idezojelek

Témája okán

Válaszolt a tapolcai mozi vezetője Navracsics Tibornak: az Elk*rtukat a témája miatt nem játsszák.

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined

Talán a legfontosabb, hogy álljon itt a 444.hu cikke teljes egészében, ugyanis amikor eltakarítottuk ezt a beteg, velejéig rothadt világot örökre (mégiscsak előkerülnek majd a szőke és roppant nem barbár hadak végre, úgyhogy készüljetek!), akkor tananyag lesz az iskolákban – talán csak a felsőoktatásban – az „Egykorvolt médiag…cik” választható kurzuson. Íme:

„Válaszolt a tapolcai mozi vezetője Navracsicsnak: az ElkXrtukat a témája miatt nem játsszák. Miután tapolcai emberek panaszkodtak Navracsics Tibornak amiatt, hogy a Városi Mozi nem vetíti az ElkXrtukat, a fideszes politikus levélben vonta kérdőre a mozi vezetőjét, Bakonyi Veronikát: milyen megfontolás, »esetleg utasítás« áll amögött, hogy a film nincs műsoron. Azóta megkapta a választ is Bakonyitól: »Tájékoztatom a film kapcsán, annak témája okán, a lefolytatott egyeztetések eredményeként született döntés alapján a filmet nem tűztük műsorra.« Navracsics ezt azzal kommentálta: »mindenki figyelmébe ajánlom, aki az előző poszt alatt a független és gazdasági megfontolásokat szem előtt tartó mozi ideája mellett kardoskodott. Úgy tűnik, vannak Tapolcán, akik már szégyellik azt, amit pár éve gondoltak a 2006-os eseményekről.«”

Egyszerűen tökéletes. Van tehát betiltott filmünk, amely miatt a körzet kormánypárti(?) politikusa „kérdőre vonja” a helyi mozi vezetőjét. Amikor ugyanis kormánypárti(?) politikus érdeklődik egy „független intézmény”, a mozi, a mozi(!!!) vezetőjénél, akkor az „kérdőre vonás”. Nem úgy, amikor ellenzéki politikusg…cik (ez utóbbiak rendkívül undorító, ám elkerülhetetlen szimbiózisban élnek a médiag…cikkel) őrjöngenek, hisztériáznak és vonnak kérdőre bárkit bármiről, például arról, hogy miért nem adnak óvodás kisgyerekek kezébe ratyi szexkönyveket gazdagon illusztrálva, ami mégis csak egy legitim vita – lenne… De nem. Akkor jönnek a politikusg…cik, lásd mint fent, égig ér a hiszti, fröcsög a testnedv, de az nem kérdőre vonás, az a szabadságharc.

De ez csak az eleje. Ragadjuk meg üstökénél a mozivezető főnéni szájszagú, virsliujjú, munkásőr-lelkületű válaszát, amelynek amúgy Tímár Péter remekművében, az Egészséges erotikában lenne a helye, valahol az „Ég az üzemem!” és a „Tűz van, b…szd meg!” környékén: „Tájékoztatom a film kapcsán, annak témája okán, a lefolytatott egyeztetések eredményeként született döntés alapján a filmet nem tűztük műsorra.”

„Témája okán”, mi? Ez oda van mondva, mi tagadás. És tényleg: igazán hosszú sora van ám ennek. Hiszen mi másért tiltották volna ki a tapolcai mozi vezetőjének elődjei úgy négy évtizedre a magyar irodalomból Márait, ha nem a művei témája miatt? Mi másért tiltották volna be oly sokáig Bulgakovot, Paszternákot, mint a műveik témája miatt? Miért is hagyták volna ki a lendvaiildikók József Attila összes műveiből ­például a „Világosítsd föl” című költeményt, mintsem annak témája mi­­att? („És vígasztald meg, ha vigasz / a gyermeknek, hogy így igaz. / Talán dünnyögj egy új mesét, / fasiszta kommunizmusét” – hűha, ez aztán a téma, mi, Bakonyi elvtársnő? Csak nehogy egyszer film legyen a fasiszta kommunizmusból is, mert akkor maga megint beszélhet majd hülyeségeket…) S a sor folytatható, ott A tanú, a majd harminc évre betiltott A nagyrozsdási eset, vagy mondjuk a Beszélő, amelynek egykori, mára megrothadt lelkű szerkesztői most nyilván aprókat sikongatva tapsikolnak, mennyire nagyszerű néni is ez a Bakonyi főnéni.

S persze van itt még egy kínzó kérdés: mégis kivel „folytattál le egyeztetéseket”, Veronka, he? Rig Lala ott volt, vagy ehhez a melóhoz a Dobó Zotyó is elég? És remélem, nem volt túl kurta a szoknyád, Veronka, mert azt nem szeretik az elvtársak…

Borítókép: Részlet az Elk*rtuk című filmből (Fotó: Képernyőkép, Megafilm)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.