Egye közelebb a görög csőd?

Soha nem mért magasságba emelkedett csütörtökön Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat elleni biztosítási tranzakciók árazása, jelezve, hogy a piaci szereplők egyre valószínűbbnek tartják a görög szuverén adósságtörlesztés belátható időn belüli leállását.

MNO
2011. 04. 14. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1164 bázispont környékén mozgott, ami Görögország esetében rekord.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves középárfolyama több mint 1,1 millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A CMA számítási modellje szerint a csütörtöki görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg hatvanszázalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők jóval nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy az ország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.