időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Ennél jobban már nem lehet kivéreztetni a magyar társadalmat

2008.10.29. 14:23

Egyfajta pénzügyi lélegeztetőgépet kapott Magyarország – állítják az MNO által megkérdezett közgazdászok. Lóránt Károly úgy látja: az IMF-csomaggal talán egy évig tud „életben maradni” hazánk. Az Európai Unió csendben nézte végig Magyarország elhibázott gazdaságpolitikájának vergődését, hazánk totális pénzügyi gyámság alá került – jelentette ki Csath Magdolna. <br /><br /><a href="/portal/593997"><strong>• „Ezt tudják a szocialisták”: kétmillió kárvallottja lehet a megszorításoknak +Képek</strong></a> <br /><strong><a href="/portal/593933">• Gyurcsány megint nem bontotta ki az igazságot?</a></strong>

A több mint 25 milliárdos pénzügyi csomag nem oldja meg a bajokat – fogalmazott az MNO-nak Lóránt Károly közgazdász. Ismert: az IMF, az EU és a Világbank egy hatalmas, 25,1 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít Magyarország számára. A közgazdász emlékeztetett: az ország adóssága 2007-re elérte a 100 milliárd eurót, s – mint mondta – ez az összeg minden bizonnyal napjainkra sokkal magasabb. Ez az oka Magyarország rendkívüli kiszolgáltatottságának – teszi hozzá Lóránt. Évente nagyságrendileg 20 milliárd eurót kell felvennie az országnak annak érdekében, hogy a meglévő kölcsöneinek részleteit, illetve kamatait fizetni tudja. Ez körülbelül havi 1,5 milliárd, heti 4-500 millió eurót jelent. Vagyis új pénzekkel fizetik ki a régi kölcsönök kötelezettségeit – hívja fel a figyelmet a szakember. A pénzügyi válság nagymértékben korlátozta a külső finanszírozás lehetőségét – tette hozzá.

Pénzügyi lélegeztetőgépen Magyarország

A most nyilvánosságra hozott összeg mindössze arra jó, hogy biztosítsa Magyarország fizetőképességét az elkövetkező egy évben, „életben tartja az országot”. Lóránt Károly úgy látja: egy új Bokros-csomagot kapott a nyakába az ország, ám ez korántsem olyan kidolgozott, átgondolt, mint a hírhedt megszorítócsomag. Arra jó csupán – véli az elemző –, hogy a mély és súlyos problémákat elfedje, néhány esztendő elmúltával a bajok még nagyobb erővel és súlyosabban jelentkeznek majd.

Gyurcsány szavaival ellentétben kiderült, hogy igenis komoly elvárásokat kapott Magyarország a hitelkeretért cserébe, amelyek minden bizonnyal újabb megszorításokat jelentenek. Ennél jobban már nem lehet kivéreztetni a magyar társadalmat – fogalmazott ezzel kapcsolatban Lóránt Károly. Semmilyen gazdasági haszna nem lenne a további elvonásoknak.

A „szentek” és a maguk felé hajló kezek

Folytatódik a hazugságkampány, megint hazudott a kormány – állítja lapunknak Csath Magdolna azzal kapcsolatban, hogy míg korábban Gyurcsányék arról beszéltek, hogy csak „biztonsági okokból” keresték meg az IMF-et, mára már arról van szó: egy gigantikus hitellel készülnek tovább terhelni Magyarországot. A közgazdászprofesszor asszony súlyos problémának nevezte, hogy senki – sem az Európai Unió, sem az IMF – nem teszi fel az égetően fontos kérdéseket: hogyan jutott a magyar gazdaság olyan válságos helyzetbe, hogy ilyen mértékű hitelre szorul? A közgazdász szerint az Európai Unió is csendben nézte végig az elhibázott gazdaságpolitikát, csak azt tartotta szem előtt, hogy a konvergenciaprogramban meghatározott elvárások, követelések teljesüljenek.

Megjegyezte azt is: senki nem várhatja el a pénzek felelős felhasználását olyan emberektől, mint Gyurcsány és kormánya, akik szisztematikusan, cinikusan hazudnak az embereknek, a társadalomnak, sőt még az ellenzéknek is.

Totális pénzügyi gyámság alá helyezték Magyarországot – jelentette ki Csath Magdolna. E hatalmas összeggel semmi más célja nincsen a hitelezőknek, mint hogy megőrizzék Magyarország fizetőképességét a korábbi kölcsönök és azok kamatai kifizetése érdekében. Az bizonyos – folytatja a szakember –, hogy további jelentős megszorítások előtt áll a magyar társadalom. Feltehetőleg a hitelezők komoly megszorításokat, kiadáscsökkentéseket követelnek majd „nagylelkűségükért”. Csath Magdolna ezzel kapcsolatban azt mondja: egy ilyen csomagnak nem a gazdaság dinamizálása a lényege, hanem a „megszorítás”, amelyet a jelenlegi baloldali garnitúra akár még adóemeléssel is megspékelhet annak csökkentése helyett. Teljesen padlóra küldik a magyar gazdaságot, a hitellehetőségek miatt elszívják a levegőt a főleg a belső piacra termelő kis- és közepes vállalkozások elől. Ez a nagy multinacionális cégeket nem érinti keményen, hiszen vagy nem adóznak, vagy csak minimálisan – teszi hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.