idezojelek

Kész, rajt!

Előre borítékolható, hogy elégedetten távozik majd, aki a vb alatt Budapestre látogat.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: Origo/Polyák Attila

„Magyarország sokat tett és sokat tesz, és én szívemből köszönöm Gyulay Zsoltnak és a MOB csapatának ezt a hozzáállást. Most arról is beszéltünk, hogy esetleg jöhetnek még fiatalok Magyarországra sportolni, mert ez az, amivel meg tudjuk menteni őket.” Szerhij Bubka mondott köszönetet ekképpen Magyarországnak, azon belül a Magyar Olimpiai Bizottságnak, miután a MOB elnöke fogadta őt.

Nem kell magyarázni e mondatok jelentőségét. Nemzetközileg ismert és elismert ukrán ember ilyen szavakkal nem kedveskedett hazánknak a háború kitörése óta. Márpedig Szerhij Bubka híresség a javából. Ne firtassuk, hogy anno Szergej Bubkaként ismertük meg, a kiváló sportoló Luhanszkban látta meg a napvilágot, 2002 és 2006 között a Régiók pártja elnevezésű, oroszbarátnak bélyegzett ukrán párt képviselője volt az ukrán parlamentben, a háború ugyanis az ő esetében is mindent átírt, mi sem természetesebb, hogy ő is elítéli az orosz inváziót. Az őt övező tisztelet azonban változatlan, NOB-tagként, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi, éppen Budapesten leköszönő alelnökeként ma is népszerű és befolyásos sportvezető. Igen, igen, Szerhij Bubka bókját a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságnak köszönhetjük.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

S hogy még mi mást? Ne várjanak tőlem megfellebbezhetetlen álláspontot, hogy megéri-e atlétikai világbajnokságot rendezni. Mármint anyagilag. Számos összeg látott már napvilágot a rendezés költségeiről, nem kívánok, nem is tudok igazságot tenni, a független hatástanulmányt, a PwC elemzését idézem, miszerint a vb durván hatvanmilliárd forintos gazdasági haszonnal kecsegtet. Az ellenzéknek persze az sem tetszene, ha a világbajnokságnak köszönhetően megduplázódna az aranykészletünk vagy kilőne a magyar GDP, mert az esemény, ugye, nem szolgál mást, mint a kormány (ön)fényezését. A kételkedők figyelmébe Oszkó Péter véleményét ajánlom, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere azért tekinti mindenképpen támogatandónak a világbajnokságot, mert Budapest egyik lepusztult, úgynevezett rozsdaövezetéből varázsol szép közösségi teret.

Egyebekben pedig nem is vitás, hogy a világbajnokság milyen haszonnal jár. Budapest a világ egyik legszebb fővárosa. Akárcsak tavaly a Giro d’Italia nyitószakasza, most a maratonfutók is Budapest legszebb részein haladnak végig. S ez csak egyetlen versenyszám, a világbajnokság kilenc napon át tart majd. Akik a messzi távolban csak a hazánkat rendszeresen és módszeresen lejárató hírekből tájékozódnak, a saját szemükkel győződhetnek meg ennek az ellenkezőjéről, a mindennapok valóságáról. Magyarország ugyanis attól, hogy szálka a liberális véleményformálók szemé­ben, a régi fogalmaink szerinti szabad, nyitott ország, mindenki biztonságban érezheti magát nálunk. Előre borítékolható, hogy elégedetten távozik majd, aki a vb alatt Budapestre látogat, a viadal magától értetődő természetességgel feszíti szét mesterkélt nemzetközi elszigeteltségünket.

S arról se feledkezzünk meg, hogy az atlétikai világbajnokság mindenekelőtt sportesemény. A magyar atlétika legutóbb egy év híján két évtizede került a világ érdeklődésének középpontjába. Két kínos doppingesettel, elvett olimpiai aranyérmekkel, nem úgy, ahogy szerettük volna. A sportág azután minden erőfeszítés dacára perifériára került itthon, de most itt az esély, hogy megforduljon e tendencia. A magyar atléták készülnek becsülettel, idén országos rekordok egész sora dőlt meg, Halász Bence és társaik előtt itt az esély, hogy valóra váltsák az álmukat. Azt nem várhatjuk el tőlük, hogy Szerhij Bubka babérjaira törjenek, de örök életre szóló élmény lenne, ha valamelyikük nyakába a rúdugrás legendája akasztana világbajnoki érmet.

Kész, rajt! Üdv, nagyvilág!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.