Magyarokra rontott

A román elnök a világjárvány idején magyarok ellen uszít és a sovinizmust belpolitikai eszközként használja.

Pataky István
2020. 04. 30. 6:00
State visit of Romania's President Klaus Iohannis and his wife Carmen Iohannis in Luxembourg
epa05348441 Grand Duke Henri of Luxembourg (Not Pictured) welcomes Romania's President Klaus Iohannis during a state visit in Luxembourg, 06 June 2016. Romania's President Klaus Iohannis and his wife Carmen Johannis are visiting Luxembourg for two days. EPA/JULIEN WARNAND Fotó: JULIEN WARNAND Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen jelzőt kellene használni egy olyan európai államfőre, aki 2020-ban, egy világjárvány miatti veszélyhelyzet idején élőben közvetített televíziós állásfoglalást szentel annak, hogy magyarok ellen uszítson és a sovinizmust belpolitikai eszközként használja? Szélsőjobboldali? Kirekesztő? Fasiszta? Náci? Érdemes-e egyáltalán minősíteni Klaus Werner Johannist, ezt az elrománosodott szász embert, aki már a második mandátumát tölti Románia elnökeként?

„Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy meg- szabaduljunk ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak” – vágta indulatosan a járványhelyzetre vonatkozó nyilatkozatra számító, értetlen és döbbent romániai tévénézők arcába Johannis, miután gúnyosan, magyarul köszöntötte az ellenzéki szociáldemokrata pártot.

Az aljas performansz apropója az volt, hogy a bukaresti törvényhozás alsóháza április 23-án, eljárási hiba és politikusi mulasztások miatt gyakorlatilag véletlenül hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómia­statútumának törvénytervezetét. Történt ilyen már sokszor a román parlamentben más ügyekben is. Ezúttal sem gondolta senki lényeges történésnek a félidei elfogadást. A kérdésben döntő ház, a szenátus egy, immár megszokott, határozott nemre készült, ez meg is történt tegnap délután.

Köztudott, hogy egyetlen téma sem teremt akkora konszenzust a bukaresti politikában, mint a székely autonómia elutasítása. Johannis mégis rio­gatott egy jó nagyot a magyarokkal. Az alig egyperces állásfoglalás üzenete a napnál világosabb: aki a nyilvánvalóan idegen érdekeket szolgáló – amúgy román állampolgárságú és ezer éve erdélyi szülőföldjükön élő – magyarokkal, esetleg Magyarországgal egyezkedik, az hazaáruló. Johannis nem először él a vegytiszta sovinizmus, antiszemitizmus eszköztárával, ha a nagy politikai rivális lejáratása a cél.

Két évvel ezelőtt, amikor az akkori szociáldemokrata házelnök Jeruzsálemben járt, az államfő ugyancsak némi indulattal azt a retorikai kérdést intézte az újságíróknak: „Ki tudja, milyen üzleteket bonyolít Dragnea Izraelben a zsidókkal”? Ám Klaus Johannis nem lehet idegengyűlölő, nacionalista, de még populista sem. Mert ő egy igazi európai. Papírja van róla. Március elején Coudenhove-Kalergi Európa-díjjal tüntették ki. A díjátadón elhangzott: többek között „az európai egység ügyéhez való hűségével és az európai értékek támogatásával” érdemelte ki az elismerést.

Tudják, ki mondott laudációt a bukaresti ünnepségen? Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke. Az Orbán Viktorban mostanában ellenséget látó lengyel „rendkívüli politikusnak” nevezte Johannist, aki „kiáll olyan értékek mellett, amelyeket mások már rég elvetettek”, őszinte az emberekhez, nem próbálja meg manipulálni őket. „Egy kisvárosból származik, egy nemzeti kisebbség tagja, a kisebbségek nézőpontját is képviseli”– mondta alig két hónapja Tusk Johannisról. Mi lesz e lépés után a magyar–román viszonnyal? Szijjártó Péter külügyminiszter reagálása a higgadtság irányába mutat, kiemelve azonban a jószomszédi kapcsolat fenntartásának nehézségét.

Nem könnyű indulat nélkül írni, szólni az erdélyi magyarok tekintélyes része által 2014-ben lelkesen megszavazott, de sok magyar által még tavaly is támogatott államfő megnyilvánulásáról. De ha már a székelyföldi autonómia statútumáról szóló tervezetet pécézte ki magyarellenes hőzöngéséhez Johannis, akkor tán érdemes lenne jó irányba levezet­niük az indulatukat azoknak, akik eddig nem tartottak fontosnak néhány percet szánni az európai nemzeti régiók – így a Székelyföld – védelmében indított uniós petíció aláírására. Ha érvnek kevés az, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphatnának támogatási forrásokat az unió­tól, hasson akkor az ösztönzés erejével a magyarok ellen heccelő Johannis bosszantása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.