A gazdaságot nem fenyegeti a túlfűtötté válás kockázata

A magyar gazdaságot fenyegeti a legkevésbé a túlfűtötté válás kockázata a felzárkózó térségen belül – erről közölt kimutatást a The Economist pénteken. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794252" target="_blank"><strong>• Úgy tűnik, Magyarország történelmet ír</strong></a>

MNO
2011. 07. 01. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni pénzügyi elemzők ugyancsak pénteken közzétett térségi elemzésükben hasonló következtetésre jutottak. A vezető brit gazdasági-politikai folyóirat által összeállított, hat tényezőt – az inflációt, a GDP-növekedést, a munkanélküliséget, a hitelkiáramlás bővülési ütemét, a reálkamatokat, valamint a folyómérleg-egyenleg változását – mérő „túlfűtöttségi index” nullától százig terjed. A vizsgált 27 felzárkózó piaci gazdaság közül Argentína – amelynek gazdasága a The Economist meghatározása szerint mind a hat mérőszám alapján „vörösen izzik” – megkapta a százas mutatót, és így a lista élén áll.

A legkevésbé túlfűtöttség-veszélyes gazdaság ebben a mezőnyben Magyarország, amelynek átfogó túlfűtöttségi mutatója az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint nem éri el a tízes értéket. A „vörös zónában” van – egyaránt 80 feletti indexekkel – Brazília, India és Törökország. Kína ugyanakkor a közepes túlfűtöttségi kockázatú „narancssárga” csoportba került, valamivel 60 alatti értékkel.

A The Economist által a kimutatáshoz fűzött elemzés szerint a túlfűtöttségi tényezők közül az infláció meredekebben emelkedik a felzárkózó piaci térségben, mint a fejlett országcsoportban; a vizsgált 27 felzárkózó gazdaságban az éves infláció átlaga májusban 6,7 százalék volt. Ennek oka jórészt az élelmiszerek drágulása, ez a termékcsoport ugyanis nagyobb súllyal szerepel a felzárkózók fogyasztói inflációs kosarában, mint a gazdag országokéban.

Az elemzés szerint a gazdasági növekedés üteme – a túlfűtöttség egy másik fontos jelzőszáma – meghaladja a hosszú távú átlagot Argentínában, Brazíliában, Indiában és Indonéziában, jóval elmarad ugyanakkor a hosszú távra vetített szinttől Magyarországon, Csehországban, Oroszországban és Dél-Afrikában, ami arra utal, hogy ez utóbbi gazdaságokban jelentős többletkapacitások vannak. A bővülő folyómérleg-hiány – a túlfűtöttség egyik „klasszikus jele” – a The Economist elemzése szerint különösen Törökországban tűnik aggasztónak: a török folyómérleg-hiány az idén várhatóan a hazai össztermék (GDP) 8 százalékára emelkedik, jóllehet 2009-ben még csak 2 százalék volt.

A folyómérleg-deficitek emelkedése Brazíliában és Indiában is arra mutat, hogy a belső fogyasztás „túl gyorsan növekszik”. Magyarországon ugyanakkor – az MNB előző napi bejelentése szerint – a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben, ami történelmi rekord. Londoni felzárkózó piaci elemzők az adatismertetéshez fűzött kommentárjaikban kiemelkedőnek nevezték ezt a teljesítményt a térségen belül.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az adatismertetés után adott kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy Magyarország folytatja átalakulását „mélyen folyómérleg-deficites országból folyómérleg-többletes országgá”. A ház szerint a magyar folyómérleg-többletek enyhítik az elmúlt évtizedben felhalmozódott nagy külső adósság kockázatait, és jó esélyt teremtenek arra, hogy a magyar gazdaság „ki tud növekedni” az eladósodottságból.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői kommentárjukban kiemelték, hogy jelenleg a magyar fizetési mérlegegyenleg „tűnik messze a legjobbnak” egész Közép-Európában. A felzárkózó piaci térség túlfűtöttségi kockázatairól – elsősorban a tőkebeáramlás jellegét vizsgálva – pénteken a Capital Economics, a City egyik vezető pénzügyi-gazdasági elemző központja is helyzetértékelést adott ki, megállapítva: a jó hír az, hogy egyelőre nincs jele általános „felzárkózó piaci buborék” kialakulásának, ám a lehetséges bajra figyelmeztető jelzések már több országban megfigyelhetők.

A Capital Economics londoni elemzői is kiemelik Törökországot. A ház becslése szerint a török folyómérleg-hiány az idén alig valamivel marad majd el a GDP-érték 10 százalékától. A Capital Economics – tizenhat felzárkózó gazdaságot vizsgálva – túlfűtöttségi „hőtérképet” vázolt fel, amelyen szintén Magyarország a „leghűvösebb” gazdaság, csaknem minden kritérium alapján a „zöld zónában” van. A cég kimutatta például, hogy a legutóbbi negyedévben Magyarországra beáramlott külföldi tőkének alig az 5 százaléka volt rövid távú befektetés – vagyis „forró tőke” –, Törökország esetében ugyanakkor az ilyen tőke aránya 80 százalék volt a teljes beáramláson belül.

A Capital Economics szerint több felzárkózó térségi országban a beáramló tőkét inkább a fogyasztás, semmint a beruházások növelésére használják. A cég londoni elemzői megállapítják, hogy miközben a beruházási termékek importja Latin-Amerikában és a felzárkózó európai térségben is még mindig jóval elmarad a pénzügyi válság előtti szinttől, a fogyasztási cikkek importja azonban e két térségben jelentősen meghaladja a válság előtt mért csúcsértéket. A Capital Economics pénteki elemzése szerint a nem beruházási célú gyors tőkebeáramlás árbuborékokat fújhat fel, vagy olyan fogyasztást finanszírozhat, amely végül fenntarthatatlannak bizonyul.

A cég az elemzésben kiemelte: a két előző olyan időszak, amelyre a felzárkózó piacokra irányuló gyors tőkebeáramlás volt jellemző, az 1997–1998-as ázsiai fizetési válságba, illetve a 2008–2009-es kelet-európai válságba torkollt. A történelem tehát azt tanítja, hogy veszélyesnek bizonyulhat a tőkebeáramlás mostani emelkedését „elnéző nemtörődömséggel kezelni” – áll az elemzésben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.