Mérsékelt zuhanás a BÉT-en

Kedvező vállalati eredmények próbálták pozitív irányba terelni a nemzetközi piacok árfolyamait. Ez részben sikerült, de időnként az alacsony forgalom és a haszonrealizálók gyors tőkekivonási lépései miatt negatívba fordultak a tőzsdemutatók.

2003. 07. 27. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyszergyártók a Pfizer kivételével igen kedvező eredményeket jelentettek, így ez a hatás érvényesült a többi tőkepiacon forgó gyógyszeripari papírra is, sőt a BÉT-en jelenlévőkre is. A magyar tőzsde ugyan többször nekiugrott a 8000 pontnak és sokszor sikerült fölékerekednie, de végül az irányított eladások miatt a BUX képtelen volt megfelelő távolságra kerülni a lélektaninak tartott 8 ezres határtól. A BUX végül 1,11 százalékkal előző értéke alatt fejezte be a hetet.

Elemzők szerint a magyar börze is fel fog bolydulni, amikor a hazai vállalatok a második negyedéves gyorsjelentéseiket közzéteszik. A megkérdezett szakértők többsége a Richtertől kiugró, míg a Matávtól mérsékeltebben növekvő adatokat várnak. A Mol-t és az OTP-t egy kalap alatt jegyzik az elemzők az eredmények tekintetében, mivel mind a két cég az akvizíciókkal jelentős pénzkészleteket fizet ki. A szakértők rámutattak, hogy a spekulatív részvények közül meglepetést okozhat még a Zalakerámia, mivel a társaság a mai napig nem kapta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azon határozatát, mely a már lassan egy hónapja lezárt felvásárlási ügyletet hagyná jóvá.

Hétfő:
Már a múlt hét hét első tőzsdei kereskedési nap 1,41 százalékos, 114,09 pontos gyengüléssel zárult, a forgalom nem érte el a 4,5 milliárd forintos szintet, a vezető részvények komoly áresésen estek át. A Matáv 2,76 százalékot esett, 775 forintra csökkent az ára. A Richter 2,43 százalékos visszaeséssel, 18 050 forinton zárt. A Mol árfolyama 0,28 százalékkal 5 335 forintra, az OTP-é 0,77 százalékkal 2 181 forintra csökkent. A forgalomból az OTP csaknem 1,8 milliárd forinttal részesedett. A Mol forgalma 917 millió forint, a Richteré 825 millió, a Molé 491 millió forint volt. – Technikai szinteket tört át lefelé a blue chipek közül az OTP és a Matáv is – mondta Farkas Róbert, a Takarékbank üzletkötője az MTI-Eco kérdésére. A bróker szerint a bankpapír árában az áttörés pesszimista jövőt feltételez. Ezt súlyosbítja a DSK-akvizícióval kapcsolatos negatív piaci várakozás és a lakáshitel-piacon történő visszaesés miatt a jövedelmezőség valószínű romlása is. A Matáv árában szintén további áresést valószínűsít, miután a papír árfolyama 800 forint alá került. A Richter visszaesésében a profit-kivétek mellett az átkötések is szerepet játszottak a kereskedő értékelése szerint. A Mollal kapcsolatban az MTI-Eco-nak Farkas Róbert az mondta, hogy nem hatott túl kedvezően az olajpapír árfolyamára a vállalat vezetőjének nyilatkozata, miszerint az INA két finomítójára 1,5 milliárd forintot kell rákölteni a következő 5 évben. Bár később Hernádi Zsolt érthetően tudtára adta a közvéleménynek, hogy az 1,5 milliárdos költséget nem a Mol állja, hanem azt maga az INA termeli ki.

Kedd:
Minimális korrekciós hatás, illetve nemzetközi behatás nyomta a Budapesti Értéktőzsde kereskedésre bélyegét. A BUX 1,70 pontos, 0,02 százalékos emelkedéssel, 7 969,10 ponton zárt kedden. A forgalom 4,7 milliárd forintra szökött, de még ez a szint is alacsonynak tekinthető volt. A vezető részvények mozgása megosztott volt, a Matáv és a Richter gyengült, míg a Mol és az OTP kurzusa drágult. A távközlési részvények 0,39 százalékkal a Richter papírjai 0,28 százalékkal esetek vissza. Az emelkedő árú részvények közül az olajipari papírok 0,94 százalékkal, mag a banki részvények 0,09 százalékkal értékelődtek fel. Az Egis 1,35 százalékkal 7700 forintra, az Antenna Hungária ára 2,27 százalékkal 2150 forintra csökkent, a TVK-é 2,15 százalékkal 4105 forintra gyengült, viszont a BorsodChem 200 forinttal emelkedett. Az MTI-Eco kérdésére Sinyi Vince, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője elmondta, hogy a Richter esetében folytatódik a korrekció, az elmúlt héten a gyógyszeripari papír jelentősen drágult, most a befektetők megkezdték a profitkivétet. A szakértő szerint a Mol enyhe áremelkedése annak köszönhető, hogy a társaság feltehetően saját részvényeket vásárol.

