időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Novák Katalin meggyújtotta Beregszász adventi gyertyáját

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, Twitter
2022.11.27. 19:24 2022.11.27. 20:13
Novák Katalin meggyújtotta Beregszász adventi gyertyáját

„Advent Kárpátalján. Az elsötétített beregszászi utcán egy gyertya már ég” – írta Facebook-bejegyzésében Novák Katalin köztársasági elnök. A magyar államfő szombaton Kijevben, a Gabona Ukrajnából elnevezésű humanitárius eseményen vett részt, míg a mai napon Kárpátaljára látogatott, ahol reggel istentiszteleten vett részt, majd később Csepén felavatta a Tulipán Tanoda magyar népművészeti iskolát is.

„Beregszászban a hagyományhoz híven idén is megrendezésre került a Közös advent, s fellángolt az első gyertya a városunk központján elhelyezett adventi koszorún” – írta bejegyzésében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. A politikus bejegyzésében örömét fejezte ki, hogy Novák Katalin részt vett az ünnepélyes gyertyagyújtáson és „kifejezte támogatását magyarországi testvéreink nevében ebben a nehéz időszakban”. Babják Zoltán, a köztársasági elnökhöz hasonlóan, a békére szólított fel úgy az országban, mint a szívekben.

Novák Katalin a mai napon mindezek mellett találkozott Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával és Julija Hrisina ukrán parlamenti képviselővel, akikkel a Kárpátalján élő 150 ezer magyar lakos érdekében történő együttműködésről állapodott meg.

 

A magyar államfő bejegyzésében hangsúlyozta, hogy nagy örömmel beszélt a magyar nyelvű oktatás fontosságáról a térségben. „Pragmatikus, eredményorientált és tisztelettudó” – foglalta össze a találkozót Novák Katalin.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök meggyújtja az első gyertyát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előtti adventi koszorún Beregszászon 2022. november 27-én (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.