Várhelyi Olivér méltóságot adott az országnak

Várhelyi kifejezte azt a szilárd meggyőződését, hogy az európai és nemzeti érdekek nem zárják ki egymást. A művészet az, hogy közös nevezőt sikerüljön találni, ami mindenki számára elfogadható.

Ádám Attila
2019. 11. 26. 9:30
VÁRHELYI Olivér; SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2018. július 16. Az Európai Unió Tanácsa által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetõje (b) az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli ülésén 22018. július 16-án. (MTI/Az Európai Unió Tanácsa/Mario Salerno) Fotó: Mario Salerno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt szakbizottsági meghallgatásán egyértelmű volt a föderalista elvárás vele szemben: ítélje el a magyarok politikai akaratát kifejező demokratikus választásokon három ízben kétharmados parlamenti többséggel megerősített Fidesz-KDNP-pártszövetség kormányának döntéseit, határolódjon el a magyar kormányfőtől!

Tegyen a hazáját elítélő politikai deklarációkba foglalt hűségesküt az „európai alapértékek” és a jogállamisági előírások föderalista értelmezésének kizárólagossága mellett!

Ugyanezeket a követelményeket visszhangozták az Európai Parlamentbe delegált magyar ellenzéki pártok, nem leplezve az ízléstelenségig felfokozott várakozásukat, hogy mindezekkel Várhelyit szembesítsék. Mert csak akkor tekinthető függetlennek és az euró­paiság iránt elkötelezettnek, ha nyilvánosan megtagadja a magyar választópolgárok szuverén akaratát azzal, hogy szembefordul a magyar kormánnyal.

Várhelyi Olivér erre nem volt hajlandó.

Némi szorongással figyeltem a meghallgatás elején, hogy az egyre záporozó kérdésekkel megtörik-e a magyar biztosjelöltet, de a reagálásai hallatán a kezdeti feszültség egyre oldódott bennem: nem, ez az ember nem fog behódolni. Szemléletes példa volt, amikor Tineke Strik zöldpárti képviselő először elvitatta, hogy az ­uniós csatlakozási kritériumoknak megfelelnének a jelenlegi magyarországi politikai viszonyok, majd rákérdezett, hogy ebben a helyzetben Várhelyi szerint most felvételt nyerne-e hazánk az EU-ba.

„Ha ilyen hiányosságokat látnánk, természetesen nem kapná meg a támogatást, hogy felvegyék az Európai Unióba” – hangzott a válasz a feltételes móddal finoman érzékeltetve, hogy nem igazoltak a felvetett hiányosságok. Hátborzongató profizmussal hárított el minden hasonló politikai provokációt. A helyenként abszurditásba hajló vallatás közben kifejezetten a normalitás visszatérésének jó érzését váltotta ki, amikor a várakozásokkal ellentétben Várhelyi kifejezte azt a szilárd meggyőződését, hogy „az európai és nemzeti érdekek nem zárják ki egymást. A művészet az, hogy közös nevezőt sikerüljön találni, ami mindenki számára elfogadható.”

Pedig mennyivel könnyebb dolga lett volna, ha kapitulál, ha a kérdezők politikai szándékát kiszolgáló válaszokat adva visszaigazolja a Magyarország elleni vádakat! Nem tette meg. Szakmai­ságon és tisztességen nyugvó fölényes magabiztossággal szerelte le a cselesebbnél cselesebbnek szánt alattomos támadásokat. A meghallgatás végén úgy állt fel az asztalától, hogy megvédte a saját függetlenségét és hazája méltóságát.

Beszédes, hogy ezt a magyarországi ellenzéki pártok olyan kudarcnak élték meg, ami a fenyegetőzésüket váltotta ki. Az Európai Egyesült Államok megteremtése, és ezzel a magyar önrendelkezés leépítése iránt elkötelezett Demokratikus Koalíció, Momentum és MSZP sorozatban tette nyilvánossá, hogy Várhelyi megválasztását követően rajta tartják majd a szemüket minden mozdulatán.

Nyugalomra ad okot azonban, hogy – látva a magyar biztos felkészültségét, elegáns határozottságát – nem kétséges: jóval nagyobb szellemi kihívásokra hivatott, mint amennyire Gyurcsányné, Ujhelyi István és Cseh Katalin valaha is képes lenne.

A szerző Európa-jogi szakjogász

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.