időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo

A konvertita nyilai

Szőcs László
2021.10.15. 06:00 2021.10.15. 08:21
A konvertita nyilai

A legtöbb filmstúdió alighanem visszadobná azt a forgatókönyvet, amelyben egy iszlám hitre áttért dán állampolgár íjjal lődöz halomra embereket egy álmos norvég kisvárosban.

– Találjon ki valami hihetőbbet! Írja mondjuk azt: bérelt furgonnal hajtott közéjük. Vagy konyhakéssel rontott rájuk! – javasolná a szerzőnek a producer. Márpedig most a hihetetlent kell elhinniük a norvégoknak: az élet írta ezt a kegyetlen forgatókönyvet. A történtek számos részlete nem ismert még, de tegnap a hatóságok már arra hajlottak, hogy terrorcselekményként kezeljék az ügyet.

– A konvertiták nyilaitól ments meg, uram, minket! – fohászkodhatnának a norvégok, ha még tudnák, hogyan tegyék ezt. A felmérések szerint a norvég társadalom feltartóztathatatlanul világiasodik: egy olyan országban, ahol a lutheránus egyház az államvallás képviselője – sőt az új megfogalmazás szerint népegyház –, százból három polgár jár templomba.

Figyeljük majd, hogy vállalja-e valaki az állam nevében a felelősségét az öt emberélet kioltásáért Kongsbergben. Tudjuk már, hogy az elkövető radikalizációját aggodalommal figyelték a hatóságok, majd mégsem tudták tettében megakadályozni. Az iszlamista radikalizáció sajnálatos módon Európa egyik mérgévé vált az elmúlt két évtizedben. Spanyolországban most füleltek le dzsihádistákat – algériai állampolgárokat –, akik felfegyverkeztek és terrorcselekményt készítettek elő. Franciaországban aggodalommal készülnek a lefejezett tanár meggyilkolásának e heti első évfordulójára; a tavalyi megemlékezéseken azt tapasztalták, diákok százai inkább az iszlamista gyilkossal éreztek együtt.

E méreg Európában is ott van a fejekben: elsősorban a muszlim bevándorlóközösségek soraiban megbúvó szélsőségesekében, de az iszlám hitre áttértek, a konvertiták fejében is. Júniusban nálunk fülelt le a TEK egy ilyen fiatalembert, akit az Iszlám Állam hálózott be – mégpedig az internet révén szó szerint. Nem arról van szó, hogy minden habókos mellé gondolatrendőrt kell állítani. A tölgyeket ölelgető faimádók gondolkodása is eltér a szokványostól, de nem gyilkolnak. A fejekbe pedig nem látni be, a tetteket lehet csak nyomon követni, aprólékos munkával, nagy költségráfordítással.

Az iszlamista radikalizáció már számos esetben bizonyította, hogy öl és továbbra is ölni akar. Éppen a héten járt nálunk egy terrorizmuskutató, és arról beszélt többek között, hogy az iszlamizmus mindenféle egyéb őrületek katalizátora lehet. Noha a kongsbergi áldozatok hozzátartozóinak ez semmilyen vigaszt nem jelentene, a mai, átjárható Európai Unió belbiztonsága szempontjából valamivel megnyugtatóbb lett volna, ha az elkövetőt bolondériájában a skandináv őstörténetbe, valahová Öreg Gorm és Villásszakállú Svend korába repítette volna vissza a fejében lévő időgép.

Ugyanakkor az sem megnyugtató persze – és ugyanúgy állami felelősség –, ha veszélyes elmebetegek rohangálnak szabadlábon. A tettest ilyennek írta le egy rokona egy dán lapban. Jonas Gahr Støre, az új norvég kormányfő tegnap, az első munkanapján elismerte, nincs rendben minden a pszichiátriai ellátással az országában.

A tavalyi bécsi merénylet – amelynek szintén közeleg az első évfordulója – sajnos ijesztően közel hozta hazánkhoz a terrorfenyegetést. Közös a bécsi és a kongsbergi elkövetőben, hogy mindkettőt figyelték, és mindketten összeütközésbe kerültek már a törvénnyel. Magyarország mindenesetre csaknem húsz éve, a móri rablógyilkossággal került legutóbb a világsajtó vezető bűnügyi hírei közé. A bevándorláspolitikának és a titkosszolgálatok munkájának köszönhetően Európa újkeletű méregpoharát nem kellett kiürítenünk.

Borítókép: Helyszínelő rendőrök Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban. Több embert megölt és megsebesített, mielőtt a rendőrök elfogták. Fotó: MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen