Napfény és árnyék

Az Orbán-kormány családtámogatási politikája szinte példa nélküli. A felhőtlen pihenés közepette ezt érdemes megbecsülni.

2021. 08. 02. 6:00
null
Fonyód, 2021. július 27. Állószörfös (stand up paddle, SUP) a Balatonban a bélatelepi szabadstrandon, Fonyódon 2021. július 27-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böngészem a legnépszerűbb közösségi oldalt. Ismerősök és ismeretlenek posztolnak, mindenki nyaral. Boldog arcok, felszökött a megérdemelt pihenés láza. Mintha nemrég még nem arról szólt volna az élet, hogy korlátozott a kijárás és óvjuk az egészségünket az egész világot megfertőző vírus ellen. Az Orbán-kormány jól döntött, amikor időben felismerte: nem hagyatkozhatunk az Európai Unió vakcinabeszerzési stratégiájára, amely már az induláskor elbukott. A szavazók azért adtak bizalmat a hazai döntéshozóknak, hogy az ország érdekeit képviseljék.

A magyar átoltottság messze meghaladja az uniós átlagot. Horvátországban jártam, az üzletekbe kizárólag maszkban lehet bemenni. Mintha a jövőből tértem volna vissza a múltba, tőlünk néhány kilométerre még ott tartanak, ahol mi egy hónapja.

„Kedves Maszk, goodbye! Megvan az ötmilliomodik beoltott, a közterületen nem kell többé maszkot viselni” – mondta Orbán Viktor május végén. Július elejére elérkeztünk az 5,5 millió beadott vakcinához, azóta nem kell eltakarni a szájunkat és az orrunkat sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön. Védettségi igazolvány nélkül mehetünk a vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és a szabadidős létesítményekbe. Az Orbán-kormány hozott egy másik döntést is a járvány kellős közepén. Nem tért át a balliberális kormányok megszorításokra épülő politikájára. Fenntartotta és bővítette is a családtámogatások körét. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy idén eddig 103 milliárd forintot költöttek a magyarok a hazai vendéglátóhelyeken. Ez jelentős növekedés az előző évi 87 milliárd forinthoz képest, pláne úgy, hogy a vírus elhozta a válság időszakát.

Megteltek a magyarországi nyaralóhelyek, a Balaton él és virul. A külföldi turisták örömmel konstatálják, hogy maszkot csak akkor kell felvenni, ha a víz alá akarnak merülni. Ilyen helyzetben dönthet ismét rekordot a belföldi turizmus, de ez nem jelenti azt, hogy sokan ne utazzanak el külföldre. A kormány megállapodott a legnépszerűbb nyaralóhelyeket kínáló országok kormányaival, ismét kinyíltak a határok.

Ilyenkor születnek meg azok a cikkek is, amelyek összevetik a Balatont a horvát tengerrel. Melyik az olcsóbb, hol milyen minőségű szolgáltatást kapunk a pénzünkért. Van, aki erre, van, aki arra esküszik. Vannak, akik azt mondják, hogy legszívesebben a horvát tengerpart mellett élnének egész évben. Azért senkit ne tévesszen meg a napsütés és a hűs tenger mámora. A nyaralás és a hétköznapi élet között ég és föld a különbség. Ha már összehasonlítjuk a két országot, akkor nem árt figyelembe venni a rögvalóságot. Sorolok egy-két tényt: Horvátországban az állami óvoda egy kétgyermekes családnak havonta 36 200 forintjába kerül. Nálunk egy fillérbe sem. Egy hatodikos általános iskolásnak a tankönyvei mintegy 30 ezer forintba kerülnek, míg egy első osztályos gimnazistáéi 130 ezer forintba. Nálunk ingyenes. Az iskolai étkezés nagyjából havi 11 ezer forint gyerekenként, azaz három gyermek esetén 33 ezer forint. Magyarországon nagyon sokaknak ez is ingyenes. Horvátországban az osztálykirándulásokat nem az iskolák, hanem az utazási irodák szervezik meg. Egy háromnapos kiruccanás ára 90 ezer forint, három iskoláskorú gyermek esetén 270 ezer forint.

Magyarországon az átoltottsággal szabadon lehet ezen a nyáron is feltöltődni. Itt válságban sincsenek megszorítások, ezért jut pénz a belföldi és a külföldi nyaralásra is. A horvát–magyar összehasonlítás pedig jól mutatja, hogy az Orbán-kormány családtámogatási politikája szinte példa nélküli. A felhőtlen pihenés közepette ezt is érdemes megbecsülni.

(Borítókép: Állószörfös a Balatonban a bélatelepi szabadstrandon. Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.