idezojelek

A magyar egység nem számmisztika

Ha kitartunk a közösségek, a család, a haza eszménye mellett, megőrizzük önmagunkat.

Cikk kép: undefined

Bácskai barátaimmal beszélgettem a minap, amikor egyikük ránézett a telefonjára, és felolvasta a friss hírt: kétszázezer alá eshetett a délvidéki magyarok száma. Kicsit beszélgettünk a dologról, de a köd csak lassan oszlott bennünk. Hiszen – tudtuk mind­annyian – a külhoni magyarság valaha mozdíthatatlannak tűnő tömbszámai már réges-régen meginogtak. Romániában állítólag egymillióan, Felvidéken félmilliónál is kevesebben vagyunk, Kárpátaljáról elszivárgóban a magyarok. A többi Kárpát-medencei nemzetrész pedig néhány ezres, a lélektani határokat – sajnálatos módon – már réges-régen alulról ostromolják közösségeink. Ha mindehhez hozzávesszük az anyaországi tízmil­liós magyarság kissé lelassult, de mégis folyamatos fogyatkozását, valamint a nyugat-euró­pai és amerikai magyarság gyors asszimilációját, készen is áll az ítélet: nemhogy tizenötmillióan nem vagyunk, de talán még tizenhárommillióan sem a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

Azonban ebben a pesszimista olvasatban, amelynek szükségszerűen önfeladás a vége, a magam részéről soha nem hittem, és változatlanul nem tudom ma sem elfogadni, mert egyszerűen nem tartom igaznak.

Először is: mindenfajta népszámlálás állami intézményrendszereken keresztül folyik. Olyan államokban – említsük például Romániát vagy Szlovákiát –, ahol az állampolgárok jelentékeny része nem a többségi nemzet tagja, eleve igyekeznek leszorítani a számukat a népszámlálásokon. Mindenesetre nem puszta gyanú, hanem tény, hogy az elmúlt száz évben különféle technikákkal manipulálták a számbavételeket, s hogy a legutóbbia­kon nem így történt, nehezen hihető.

A népszámlálásokon olykor több választható kategóriával bontanak meg nemzeti közösségeket, esetleg többséginek írnak be olyan vegyes házasságban élőket, akiknek a környezetében állandó a több kulturális hagyomány egyidejű jelenléte. Pedig a magyar állami és magánszereplők, cégek, munkaadók, valamint az anyanyelv és a nemzeti kultúra térhódításával az ő körükben garantáltan gyarapodna honfitársaink száma. Másrészt gyakori eset, hogy a népszámláláson a kisebbségiek valamilyen oknál fogva a többséggel azonosítják magukat, holott valójában kötődnek mindkét közösséghez. Kitűnő példa erre a magyarországi cigányság: a legutóbbi népszámláláson mutatott szám akár kétszeresét is elérhetik Magyarországon.

És nem arról van szó, hogy akik a magyarsághoz tartozónak jelölték magukat, nemet mondanának cigányságukra, csak valamiért – átmenetileg vagy véglegesen – a többséggel is azonosították magukat. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy néha már a szívderítő hírek is elegendőek a finom demográfiai elmozduláshoz. A rendszerváltozás idején például megtöbbszöröződött a „burgenlandi” magyarok száma, akik érzelmi vagy praktikus okokból tömegesen fedezték fel eredeti gyökereiket.

Ha tehát a világ magyarságára összességé­ben, nem önkényes adatok vagy a szomszédállamok statisztikái alapján tekintünk, nemzetünk valóságos és potenciális tagjaival együtt nyilvánvalóan sokkal többen lehetünk annál a tizenhárom milliónál. Hogy ennek még sincs statisztikai bizonyossága, jórészt az elmúlt száz esztendő sokszor akadozó magyar nemzetpolitikájának kritikája. Mindennél persze sokkal fontosabb kérdés, hogy jelenleg mit teszünk a leválasztott töredékek, szórvány visszahódítására. Fogalmazzunk így: a munka folyik, halad, de még sok időre van szükség.

