Aczél Endre: Többféle Trianonok

MNO
2011. 07. 04. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki azt hinné, hogy „romano-hungarikumról” van szó, téved. Szinte minden, ami a romániai magyarság sérelmei között szerepel, uniónk nagyobb dicsőségére leképezhető a litvániai lengyel kisebbség helyzetére is. Pláne, hogy a negyedmilliósra becsült (de az asszimiláció folytán gyérülő) litvániai lengyelség aránya ugyanúgy hat százalék körül van és ugyanúgy gyakorlatilag egy-két nagy körzetre koncentrálódik (amott elsősorban Vilniusra, a főváros körzetére), mint a magyar Romániában. A litván hatalom nem mondható nagyvonalúnak a lengyel kisebbséggel szemben. Akadályozza a kétnyelvű helység- és utcanévtáblák elhelyezését, nem ismeri el a lengyel ábécét, (vö. a mi Rákóczink Szlovákiában Rakoci), visszaszorítja a lengyel nyelvű oktatást, ordítóan keveset költ a lengyel kultúrára, mindennek a tetejébe hűtlenséggel vádolja a saját lengyeljeit, litvánabbnak mondja náluk az oroszokat, ukránokat, zsidókat.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. július 4.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.