Erős kezdés

Még két hónap sem telt el az évből, ezért elmondható, hogy jól indul a 2019-es esztendő gazdasági és pénzügyi szempontból egyaránt.

2019. 02. 18. 6:00
Párizs, 2011. december 22. A Standard and Poor's (S&P) logója a hitelminõsítõ intézet párizsi irodájában a 2011. december 8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar időszámítás szerint péntek este tíz óra után érkezett a hír: a Standard & Poor’s tovább javította a hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság besorolását. Így ennél a hitelminősítőnél két fokozattal állunk az úgynevezett bóvli osztály felett a befektetésre ajánlott sorban.

Még két hónap sem telt el az évből, ezért elmondható, hogy jól indul a 2019-es esztendő gazdasági és pénzügyi szempontból egyaránt. Engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy a sikert sikernek könyveljük el. Úgy is lehet örülni a hitelminősítő lépésének, hogy az nem volt igazán váratlan. Sőt, már hamarabb is javíthatta volna a besorolást, mert azt a piac már beárazta. Így az sem lesz különösebb meglepetés, ha a közeli és távolabbi jövőben a másik két cég is ­hasonló döntést hoz. Ehhez nem is kell sokat aludni, mert pénteken a Fitch Ratings folytatja a sort. A cég 2017 óta pozitív besorolási kilátással tartja nyilván hazánkat, így joggal lehet arra számítani, hogy február 22-én innen is megérkezik a felminősítés híre.

Magyarország jelenleg is vonzó, a tíz legnépszerűbb befektetési célország között tartják számon. Ezt erősíti a kedvezőbb besorolás, amely hozzájárul az adósságfinanszírozás költségeinek csökkenéséhez. De lehet örülni annak is, amit a Standard & Poor’s a döntés indoklásához fűzött. A hitelminősítő a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság növekedése kellően megalapozott, miután az jó részben a hazai keresletre és a reálbér emelkedésére támaszkodik, ami mellett folyamatosan bővül az autóipar és a szolgáltatási szektor exportkapacitása.

Láss csodát, a cég azt sem rejtette véka alá, hogy hiába lassulna a GDP növekedési üteme a következő években, a magyar gazdaság így is átvészelné a külső üzleti környezet romlásával járó időszakot. Még azzal sem jönne el a világvége, ha mérséklődne az uniós támogatások aránya. Az S&P kiemelte az ország pénzügyi sérülékenységének jelentős csökkenését, az alacsony munkanélküliséget, a bankok kedvező tőkeellátottságát.

Mindezeket olvasva világos az üzenet: a hitelminősítő egyáltalán nem osztja azokat a jóslatokat, miszerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája csak látszateredményeket szül, és itt hamarosan minden a feje tetejére áll. Holott egyesek ezt lassan kilenc éve szajkózzák. Kilenc éve riogatnak, miközben hat olyan évet hagytunk magunk mögött, amikor Magyarországon kiemelkedően erősödött a gazdaság teljesítménye. Ez bizony nem kevés, ennyi idő alatt kiderülnek a csalafintaságok. Ha itt minden cukormázból lenne, akkor a hitelminősítőnél nem írnának olyat le, miszerint az ország válságosabb időben is képes lenne a növekedés fenntartására. Mintha ez nem lett volna mindig így, legalábbis 2008-ban egészen mást tapasztaltunk…

Most senki nem állítja, hogy hasonló krízis kibontakozása rajzolódna ki a távolban, de az tény, hogy látni kockázatra utaló jeleket. Ilyen például a brexit, amelynek véghezvitele körül még mindig sok a kérdőjel, de nem hagyható figyelmen kívül az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi viszony sem. Nem kizárt, hogy hazánkban szükség lesz olyan intézkedésekre, amelyek segítenek abban, hogy a növekedés a következő években is kiemelkedő maradjon. Ezt szolgálhatja az úgynevezett gazdaságvédelmi akcióterv, amelyen a pénzügyminiszter szerint dolgozik a tárca.

Az ellenzék ezért már most elkezdhet gondolkodni azon, hogy az miért lesz majd rossz, fenntarthatatlan, megalázó, diktatórikus, unióellenes, a szegénységet növelő és a gazdagoknak kedvező. Remélhetőleg tarkítják egy-két új elemmel a szokásos paneleket. Blődségekben mindenesetre nagyon erősek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.