Hillert is foglalkoztatja a megerőszakolt MSZP-s megyei vezető ügye

Hiller István MSZP-elnök már tegnap találkozót kezdeményezett Szabó Bálinttal, a párt ifjúsági szervezetének Vas megyei elnökével, akit megvertek és megerőszakoltak 2004. március 15-én – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a Vas megyei belső botrányok hátterében a szombathelyi polgármester, Ipkovich György és a megyei elnök, Tóth Csaba ellentéte áll, akik – forrásaink szerint – országgyűlési képviselőségért háborúznak.

Magyar Nemzet
2005. 01. 13. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiller István közölte, a Vas megyei ügyben az MSZP csak az országos egyeztető és etikai bizottság vizsgálata után nyilatkozik. A szocialista pártelnök bejelentette azt is, hogy a napokban megbeszélést tart Tóth Csaba megyei elnökkel. Vas megyében tavaly tavasszal a roma tagtoborzás miatt kirobbant botrányt követően megverték, majd megerőszakolták Szabó Bálintot, az MSZP ifjúsági szervezetének Vas megyei elnökét.

– Az eset 2004. március 15-én este 10 órakor történt, amikor Szabó Bálint, akinek magánvádas feljelentése alapján másnapra ki volt tűzve rágalmazási ügyben egy tárgyalás, hazafelé tartott albérleti lakásába. Négyen megtámadták, megverték, a nadrágját lehúzták, és megerőszakolták – ismertette a történteket Bárándy György, Szabó Bálint ügyvédje. Hozzátette: ügyfele feljelentést tett a szombathelyi rendőrkapitányságon, ahol a nyomozás megindult, szembesítések is lezajlottak, de a rendőrség és az ügyészség a vizsgálat eredménytelenségére hivatkozva lezárta az ügyet.
A botrányról Tóth Csaba, a párt megyei elnöke levélben tájékoztatta Hiller Istvánt.

A dokumentumban összefüggésbe hozta azt a párton belül helyben kialakult politikai harccal, amely a 2006-os országgyűlési képviselői helyekért folyik. A lapunk birtokába jutott levélben Tóth állítja: a párt szombathelyi szervezete – élén Ipkovich György polgármesterrel és Horváth György városi elnökkel –, féltve megszerzett pozícióit, politikai lejárató kampányba kezdett. Ennek első állomása az volt, hogy helyi roma vezetők azzal vádolták Tóthot és körét, hogy pénzért léptettek be tagokat a pártba, így növelve a megyei elnöki posztra pályázó politikus támogatóinak körét.

Horváth Csaba, az Országos Cigány Önkormányzat megyei elnöke Tóth Csaba állításai kapcsán kijelentette: felháborító, hogy jogerős bírói végzések ellenére tovább folyik a cigányság hiteltelenítése. Megerősítette korábbi állítását, miszerint Szabó Bálint – Tóth Csaba megbízásából – 500– 1000 forint ellenében léptetett be romákat tömegesen 2003-ban az MSZP-be. Miután ezt több kisebbségi vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatójukon nyilvánosságra hozták, Szabó beperelte rágalmazásért őket, de azóta jogerős bírósági ítélet született arról, hogy nem „rágalmaztak”. – Szabó olyan romákat gyanúsított meg a megerőszakolásával, akiknek cáfolhatatlan alibijük volt.

Tóth Csaba levelében arról is említést tett: a tavaly szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés előtt folytatódtak a megfélemlítések. A tét az országgyűlési képviselői mandátum, ugyanis nem zárható ki, hogy a megyei listáról 2002-ben a parlamentbe jutott Pusztai Gyula megromlott egészségi állapota miatt már a közeljövőben lemond képviselőségéről. Ipkovich Györgyöt szabadsága miatt nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.