Szerda:
Tovább emelkedő forgalom és némi élénkülés jelei mutatkoztak meg a Budapesti Értéktőzsde hét közepi szereplése során, a BUX 0,21 százalékos emelkedéssel 7985 ponton zárt, a forgalom meghaladta a 6,7 milliárd forintos szintet. A blue chipek az OTP kivételével drágultak, a Matáv 0,13 százalékkal, a Mol 0,28 százalékkal, a Richter 2,75 százalékkal emelkedett, az OTP 1,74 százalékkal esett vissza. Az Antenna Hungária ára 0,70 százalékkal 2.165 forintra nőtt, a TVK-é 0,49 százalékkal 4125 forintra emelkedett, a két részvény forgalma nem haladta meg a 10 millió forintot. A BorsodChem 2,17 százalékkal 14.100 forintra drágult, mintegy 77 millió forint értékben kelt el. Csáky Attila, a CA IB Értékpapír Rt. szakértője az MTI-Econek elmondta, hogy a Richter a jelentős drágulásával és számottevő forgalmával a kereskedés motorja volt és „tartotta” az indexet az OTP gyengítő hatásával szemben. A bankpapírral kapcsolatban kiemelte: az OTP a részvényforgalom felét adta, erős eladói nyomás alatt volt, zömében külföldiek vettek részt a kereskedésében.

Csütörtök:
Egyre nagyobb magaságokba tört a BUX; csütörtökön 34,01 pontos 0,43 százalékos növekedéssel, 8019,64 ponton zárt. A forgalom ugyan 5 milliárd forint alá csúszott, de ez nem volt meglepő a nyári uborkaszezon idején. A négy vezető részvény a Richter kivételével drágult, a Matáv 1,55 százalékkal, a Mol 1,76 százalékkal, az OTP 1,31 százalékkal erősödött. A Richter ára 2,68 százalékkal 18000 forintra esett vissza. Az Antenna Hungária ára 0,46 százalékkal 2175 forintra, a TVK-é 1,70 százalékkal 4.195 forintra emelkedett, A BorsodChem ára 2,13 százalékkal múlta felül előző szintjét. Az MTI-Eco kérdésére Nagy Péter, a Takarékbróker Rt. szakértője elmondta, hogy a Richter tovább gyengült, és a piacon úgy látszott: a vezető gyógyszergyár papírjainak eladói a szintén alacsony áron forgó Egisbe fektették pénzüket. Az Egis minimum ára 7.160 forint volt. A Matáv, az OTP és a Mol esetében stabil vevők voltak.

Péntek:
Megfordult a trend a hétvégére, a befektetők vélhetően a kétnapos pihenő, a weekend előtt kivonták portfólióikból a részvényeket ezzel is bebiztosítva magukat valamilyen extra szituációra, amelyben a részvények ára beeshet. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 28,52 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel zárt. A forgalom nem érte el a 4 milliárd forintos határt sem, a részvények ára egy két spekulatív papír kivételével gyengült. A Richter kurzusa sem mozdult, előző értékén zárt a gyógyszergyártó cég papírja, ellenben viszont a Matáv 0,64 százalékkal, a Mol 1,27 százalékkal, az OTP 0,28 százalékkal lett olcsóbb. A nap meglepetését a BorsodChem okozta 15000 forintos záróárával. Hasonó döbbenetet okozott a Synergon és a Zalakerámia emelkedése is. Csáky Attila, a CA-IB Értékpapír Rt. szakértője az MTI-Eco-nak azt nyilatkozta, hogy a BÉT a nemzetközi trendet követte, hiszen mind Európában, mind a tengerentúlon jelentős zuhanásokat mutattak az árfolyam indikátorok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.