Princz Bokros Lajost hibáztatja a Postabank-ügyben

Megváltozott a Horn-kormány idején bevezetett Bokros-csomag hatására az akkori gazdasági környezet, az adósok jelentős része rosszabb pénzügyi helyzetbe került, és ez átalakította a Postabank jövedelmezőségét – vallotta Princz Gábor, a pénzintézet egykori elnöke az ellene és társai ellen indított büntetőügy tegnapi tárgyalásán.

Swendt Pál
2004. 11. 24. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékezetes: 1997. február 27-i bankpánikról Princz kijelentette: az ekkor bekövetkezett hetvenmilliárd forintos betétkivonás tényét csak az év nyarán hozták nyilvánosságra. – A további pánik elkerülése miatt, kormányzati kérésre, addig mindössze harmincmilliárdos tőkevesztésről nyilatkoztam – tette hozzá.

Princz a tárgyaláson tagadta, hogy irányítása alatt elmaradt volna a kockázatos hitelek fedezetéül szolgáló céltartalékképzés, és nem ismerte el a különösen nagy vagyoni hátrány okozását sem. – Az összes felettes szerv tudott a bank vezetésének minden döntéséről, és a könyvvizsgálók állapították meg a céltartalékot – nyilatkozta a volt elnök.

Ismeretes: Princz Gábor és hat vádlott-társa a pénzintézetnél a Horn-kormány idején keletkezett 153 milliárd forint vagyonvesztés miatt több mint 36 milliárd forintos hűtlen kezelés vádjával állt a Fővárosi Bíróság Diós Erzsébet vezette tanácsa elé. A vádirat szerint Princz és társai tevékenységükkel sorozatosan megtévesztették a tulajdonos magyar államot és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, és jól prosperáló bank látszatát keltették.

A tőkepiaci felügyelet a pánik után készült, a tárgyaláson felolvasott jelentése szerint az ügyfelek rohama után az egyetlen járható út a pénzintézet 12–15 milliárd forintos állami konszolidációja lett volna. A hatóság akkor a bank menedzsmentjének teljes cseréjét is javasolta. A bíróság pénteken Varga Iván egykori vezérigazgató-helyettest hallgatja meg.

(Magyar Nemzet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.