Továbbra is titkosak a Görgey-dokumentumok

A kancellária, úgy tűnik, nem teljesíti Sági József fideszes képviselő kérését, aki be kíván tekinteni a Görgey Gábor, mint kulturális főtanácsadó által készített anyagokba. A Meh egyrészt azt állítja: nem kapták meg Sági levelét, másrészt azt hangsúlyozza: a dokumentumokat nem titkosították, azok - mint belső használatra készült iratok - „húsz éven belül automatikusan nem nyilvánossá minősülnek”.

Ádám Kata
2005. 01. 10. 8:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem akceptálta Sági János fideszes országgyűlési képviselő kérését a 20 évre titkosított Görgey-anyagokra vonatkozóan. Mint azt már megírtuk, a politikus egy pénteki keltezésű levelében Kiss Péter kancelláriaminisztertől kért betekintést a volt kultuszminiszter által készített anyagokba. (Görgey Gábor december 31-ig mint kulturális főtanácsadó dolgozott, e minőségében hétmillió forintot tehetett zsebre.) Kiss Péter egy korábbi – Halász János (Fidesz) írásbeli kérdésére adott – válaszában az irományok titkosságát azzal magyarázta: azok belső használatra készültek, ezért nem nyilvánosak. A kancelláriaminiszter szerint Görgey „színvonalas tanácsokkal segítette a kormányzati munkát kulturális kérdésekben” – többek közt „figyelemmel kísérte és véleményezte az épülő Hagyományok Háza helyzetét”, valamint „intézkedett Márton László Kossuth-díjas szobrászművész ügyében, aki szobrot ajánlott fel a belga királyi párnak”, illetve „véleményt készített a Millenáris Park további méltó működtetésének feltételeiről”.

Sági János szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében felrója, hogy míg a kormány tiszta, átlátható közéletről, üvegzseb-programról beszél, közben húsz évre titkosítja Görgey Gábor hét millió forintért készített tanulmányát. A MeH közleménye szerint azonban a Görgey-anyagot nem titkosították, hanem „a ma hatályos törvény értelmében minden belső használatra készült, valamint a döntés-előkészítéssel összefüggő adat a kezelést követő húsz éven belül automatikusan nem nyilvánossá minősül„. A Miniszterelnöki Hivatal állítja azt is: a fideszes képviselő leveléről csak a sajtóból értesültek, s állításai „teljes tájékozatlanságról tanúskodnak”. Sági József egyébként betekintést kérő levelében Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontjára hivatkozik, miszerint az alkotmányos alapjog korlátozásának elfogadhatatlan módja, hogy a kormányzati döntés meghozatala után húsz évre titkosítják ezeket a dokumentumokat.

A Népszabadság arra célozgat: a kancellária nehéz helyzetben van, mivel – például a Millenáris esetében – esetleg olyan döntés-előkészítő információkat kellene kiadnia, amelyekről „nem lenne szerencsés, ha az ellenzék idő előtt tudomást szerezne”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.