Nagy idők kapujában

Ha a kormány tervei valóra válhatnak, akkor a következő tíz év még jobb lehet, mint amit december 31-én lezártunk.

2021. 01. 04. 6:00
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egészségügyi szakemberek kezében vagyunk – mondta Matolcsy György a Magyar Nemzetnek adott minapi interjúban. A jegybankelnök szerint sok múlik azon, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság védettségét a fertőzéssel szemben. Ha ez az első fél évben megvalósul, akkor az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállására lehet számítani Magyarországon.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában ehhez hasonlóan nyilatkozott. Meg kell előzni a járvány harmadik hullámát, ehhez pedig márciusra a lakosság 40-50 százalékát kellene beoltatni. A miniszterelnök szintén utalt arra, hogy gyorsan magunk mögött hagyhatjuk a válságot. Úgy fogalmazott, hogy fantasztikus évtized jöhet most, nagy idők kapujában állunk. Ha a kormány tervei valóra válhatnak, akkor a következő tíz év még jobb lehet, mint amit december 31-én lezártunk.

Az elmúlt tíz esztendő páratlan sikert jelent a magyar gazdaság történetében. Ezt nem csak a kormánypárti politikusok látják így. A növekedés szempontjából ezt az időszakot egyenesen aranykornak nevezte Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szervezet előző vezetője, Patai Mihály 2018-ban pedig azt mondta, hogy száz éve nem volt olyan kivételesen jó állapotban a gazdaság, mint most.

Hosszú éveken keresztül töretlenül nőtt a gazdaság teljesítménye, a bővülési ütem 2019-ben meghaladta az öt százalékot. Az államháztartási hiányt sikerült olyan mértékben lefaragni – méghozzá tartósan –, hogy Brüsszel 2013-ban megszüntette a túlzott mértékű költségvetési deficit miatt 2004 óta folyó eljárást. Az államadósság szintén csökkenő pályára került, a munkanélküliség pedig olyan látványosan apadt, hogy 2019 májusára elértük azt a szintet, amire a rendszerváltoztatás óta nem volt példa. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás rekordszintre nőtt.

A 2010 és 2020 közötti időszak eredményeit úgy érte el az ország, hogy a hazai ellenzék és a nemzetközi szervezetek össztűz alá vették a kormány intézkedéseit. Matolcsy György ezt úgy fogalmazta meg, hogy a viták mögött elsősorban világnézetbeli különbség húzódott meg. Nem mindenki hitt ugyanis abban, hogy az ország saját erejéből és erőforrásaiból talpra tud állni, majd saját receptjei alapján elkezdődjön a felzárkózás a fejlettebb gazdaságok sorához. Az elmúlt tíz esztendő rácáfolt a kétkedőkre.

Kétségtelen, mindehhez szükség volt a családok, a vállalkozások és a bankok erőfeszítésére is. Elengedhetetlen volt az intézkedések mögötti társadalmi összefogás és a politikai stabilitás. Ez a következő tíz évben is meghatározó lesz. Ezzel tisztában vannak az ellenzéki pártok is, hiszen semmi mást nem tettek és tesznek 2010 óta, mint hogy szétverjék ezt az egységet. Ezért mondják mindenre, hogy rossz, szörnyűséges, és ez a kormány csak lop és lop. Mindenre kígyót-békát kiáltanak, rájátszanak az emberek irigységére, és minden értéket megkérdőjeleznek, ami támaszt adhat egy nemzetnek.

A rombolás a lételemük, miután a legfőbb programpontjuk az, hogy Orbán Viktornak mennie kell. Ezen és a hatalomvágyon kívül semmi más nem tartja egyben a szélsőbaltól a szélsőjobbig terjedő alakulatot. Mindeközben egy kanál vízben megfojtanák egymást, és ez nem csak a színfalak mögött van így. Láthatjuk, mit művelnek egymással egyes önkormányzatokban, ahol többségbe kerültek. Nem tudnak mit kezdeni a hatalommal, ahogy az ellenzéki padsorokban is csak agresszióra és cirkuszra telik tőlük. Tegye fel magának mindenki a kérdést: ugyan milyen társadalmi és politikai stabilitást biztosítanának az országnak, ha kormányra kerülnének?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.