknak.

Miért is kellett volna bocsánatot kérni? Orbán Viktornak ugyanis soha nem voltak és nincsenek ukránellenes kirohanásai. 

Ezzel szemben egy magyarellenességéről elhíresült ukrán parlamenti képviselő (mellesleg az Egységes Közép nevű párt elnöke és a munkácsi szobordöntő polgármester apja) nevezte a magyarokat „apró korcsoknak”, amiért a focikedvelő miniszterelnök egy Nagy-Magyarország térképpel díszített szurkolói sálat merészelt elfogadni és kis időre magára venni. 

Ez a szalonképtelen ukrán figura – a Pestisrácok.hu szerint − azt is kijelentette, hogy „Magyarország összes emlékét ki kell törölni Kárpátaljáról”.

Hát igen, a futóbolondokhoz kell a türelem. Kisebbségi sorba kényszerített magyar testvéreinkhez és ezeréves történelmünkhöz fűződő erős kötődéseinkről nem beszélhetünk olyanoknak, akiknek a beszűkült gondolkodásából csak magyargyűlöletre futja. 

A nekünk címzett otromba és provokatív megnyilvánulások azt jelzik, hogy a szóban forgó keleti szomszédunk még nagyon messze van a politikai kultúra európai színvonalától. 

Messze van, mert őshonos nemzeti kisebbségeket nehéz helyzetbe hozó nyelvtörvényeket fogad el, eltűri a velük szembeni szélsőséges, gyakran erőszakos megnyilvánulásokat, és előszeretettel bírálja azokat a külföldi kormányokat, amelyek nem tesznek eleget a követeléseinek.

Sajnos ki kell mondani: politikai kulturáltság terén minőségi különbség van hazánk és Ukrajna között. Nem tudjuk, hogy békés viszonyok között miként viselkedne az Európai Unió, de most, az oroszok elleni háború miatt teljes mértékben elnézi Ukrajnának az európai normák alkalmazásának hiányát.

Köztársasági elnökünk ukrajnai látogatása azért is tekinthető nagyvonalú lépésnek, mert Zelenszkij elnök többször bírálta hazánkat, amiért nem küldünk és nem engedünk át Ukrajnának fegyvereket. 

A magyarok önfeláldozó, a háború kitörése óta főként humanitárius célokat szolgáló segítségnyújtásairól − egy halvány köszönetnyilvánítástól eltekintve − rendre elfelejtett megemlékezni, pedig a magyar kormány eddig már százmillió eurókra rúgó összegekkel segítette Ukrajnát.

Miként arról Szijjártó Péter külügyminiszter is nyilatkozott nemrég, hazánk továbbra is kész – bilaterális alapon − ilyen természetű segítséget nyújtani.

Ezek a pénzek részint az ukrajnai egészségügyi, oktatási, kulturális és egyházi intézményeket, részint a menekülők támogatását célozzák. 

Ezt a kormányzati szándékot és folyamatot erősítette Novák Katalin köztársasági elnök látogatása, amelynek legfőbb apropója volt a Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) elnevezésű humanitárius program. 

Ennek részeként ukrán élelmiszerek jutnak el az éhezés által leginkább sújtott afrikai országokba, amelyekbe Magyarország tízezer tonna gabona szállításának költségeit vállalta három és fél millió dollár értékben.

A köztársasági elnök Kárpátaljára is ellátogatott, ahol a beregszászi református templomban tartott adventi istentiszteleten többek között kijelentette: „Lélekben itt van tizenötmillió magyar ember Magyarországról, a Kárpát-medence minden részéről és a diaszpórából.” 

Ez az egy mondat már méltó válasz volt az ellenünk acsarkodóknak, azonban Novák Katalin ennél is lélekemelőbb gondolatokkal fordult a jelenlévőkhöz.

Örömének adott hangot, amikor arról beszélt, hogy kárpátaljai magyarokkal együtt gyújthatja meg az első adventi gyertyát, majd kijelentette, hogy a béke hírnökeként járt Kijevben és érkezett Kárpátaljára.

Másfél hónappal a munkácsi turulszobor ledöntése után pontosan tudjuk, hogy Kárpátalján nehéz magyarként élni és megmaradni. 

Sokan próbálják megfélemlíteni ottani testvérein­ket, akik bátorságot meríthetnek Novák Katalin szavaiból. 

A háború sok mindent elpusztíthat, de nem tudja elpusztítani a szeretetet – mondta a magyar köztársasági elnök. 

Hozzátehetjük: ahol uralkodik a szeretet, ott nem jut hely a félelemnek, mert a szeretetben nincs félelem.
 

A szerző író, újságíró

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Tulipán Tanoda magyar népművészeti iskola avatásán Csepén 2022. november 27-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.