Nehéznek tűnő demográfiai helyzetünkben mérsékelt bizakodásra adhat okot az a tény, hogy a hajdani telepítési politika, illetve iparosítási törekvések (mindkettő burkolt etnikai fenyegetés) után fél évszázaddal az utódállamoknak ma nincs átfogó stratégiájuk a magyarlakta tömbök felszámolására. Az ő emberanyaguk is alaposan megfogyatkozott az elmúlt két-három évtizedben. Hogy Romániá­ból – vélhetően – négy-ötmillió ember tűnt el, költözött el, vándorolt ki rövid idő alatt, ismert körülmény. Szlovákiá­ban olyan súlyos a demográfiai krízis, hogy a jelenlegi helyzet fél évszázadon belül teljes összeomláshoz, a szlovákság törpe nemzetté zsugorodásához vezethet. Kiürülnek a falvak, városok, elköltöznek a fiatalok a délszláv országokból is, de nemcsak onnan, hanem Lengyelországtól Bulgáriáig szinte minden posztszocialista államból. Közép- és Kelet-Európa első számú közéleti kérdése ma a demográfiai válság, és egyedül vagy közösen választ kell találnunk a népességcsökkenés fenyegető kérdéseire.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az élet-halál harcban a magyarságnak csakis akkor lehet bármiféle esélye, ha nemzeti-jobboldali kormány vezeti az országot. Ha pedig az irányítás az ő kezükben van, akkor a szükséges, elérhető segítség is megérkezik az elcsatolt nemzetrészekhez. Ellenkező esetben, vagyis ha a baloldal magához ragadja a kormányrudat, három irányból is halálos csapást szenved el a magyar összefogás. Először is kiszolgáltatják az országot a globális politikának és tőkének, vagyis ellehetetlenítik a nemzetrészek közötti építkezést.

Másrészt feláldozzák a határon túli magyarokat a kétoldalú kapcsolatokban, hiszen állandó problémaforrásként tekintenek rájuk (ahogyan paradox módon Bukarestben, Pozsonyban vagy Kijevben is). Végül pedig az alkotmányos jogokat is igyekeznek megtépázni, vagyis veszélybe kerül a magyar állampolgárság kiterjesztése, ennek következtében pedig minden tényleges és szimbolikus kedvezmény. Ilyen körülmények között a magyarság fogyatkozása olyan mértékben felgyorsulna, hogy néhány évtized alatt teljesen új helyzet állna elő határon innen és túl.

Természetesen a jövő teljesen kiszámíthatatlan, senki nem tudja előre, mi történik. Mindenesetre a különféle nemzetiségekre, nép­elemekre háborúban, üldöztetésben másféle sorsot mér a történelem, mint az előzetes emberi számítás. A XX. század elején Ady és barátai a zsidóság és a magyarság összeolvadásáról értekeztek, mert nagyvárosainkban oly mértékben megnőtt zsidó honfitársaink aránya, hogy új nemzetformáló erőként jelentkeztek. Negyven évvel később lecsapott a holo­kauszt, így egykori számbeli állásához képest a magyarországi zsidóság ma töredékes, megfogyatkozott. Senki nem gondolta volna azt sem a háború előtt, hogy magyarországi németeket egyszerűen vonatra lehet pakolni, így űzve el őket hazájukból. Hazánkban azóta már nem olyan a németek lélekszámbeli helyzete és társadalomformáló szerepe, mint hajdanán. Hosszasan lehetne sorolni a példákat.

A lényeg mégis csak az, hogy a magyarságnak szeretnie kell a békét, a szülőföldet és az életformánkat, hiszen nekünk is a nyugalom teremt jövőt. Bármiféle demográfiai krízis fenyeget, a Kárpát-medencében fennálló számbeli, kulturális súlyunk megmaradhat, ha tudatosabban élünk.

Ebbe beletartozik szomszédaink jobb ismerete éppúgy, mint a nemzeti Magyarország ügyének ébren tartása. Ha szilárdan kitartunk a közösségek, a család, a haza eszménye mellett, és nem engedünk utat deviáns, bomlasztó jelenségeknek, megőrizzük önmagunkat akár a legnehezebb helyzetekben is.

Borítókép: Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a magyar kormány és a Kolozs Megyei Tanács támogatásával megújult kalotaszentkirályi református templomért tartott hálaadó istentiszteleten, 2023. április 23-án (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.