idezojelek

Eltelt egy év

De mi a helyzet odaát, a másik parton, az ellenzék térfelén, vagyis Mordorban? Ott bezzeg minden remek!

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined

Bizony, elmúlt egy év. „Elmúlt egy év, hova tűnt a szép tavasz, hajnali szél? / Az első rügyező ág, a találkozás?”

Ezt is dúdolhatnák kedves, nagylelkű, olyan nagyon európai ellenzéki barátaink, de valószínűleg nem ezt dúdolják. De nézzük előbb, mi a helyzet a mi házunk táján. A mi házunk táján bizony nagy a baj. A budakeszi időközi választás eredménye cáfolhatatlanul bebizonyította, hogy a Fidesz–KDNP-szövetség csak ott tud nyerni, ahol elindul.
Na most mondják meg, mi lesz így mivelünk?

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a közvélemény-kutatók egyértelmű felmérései szerint egy évvel a választások után a Fidesz–KDNP-szövetség jobban áll, mint az újabb kétharmados választási győzelem idején. Ma úgy háromnegyeddel győznénk, ami lássuk be, nem túl biztató eredmény. Hát mikor lesz ebből négynegyed? Na ugye…

Ráadásul ezt az eredményt úgy tudjuk felmutatni, hogy a választások óta egyfolytában háború dúl a szomszédunkban, ennek, illetve az EU idióta politikájának eredményeképpen egekbe szökött az infláció, hatalmasat nőttek az energiaárak, s egy időre megtorpant Magyarország töretlen, tíz éve tartó fejlődése. Ha ilyen körülmények között is alig háromnegyeddel tudnánk ma győzni, lássuk be, nagyon nagy a baj.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De mi a helyzet odaát, a másik parton, az ellenzék térfelén, vagyis Mordorban? Ott bezzeg minden remek! „Egy mai választáson – a súlyos gazdasági válság ellenére – a Fidesz jobb eredményt érne el, mint tavaly ilyenkor.” Így sóhajt fel Hadházy, két kordon blőd között. „Pedig a DK, a Jobbik és az LMP már akkor látta, hogy az új Messiás totálisan alkalmatlan, és csak kárt okoz a változást akaró tömegeknek.” Ez Gréczy – önkezével szereti – Zsolt panasza, miközben vádlón rámutat elgyötört ujjaival MZP-re. 

„Ugyanazok az emberek, ugyanazok a szólamok. Könnyen belátható, hogy az ellenzéki asztalt tavaly április 3. után senki nem borította fel, és senki nem kezdett el új asztalt tákolni, új emberekkel, új politikával, hosszú távra tervezve. Az asztalnál ülőktől ez persze nyilván kevésbé is várható.” Ez pedig Dull (Tiborc) Szabolcs panasza, aki a nagyon független Telexet vezeti, és nem érti.

Én pedig ezt a sok-sok kishitűséget nem értem, hiszen minden a legnagyobb rendben van odaát. Gyurcsány Fletó ma a legerősebb ellenzéki formáció agytrösztje, s fölötte nem üvegplafon van, hanem vaskupola, amit teljesen összerondítottak már a háborúba ájult összellenzéki héják. 

Aztán ott a Momentum. Minden elektromos roller ragyog a fürdőkádban, a háztetőkre szerelt atomerőművek (Fegyőr szerint a napelemek azok) ontják az energiát, Donáth Anna a politika minden fortélyát magába szívta már az Apró-villában egészen kicsike gyerekkorában, a többi meg lassan tényleg elmegy kapálni.

Az MSZP útja Horn kétharmadától a mai bányászbéka alá lenyűgöző teljesítmény, ebből a jövő politológusai­nak tucatjai fognak doktorálni. 

Az LMP még a nagy reménység, lehet, hogy egy-két év múlva már tudják mérni őket. Vagy nem. 

Párbeszéd: ha Tordai elhozza a nejét, hárman is lesznek a Szabó Timivel.

A Jobbik sínen van, már csak a nevétől kell megszabadulnia, és végképp elvész a becstelenség és a hülyeség gomolygó ködében. De legalább van a Jakab, aki mindennap fel akarja oszlatni a parlamentet, ő viseli a legnehezebben, hogy csak kétharmadunk van háromnegyed helyett.

Nos, hát belőlük áll az ellenzékünk, hacsak ki nem felejtettem valakit. Bár ha ki is felejtettem volna, akkor életbe lép drága nagymamám örökbecsű mondása, miszerint: „seckojedno”. „Az élet nem áll meg soha, a végtelen tánc. / Akárhogy táncolhatsz, csak körbe jársz.”

Dúdolásszatok, gyerekek. Akkor nem féltek majd annyira.

Borítókép: Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje és az ellenzéki koalíció vezetői (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.