Valószínűleg terrortámadás volt a kongsbergi ámokfutás

Ugyanakkor nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, CNN, BBC News2021. 10. 14. 12:43
Kongsberg, 2021. oktber 14. Az ldozatok irnti kegyeletet kifejez mcsesek s virgok Kongsbergben 2021. oktber 14-n, miutn az elz nap egy muzulmn vallsra ttrt dn frfi jjal s ms, egyelre nem meghatrozott fegyverekkel t embert meglt, kettt megsebestett a norvg fvrostl, Osltl mintegy 80 kilomterre dlnyugatra fekv vrosban. A tettest rizetbe vettk. MTI/EPA/NTB/Kongsberg Fotó: Kongsberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valószínűleg terrortámadás volt az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás” 

– közölte csütörtökön a norvég belbiztonsági hivatal. „A nyomozás jelenlegi állása szerint terrortámadás történhetett szerda este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára” – írták. Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy itt élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a norvégiai Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője. A Nettavisen norvég online híroldal szerint a férfit Espen Andersen Bråthen-nek hívják és már 2017-ben, egy videóban figyelmeztette a rendőrséget tettére. Bråthen egy közeli barátja úgy tájékoztatta a norvég hírportált, hogy a férfi évek óta mentális problémákkal küzd.

 Sajtóhírek szerint a férfi őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. A rendőrség később közölte,

 az elkövető nemrég áttért az iszlám hitre, ezért figyelték, kapcsolatba léptek vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, ugyanis voltak erre utaló jelek. 

Úgy tudni, a férfi a szerda este történt merényletet íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel, egyedül, más támogatása nélkül követte el. A vérengzés öt halálos áldozatot és két sebesültet követelt.

Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a gyanúsított elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek. 

Még kérdéses, hogy tesz-e vallomást

 – tette hozzá már egy tévének nyilatkozva. A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tud a tett indítékáról. Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e. Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy a gyanúsítottnak összetűzése volt rendőrökkel, de nem részletezte ezt, és nem derült ki, hogy a konfrontáció az ámokfutás előtt történt-e vagy közben, vagy utána. A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel. A két sebesültet – egyikük egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt – kórházi intenzív osztályon ápolják. 

A norvég rendőrség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, és beszámolt arról, hogy a férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, amiről tudomást szereztek, és ezért figyelni kezdték, mert attól tartottak, hogy radikalizálódik. A BBC-nek nyilatkozó  Ole Bredrup Saeverud rendőrfőkapitány elmondta, hogy utoljára 2020-ban figyelték meg a férfit. 

A rendőrség korábban kapcsolatba lépett a férfival, többek között a radikalizálódással kapcsolatos korábbi aggodalmak miatt

– mondta Saeverud egy sajtótájékoztatón.

 A támadás az új kormány hivatalba lépésének előestéjén történt. Jonas Gahr Store munkáspárti vezető és az ország új miniszterelnöke csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben „kegyetlen és brutális tettnek” minősítette a támadást.

Erna Solberg leköszönő miniszterelnök egy késő esti sajtótájékoztatón a fővárosban, Oslóban felszólalva „borzalmasnak” minősítette az esetet.

Az elkövető szörnyű tetteket hajtott végre több ember ellen. Ez egy nagyon drámai helyzet, amely súlyosan érintett  mindannyiunkat

–mondta a politikus. 

Kari Anne Sand kongsbergi polgármester elmondta, hogy egy válságcsapat segít minden érintettnek. Mint mondta: 

mindenkit mélyen megrendített „ez a nagyon tragikus helyzet”. Harald norvég király csütörtökön együttérzését fejezte ki Kongsberg polgármesterének küldött rövid üzenetében: 

Együtt érzünk az elhunytak hozzátartozóival és a sérültekkel egyaránt, és együtt érzünk minden érintettel, akik megtapasztalták, hogy a biztonságos helyi környezetük hirtelen veszélyes lett. Mindannyiunkat megrendít, amikor szörnyű dolgok történnek a közelünkben akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá.

A támadás Norvégia legtöbb halálos áldozatát követelő merénylete, amióta Anders Behring Breivik szélsőjobboldali szélsőséges 2011 júliusában 77 embert megölt a norvégiai Utoya szigetén.

Borítókép: Az áldozatok iránti kegyeletet kifejező mécsesek és virágok Kongsbergben 2021. oktber 14-n. - Forrás: MTI/EPA/NTB/Kongsberg

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.