Hashtagek és maszkok

Most a vírus elsősorban a fiataloknál kezdett terjedni. A nyár után részükről is fontos lenne a nagyobb odafigyelés.

2020. 09. 07. 6:00
-
Vatikánváros, 2020. február 26. A koronavírus-járvány elleni védekezésül szájmaszkot viselõ hívek Ferenc pápa heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2020. február 26-án. MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halántékunkon érezzük a koronavírus újabb hűvös leheletét. Az önfeledt nyári meleg napokban a rég nem látott barátokkal találkozva, a Balaton partján kikapcsolódva már-már azt hihettük, csak rossz álom volt a tavaszi bezárkózás. Félretettük a maszkot, és újra ölelkezünk, puszilkodunk, mintha mi sem történt volna.

Az ember hajlamos felejteni, és hamar túllépni azokon a kellemetlenségeken, amelyek egykor megnehezítették az életét. Ilyen az emberi természet. De most egyfajta rácsodálkozás érezhető az újból meredeken emelkedő esetszámokat látva, mintha derült égből villámcsapás lenne a közelgő újabb hullám. Holott már a koronavírus európai, majd magyarországi megjelenésekor nemegyszer elmondták a szakemberek, hogy a vírusnak több hulláma lesz – mindaddig, amíg nincs ellenszer. Sőt, az is elhangzott, hogy a koronavírus évekig velünk lesz.

Most még nem évekről beszélünk, legfeljebb nyolc hónapról. Ennyi ideje tudjuk, egyáltalán mi fán terem az, hogy koronavírus, s fél éve van velünk – és ellenünk – a kór. Magyarország ugyanakkor világviszonylatban is kiemelkedően kezelte a járványhelyzetet. De tegyük hozzá rögtön, hogy annak első hullámát. Ahogy Orbán Viktor előszeretettel fogalmazza meg, „az első csatát megnyertük”, ami nyilván arra is utal, hogy a háborút is jó lenne sikerrel megvívni. E cél érdekében „nem eresztették szélnek” az operatív törzset, és ezért „nem tették ölbe a kezüket”, hanem nyáron is a második hullámra való felkészüléssel foglalkoztak.

Biztonsági ajánlások készültek mind a felsőoktatásra, mind a köznevelésre, elkészült a vállalati fehér könyv, amely a cégeknek ad támpontokat a vírus elleni védekezésben, és szabályozás készült a home ­office-ra. Minderre szükség is van, hiszen egy héttel az iskolakezdés után fokozódni látszik a helyzet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az első héten négy óvodában és hat iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni koronavírusos esetek miatt, és sorra halljuk a sportvilágban, a művészi életben és máshol is a megbetegedésekről szóló híreket.

Szóval a gond nem a felejtéssel, sokkal inkább a felelőtlenséggel van. Pedig a Covid–19 idején hozott előírásoknak csak egy része új a civilizált embernek. Normál esetben már gyerekkorban megtanuljuk, hogy zsebkendőbe köhögünk és tüsszentünk, és kezet mosunk, mondjuk BKV-zás után vagy vásárlásból hazatérve. Az újdonság valójában a távolságtartás és a maszkviselés, de úgy tűnt, ezek is elég könnyen teljesíthetők – tegyük hozzá, sokáig fegyelmezetten is tettük. De mostanában már a boltokban, járműveken is egyre gyakoribb a félretolt, állon hordott maszk.

A hírek szerint most elsősorban a fiatalok körében kezdett el újból terjedni a vírus. A nyári bulik, nyaralások végével részükről is fontos lenne a nagyobb odafigyelés. Hogy ne csak múló divat, magamutogatás legyen a korábban az internetes tereket úgyszólván vírusként felszántó hashtag-elés, a #viseljmaszkot, #maradjotthon és társaik. Hiszen ami nekik akár csak egy múló rosszullét, az nagyszüleiknek az életükbe kerülhet.

Sokan sok szépre emlékszünk vissza a karanténban töltött hetekből: jó volt többet együtt lenni a családdal, nem a dugóban idegeskedni, hanem inkább a kertben tenni-venni, kenyeret sütni. De feltehe­tően nem sok szülő szeretné újra, hogy életbe lépjen a digitális oktatás. Ráadásul elfogytak a szabadságok, a gazdaság megsínylené az újabb hosszabb leállást. Ennek elkerüléséhez nem kell sok. Mindenki maga tehet érte az alapvető emberi dolgok betartásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.